Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
potřebovala bych slyšet zkušenosti někoho, kdo zažil něco podobného.
Před pár dny jsem měla silnou panickou ataku. Bylo to poté, co jsem si poprvé v životě zkusila trávu (THC). Bylo to opravdu poprvé a zároveň naposled, už to nikdy nechci. Hned po tom mi bylo strašně, skončila jsem i v nemocnici, protože jsem myslela, že umřu.
Od té doby mám pocit, jako by můj mozek nebyl úplně „můj“.
Cítím derealizaci – všechno je jakoby umělé, hlava je divná, někdy mám pocit, že mi do mozku nejde vzduch (i když normálně dýchám).
Ráno se někdy cítím víc normálně, ale během dne se ten pocit vrací.
Je to hrozně vyčerpávající a bojím se, jestli jsem si tím THC nějak „nerozbourala psychiku“.
Beru sertralin (půlku) a pregabalin 20 mg.
Paní doktorka říkala, že jsem si tím spíš pobouřila psychiku, ale i tak mám strach.
Chtěla bych se zeptat:
@Sara885 píše: Více
Ahoj, upřímně pokud už jsi tedy léky brala, tak moc nechápu, proč sis na ně dávala THC. To je dost riskantní kombinace.
Ale jinak, já měla něco podobného po alkoholu na VŠ, zapíjeli jsme zkouškové a nějak jsme to přehnali, druhý den odpoledne panická ataka jako hrom. Od té doby hrozné depersonalizace a derealizace + každou noc panická ataka. Jenomže tehdy se o duševním zdraví skoro nikde nemluvilo, tak jsem lítala po neurologiích a kardiologiích, než jsem se konečně dostala na psychiatrii. Upřímně jsem už myslela, že jsem se úplně zbláznila a že se těch stavů nikdy nezbavím. Ale pak zabrala AD a terapie (KBT). Celkově to trvalo asi rok. Věřím, že i ty se z toho vzpamatuješ, ale asi bych to řekla lékaři, který ti sertralin a pregabalin píše.
@Lollitka píše: Více
Děkuji moc řekla jen že sem si pobouřila stim psychiku takže myslí tě že to je depersonalizace a derealizace? a terapie zabrala ju?
Tak nejsem psychiatr a nevidím to tebe, určitě ti to dobře neudělalo, ale derealizace to klidně být může. Já to po tom alkoholu taky tak měla. Jinak THC může u predisponovaných vyvolat asi i psychotickou ataku, tak bych byla opatrná a fakt už si to nikdy nedávej. Teď bych se snažila se věnovat sobě, mít nějaký pohyb, zdravou stravu, vitamíny, hořčík a tak. Věřím, že to přejde. Já si upřímně kdysi taky dala THC na léky, ale asi jen 3 prásky. Derealizaci mi to znovu nespustilo, ale dorazilo mě to (už jsem byla ale psychicky dost vyřízená) a pak jsem skončila na hospitalizaci. Nevím, na kolik v tom THC roli měla a asi bych tam skončila i tak, ale určitě mi neprospěla, už bych si to nikdy nedala.
Ano moje dítě. Různé látky a vždy to dopadlo derealizací. Není to výjimka.
Trvalo to tak zhruba týden / dva týdny než se to srovnalo.
Asi jsi nevěděla, než sis THC dala, že THC nepůsobí veselost, ale zesiluje emoční nastavení. Většina do toho jde vysmátá, jenže ty jsi do toho šla, aby ti bylo lépe a ono to podtrhlo tvůj špatný psychický stav.