Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Zdravím, mám bratra 15 let. Dost jsme si prošli s feťáckou matkou a ta před pár měsíci odešla. Brácha již předtím měl psychické problémy. I moje máma je měla. Brácha je teď u táty a problémy se snažíme řešit. Je toho nejspíš na něj moc, ale nevím, jak mu pomoci. Snažíme se mu dát pocit bezpečí. Už chodí k psychologovi a plánujeme zkusit psychiatrii. I mně pomohla s úzkostmi. Předtím bráchovi byla diagnostikována lehká mentální retardace, ale myslím, že se to rozšířilo. Nevnímá realitu kolem sebe, nedělá si své úkoly a teď si začal pálit ruce. Snažíme se to hlídat, ale vše se akorát zhoršuje a jsme zoufalí. Prý kolem školy chodí zmateně a nemá logické myšlení, neví na jakou střední by šel a je agresivní. Co by jsme mohli udělat? Nechceme ho úplně zavírat do psychiatrické nemocnice, ale pomohlo by mu to? Setkali jste se s něčím takovým?
nesetkali, obraťte se na psychiatra a neřešte to svépomocí
Dobře bohužel to bude muset jít touto cestou. Hrozně doufám, že se mu někdy uleví..
@Anonymní píše:
Dobře bohužel to bude muset jít touto cestou. Hrozně doufám, že se mu někdy uleví..
Držím palce a posílám hodně sil vám všem
![]()
Na psychiatrii se leží i proto, aby se tam pacientovi nastavili léky a zjistilo se, jak mu zabírají. Aby pak mohl nějak fungovat mezi lidmi. Někdy se stává, že po pár letech léky přestanou zabírat a pacient musí znova pár týdnů pobýt na psychiatrii. Čím dřív se tam bratr dostane, tím míň bude trpět a pobyt tam bude kratší!!! Tak nečekejte!
@Anonymní píše:
Jsi hodná. Bráškovi přeji, at se mu brzy uleví. A vám všem doma klid a štěstí. Jak píšeš, má toho moc. Zřejmě se ted ve škole intenzivně řeší přihlášky na SŠ, je pod tlakem. A chtěl by někam na učnák, ví, co ho baví? Doporučil něco poradce?
Když si ubližuje, také bych volila hospitalizaci. Mohli byste tam s ním být třeba prvni dny přes den?
@Anonymní píše:
Zdravím, mám bratra 15 let. Dost jsme si prošli s feťáckou matkou a ta před pár měsíci odešla. Brácha již předtím měl psychické problémy. I moje máma je měla. Brácha je teď u táty a problémy se snažíme řešit. Je toho nejspíš na něj moc, ale nevím, jak mu pomoci. Snažíme se mu dát pocit bezpečí. Už chodí k psychologovi a plánujeme zkusit psychiatrii. I mně pomohla s úzkostmi. Předtím bráchovi byla diagnostikována lehká mentální retardace, ale myslím, že se to rozšířilo. Nevnímá realitu kolem sebe, nedělá si své úkoly a teď si začal pálit ruce. Snažíme se to hlídat, ale vše se akorát zhoršuje a jsme zoufalí. Prý kolem školy chodí zmateně a nemá logické myšlení, neví na jakou střední by šel a je agresivní. Co by jsme mohli udělat? Nechceme ho úplně zavírat do psychiatrické nemocnice, ale pomohlo by mu to? Setkali jste se s něčím takovým?
Určitě psychiatrie. Neberte to jako „my ho necháme zavřít“. Jestli měl problémy a teď se to horší a bývá mimo realitu, není nač čekat. Příbuznému se podobně začala projevovat schizofrenie. Začínalo to velmi plíživě, počátek se dal ještě zaměnit s problémy s dospíváním, ale pořád velmi dobře zvládal ve škole, orientoval se, pak to ale chytlo grády - taky proto, že začal experimentovat s drogami. Akorát že s ním zamávala i pouhá marihuana. První větší psychóza na sebe nenechala dlouho čekat. Lepší na čas klidně zavřít, než něco řešit už rozjetý.
Dětské psychiatrie jsou plné. Jako že ho zítra někam zavřete bych se nebála. I
Ale určitě to řešte s psychiatrem, je nutné to řešit. On by rodičům uměl vysvětlit proč a jak se děje a co od léčby očekávat. ![]()
Ale pokud bratr dochází k psychologovi, tak ten snad s rodičem komunikuje, čili má zpětnou vazbu a tedy třeba i doporučení k další léčbě ne?
![]()
A ty mysli taky na sebe. Myslím, že naloženo máš taky dost
![]()
@kocourGarfield píše:
Dětské psychiatrie jsou plné. Jako že ho zítra někam zavřete bych se nebála. I
Ale určitě to řešte s psychiatrem, je nutné to řešit. On by rodičům uměl vysvětlit proč a jak se děje a co od léčby očekávat.
Ale pokud bratr dochází k psychologovi, tak ten snad s rodičem komunikuje, čili má zpětnou vazbu a tedy třeba i doporučení k další léčbě ne?
A ty mysli taky na sebe. Myslím, že naloženo máš taky dost![]()
![]()
Tak jeszli se vyrazne sebeposkodi a bude to urgentni stav tak se misto urcite najde, doma ho nenechaji.
Bohužel, čekací doba na hospitalizaci je nyní po celé republice řada měsíců. A to i u dětí se sebevražedným chováním. To by museli mít sakra štěstí, že se někde něco rychle uvolní. Psychiatrie jsou přeplněné a to jak ambulance tak lůžková oddělení.
@lilith1 píše:
Tak jeszli se vyrazne sebeposkodi a bude to urgentni stav tak se misto urcite najde, doma ho nenechaji.
no nevím, četla jsem diskusi, kde neměli kam umístit ani dítě po pokusu o sebevraždu.
@lilith1 jak myslíš. Má zkušenost je jiná.
S papírem k akutní hospitalizaci jsem si mohla tak jedině malovat… no mohla jsem odvolávat že… a stejně mi to bylo víš k čemu… podrobnosti si nechám pro sebe, není o co stát. Ten pocit beznaděje pro všechny byl naprosto šílený.
@kocourGarfield @lilith1 a když teda někdo stojí v okně a chce skočit, policajti ho sundají - co se s ním stane? jde domů a čeká několik měsíců na hospitalizaci?
@stinga píše:
@kocourGarfield @lilith1 a když teda někdo stojí v okně a chce skočit, policajti ho sundají - co se s ním stane? jde domů a čeká několik měsíců na hospitalizaci?
Yes, a hlídá se dle instrukcí v improvizovaných podmínkách. Vítej v realitě.