Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, prosím o akutní pomoc, protože mi nepomůžou rady, ať se obrátíme na psychologa či psychiatra. Před čtyřmi lety se dcera pokusila spáchat sebevraždu, od té doby různé odborníky navštěvujeme, bohužel bez nějakého posunu k lepšímu, naopak se vše jen zhoršuje. Nyní je dceři 18 a neustále mluví o tom, že zde nechce být a nechce žít normální život, stupňuje se u ní sebepoškozování, před třemi dny jsme po velkém záchvatu skončili v nemocnici na šití, když si pořezala nohu. Bere ad, bohužel má sklony k užívání marihuany, proto ad zřejmě nezabírají. Pořád hledám nějakou konkrétní pomoc, našla jsem Centra duševního zdraví, bohužel žádné není v dosahu našeho bydliště, není však problém tam dojíždět, jen mám obavy, že v tom případě nebude pomoc tak intenzivní, jak potřebujeme. Co se týká hospitalizace, bojím se, že bychom ztratili její důvěru. Proto prosím pokud má někdo konkrétní zkušenost, kam se obrátit, poraďte, moc děkuji.
No pokud bude brát drogy, tak jí nepomůže nikdo. Ty všechno stonásobně zhoršují. Je dospělá, nemůžete ji nechat hospitalizovat proti její vůli, i když by to možná bylo řešení, jak se nedostat k trávě. Já bych do toho centra, jak píšete, aspoň zavolala, třeba vás nasměrují.
Zdravím, zkuste terapeutku Veroniku Boulterovou, je ale z Prahy. Možná by mohla pomoci.
Tohle je opravdu trápení.
Myslím na vás.
Ať najdete odborníka, který Vaší dceři pomůže.
Velmi blízká kamarádka mé dcery, se také o sebevraždu pokusila.
Dcerou to tehdy hodně otřáslo.
Co vím, tak chvíli hospitalizován byla. Léky, terapie má pořád.
Už je to dva roky.
Teď už se zdá v pořádku.
Byla s námi i na dovolené.
Hlídala jsem ji teda. Ale, byla v pohodě.
Už se směje, život si užívá. Studuje, koníčky, výlety. Mají takovou fain partu.
Přeji ať je i u vás vše dobré
@lucad77 píše: Více
Pořád mi tvrdí, že to má pod kontrolou, nekouří pravidelně, ale i tak je to problém, to vím. Do centra jsem psala, čekám na odpověď, popřípadě zítra zavolám. Řešení by byla asi terapeutická hospitalizace, bohužel na dlouho obsazeno.
Deprese, AD, sebepoškozování a k tomu drogy
jednoznačně HOSPITALIZACE
ambulantní péče nepomáhá, je pro ni nedostatečná ![]()
už jí bylo 18? pak musí souhlasit..
nebo soudní příkaz..
možná by pomohla poslední zpráva ze špitálu - že je nebezpečná sama sobě
okamžitě bych hledala lůžko a řešila hospitalizaci
ne čekat, až se stane něco horšího…
@Ketris píše: Více
a když skončí účinek trávy, tak jí bude stokrát hůř, než před tím
@lucad77 píše: Více
Tráva je v zahraničí běžně předepisovaná na deprese a úzkostné stavy a překvapivě pomáhá. Nesmí se to přehánět, jako se vším. Ale skutečně má léčebné účinky.
Jinak, jo, zažila jsem u dcery. Sebevražedné pokusy, nechuť žít, obrovské deprese, nic ji nemělo šanci nakopnout zpátky do života. Dočasně brala i tu trávu, ta stavy zmírnila, ale pak ani to už nezabíralo. Když se nad tím zamyslím, vlastně to trvalo celkem 4.5 roku!! Nakonec se z toho dostala tak nějak sama, i když to pořád byla chůze na tenkém ledě, pořád jsme čekali další propad, ale už skoro 2 roky je zpátky v normálu.
Nicméně, pro zajímavost: je to 3m zpátky, kdy jí napadlo, že její stavy mohou být ve skutečnosti vyústěním neléčeného ADHD, nechala si udělat testy a ano, má velmi silné ADHD. Dostala léky Vyvanse (v Česku zakázané), prý obrovská úleva, skvěle fungují. Ten nonstop ukecaný a přestimulovaný mozek, kdy šrotuje 24/7/365 milionem myšlenek najednou ve stejnou chvíli utichl a může se konečně soustředit jen na to, co je opravdu v danou chvíli podstatné, zbytek je upozaděn. Podle lékařů je ADHD velmi podceňované. Právě proto, že ten mozek jede na plné obrátky tak extrémně a nonstop, může vyústit k tomu, že se člověk zhroutí a přijdou deprese, sebevražedné sklony, někdy velmi mylně diagnostikované jako hraniční porucha osobnosti či těžké deprese nebo úzkostné stavy, takže psychiatři si myslí, že psychoterapie pomohou (nepomohou, problém v mozku a s mozkem to neodstraní). To až správná medikace.
@Ketris píše: Více
A takto vzniká závislost. Toto si říkala většina z těch, které znám. Psychické problémy, závislost
To fakt nechceš.
Zakladatelko, v tom CDZ Tě nasmeruji.. Jestliže řeší dlouhodobě a zhoršuje.. dcera nechce hospitalizaci? Nemůže být jedním z důvodů @ansi právě ta marihuana? Pracuji v oboru, vim, že je to hodně těžké i pro Tebe, celou rodinu,
, bude se s tím muset poprat, Ty jí můžeš být „jen“ oporou, důležitou oporou, hospitalizace nehospitalizace..
Pokud bere trávu, nemá smysl brát jakékoliv prášky. Jediné, co jí pomůže, je zavřít ji na několik měsíců na psychinu.
@Sunlight515 píše: Více
Ale tam ji dostane na lékařský předpis. Nekoupí si ji od dealera.
@ansi píše: Více
Odkud jste? Pracuju v CDZ, poradím vám. Klidně napište SZ.
@Bytsamsebou píše: Více
Není pravda. Siris nepravdy. Vůbec nevíš, jak často tu trávu bere.