Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Myslím že má, známa měla psychické problémy z práce a docházela k doktorovi-na neschopence pak byla doma
presne tak, PN vypise pouze psychiatr, byla jsem na ni a rekli mi, ze na tyto PN nechodi kontroly, takze jsem byla mimo domov u pritele, dr. mi to dokonce doporucila
Hanulko - ale to už máš potom ve zdravotní kartě, ne? Nechci aby se to se mnou táhlo, a když se řekne psychiatr, člověk si řekne bůhví co!! Já mám prostě jen dočasný problém, který potřebuji vyřešit s čistou hlavou a PN by se mi moc hodila..
no to jo, mas to v karte, a se mnou se to tahne tak, ze nikdo absolutne nic nerekl, ba naopak mi nova prakticka dr. rikala, ze je dobre, ze jsem to tak resila
a kdo ostatni by meli vedet, ze mas psych. problemy? pokud to nikomu nereknes, nedozvi se nikdo nic
a pokud chces vypsat PN, posles ji do prace, stejne se to vsichni dozvi z razitka, takze nechapu moc smysl dotazu ![]()
jinak ja mela taky docasny problem, po operaci…nejaky cas jsme to resily s praktickou lekarkou, ale proste jsem potrebovala leky, povidani u psychologa by mi nepomohlo, praci jsem nezvladala…
zkus se tedy domluvit s praktickym lekarem, jestli Ti PN vypise, ale nejsem si tim jista ![]()
Praktický lékař ti PN na psych. problémy vystavit nemůže, na to nemá kompetenci, když mu o tom řekneš, jedině tě pošle k psychiatrovi. Čili té návštěvě se nevyhneš. Navíc u special. funguje systém doporučení, čili na to, aby tě vzal, potřebuje papír od obvoďáka. Jsou výjimky, tzv. krizová intervence, ale k další návštěvě už pak doporučení většinou chtějí.
V práci tudíž pokud chceš mít PN na skutečné problémy, tj. duševní, prostě bude neschopenka od psychiatra. Jediná šance, jak se tomu vyhnout, je buď dovolená nebo neplac. volno, pokud ti ho povolí.
Na druhou stranu nechápu to stigma, že by vadilo něco řešit s psychiatrem. Snad i k nám už dorazilo ze západu to, že k psychiatrovi nechodí jen cvoci a úchylové
. Když ti bude umírat dítě na zhoubný nádor, nebo ti někdo blízký zahyne při autonehodě, nebo jiné šílenosti, je přece logické, že tu pomoc vyhledáš. A takových podobných lidských důvodů jsou tisíce. Proč by měl někdo řešit, že jsi byla u psychiatra, to je asi stejné, jako bys byla u gynekologa - můžeš mít běžnou návštěvu nebo potrat. S druhým se asi chlubit nebudeš, ale každýmu je po tom … Hlavní je, abys ty byla v pořádku. Že to „budeš mít v dokumentaci“ - Bóže, nejsme v totalitě, to už nikdo neřeší. Navíc dokumentace jak v případě lékaře, tak v případě zaměstnavatele je samozřejmě důvěrná, chráněná všemi zákony na ochranu osobních dat atd. atd. Kdybys například hledala jiné místo, současný zaměstnavatel rozhodně nepíše do zápoč.listu, že jsi byla u psychiatra ![]()
Hlavně klid, využij služeb, které naše zdravotnictví skýtá! ![]()
presne tak, nechapu, proc se v tomto state porad vetsina lidi stydi za psychicke problemy? je to nemoc jako kazda jina…ja o tom mluvim uplne normalne, beze studu, reknu ze jsem byla u cvokare, brala antidepresiva, lecba mi pomohla a hotovo - blazen fakt nejsem ![]()
diky tomu jsem i zjistila kolik mych „naprosto normalnich“ kolegu z prace u psychiatra bylo ![]()
Já zakladatelku chápu, ono už samo razítko lékaře na neschopence může vzbudit spekulace a pokud se jí o jejích problémech nechce v práci mluvit, může to v některých kolektivech skončit i takovou pohádkou, co jí je, že buď bude muset s pravdou ven nebo překousnout ty pomluvy, co kolem ní můžou vznikout. Ona asi nejlíp zná kolektiv, ve kterém pracuje, možná má zaměstnání, na záleží i na výborném psychickém stavu a mohlo by to vzbudit přehnanou pozornost zaměstnavatele, zda je schopna vykonávat dobře svoji práci apod…
Dokonce někteří právníci již skutečnost, že jsi navštívila daného lékaře, berou za lékařské tajemství, které je u nás podle nich právě porušováno i danými potvrzeními…
Psycholog neschopenku nenapise, ale pokud volit pomoc mezi psychologem a psychiatrem, volila bych psychologa. Spousta problemu se da resit bez prasku. Vzit si prasek je velmi jednoduche, ale neresi to podstatu problemu. Proto z vlastni zkusenosti doporucuji psychologa.
Jo, to bych s Rozárkou souhlasila, že psychologická pomoc jde většinou víc k podstatě problému, jen je tu ta potíž s medikací a neschopenkou. Ale běžný klinický psycholog většinou sám dobře s nějakým psychiatrem spolupracuje, protože ač psycholog léky nepíše, je schopen posoudit, kdy jsou potřeba, a svého pacienta poslat k psychiatrovi s tím, že potřebuje léky - předá mu i informace, takže pacient u psychiatra nemusí znovu vysvětlovat atd., jen krátce se domluví a léky dostane, příp. právě psychiatr vystaví neschopenku. Naopak zas psychiatr většinou posílá své pacienty, které potřebují dlouhodobou psychoterapii k psychologovi, ten na to má kvalifikaci.
Chápu, že v práci můžou být volové, já nikoho neodsuzuju, ale trochu tu platí, že když se za to nebudu stydět já sama, ostatní to vezmou taky snáz - když to nebudu kamuflovat ale prostě řeknu, mám nějaké trápení, musím k … Kde je jasno, není místo pro mlžení a dohady.
Obnovuji starou diskuzi a ptám se - klinický psycholog by neschopenku napsat mohl? je mezi ním a klasickým psychologem nějaký větší rozdíl? Děkuji
@Anonymní píše: Více
Ani klinický, ani bez atestace z klinické psychologie neschopenku napsat nemůže. Může pouze lékař. Pokud nemáš psychiatra, domluvila bych se s praktikem.
Mám určité zdravotní a psychické problémy a ty mi nedovolují abych vykonávala kvalitní práci v zaměstnání…uvažuji, že si najdu psychologa, a proto se ptám - má pravomoc mi vypsat neschopenku? Děkuji. Nerada bych to řešila s obvoďákem.