Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Formou her vyzkouší, co vše umí, popř neumí.. neboj, nic šíleného se dít nebude
vyzkouší jeho reakce na různé situace atd..
Asi hodne zalezi s cim presne jdete. Co znamena „zvlastni chovani“?
Jinak my byli s o par mesicu starsim. Prvni ho jen po ocku sledovala a bavila se s nama, pak s nim zkusila navazat kontakt, davat mu ruzne hracky, sledovat jak reaguje, co si veme, co s nima dela. Zkousela na nej volat, mluvit, ukazovat mu veci atd. Pak jsme sli k logopedce, pak neurologie, pak klinicke vysetreni (EEG, krev, sluch), pak dalsi 2 sezeni u psycholozky - na jednom byl vetsinu casu sam s ni, plus jsme dostali nekolik stranek dotazniku domu na vyplneni.
ps: samozrejme ty vysetreni nebyly vsechny najednou ![]()
@Ali-Ali píše:
Asi hodne zalezi s cim presne jdete. Co znamena „zvlastni chovani“?Jinak my byli s o par mesicu starsim. Prvni ho jen po ocku sledovala a bavila se s nama, pak s nim zkusila navazat kontakt, davat mu ruzne hracky, sledovat jak reaguje, co si veme, co s nima dela. Zkousela na nej volat, mluvit, ukazovat mu veci atd. Pak jsme sli k logopedce, pak neurologie, pak klinicke vysetreni (EEG, krev, sluch), pak dalsi 2 sezeni u psycholozky - na jednom byl vetsinu casu sam s ni, plus jsme dostali nekolik stranek dotazniku domu na vyplneni.
ps: samozrejme ty vysetreni nebyly vsechny najednou
Pediatra mi řekla, že není odborník, ale na mé naléhání jaký má názor řekla, že si myslí, že by to mohl být autismus nebo nějaká dysfázie či co. Je toho hodně, syn nijak nekomunikuje-neukazuje, absolutně si nevšímá lidí, i když na něj mluví, pro něj jsou cizí lidi jako kus nábytku…má hodně mizernej oční kontakt i se mnou atd..
Hm, tak to je asi na miste ho vysetrit… jinak psycholog povida s rodici a pak da hracky a kouka, co dite s nima dela.
@Anonymní píše:
Pediatra mi řekla, že není odborník, ale na mé naléhání jaký má názor řekla, že si myslí, že by to mohl být autismus nebo nějaká dysfázie či co. Je toho hodně, syn nijak nekomunikuje-neukazuje, absolutně si nevšímá lidí, i když na něj mluví, pro něj jsou cizí lidi jako kus nábytku…má hodně mizernej oční kontakt i se mnou atd..
nas prcek je autista, takze to budete mit podobne, pokud je na to podezreni.
tohle je typ otazek, na ktere se urcite bude ptat:
https://docs.google.com/…rcM/viewform
@Ali-Ali píše:
nas prcek je autista, takze to budete mit podobne, pokud je na to podezreni.tohle je typ otazek, na ktere se urcite bude ptat:
Děkuju moc, pročtu si to. A co si myslíš ty, není na takovou diagnozu brzo? Kdy to zjistili u vas?
@Anonymní píše:
Já mám holčičku s dysfazii, taky jsem nejdriv šla k psycholozce a ta nic nepoznala. Diagnostikovali to až na logopedii. Hlavní znaky byly opozdena řec a neohrabanost. Ale pak se to rychle zlepšilo, hodne ji pomohlo chodit do logopedickeho kroužku a na cvičeni s detma.
@brisco píše:
Já mám holčičku s dysfazii, taky jsem nejdriv šla k psycholozce a ta nic nepoznala. Diagnostikovali to až na logopedii. Hlavní znaky byly opozdena řec a neohrabanost. Ale pak se to rychle zlepšilo, hodne ji pomohlo chodit do logopedickeho kroužku a na cvičeni s detma.
Na logopedii jsme uż objednaný taky…i kdyż taky moc nerozumím co tam budem dělat když nemluví a doktorky si nebude všímat. ![]()
@Ali-Ali píše:
nas prcek je autista, takze to budete mit podobne, pokud je na to podezreni.tohle je typ otazek, na ktere se urcite bude ptat:
Tak mě ty otázky přivedly k dalším věcem, např. si malej dává všechny předměty až těsně k očím, i ruce, taky často kouká jakoby z boku nebo jak to popsat…myslela jsem, jestli nemůže blbě vidět, zase ale na druhou stranu ze země klidně sebere minidrobek, tak snad má oči ok… ![]()
@Anonymní píše:
Děkuju moc, pročtu si to. A co si myslíš ty, není na takovou diagnozu brzo? Kdy to zjistili u vas?
u nas to bylo o 5 mesicu pozdeji a doted lituju, ze jsme nesli drive, mohli jsme byt o kus dal. protoze od chvile kdy maly zacal pracovat s psycholozkou a hlavne my se zacali ucit, jak na nej, tak se u nas vse dramaticky zlepsilo a stale zlepsuje.
bud rada, ze tvoje detska neni z kategorie „pockame do 3 let“, protoze pak se ztrati hrozne moc casu. tvoje ditko autista byt nemusi (nekdy na autismus ukazuje spousta veci, ale autismus to neni a problem je jinde. nekdy na autismus ani moc veci neukazuje a ve finale to mirny autismus je), ale sama asi vidis, ze potrebuje nejak „pomoc“, takze fakt cim driv tim lip.
@Ali-Ali píše:
u nas to bylo o 5 mesicu pozdeji a doted lituju, ze jsme nesli drive, mohli jsme byt o kus dal. protoze od chvile kdy maly zacal pracovat s psycholozkou a hlavne my se zacali ucit, jak na nej, tak se u nas vse dramaticky zlepsilo a stale zlepsuje.bud rada, ze tvoje detska neni z kategorie „pockame do 3 let“, protoze pak se ztrati hrozne moc casu. tvoje ditko autista byt nemusi (nekdy na autismus ukazuje spousta veci, ale autismus to neni a problem je jinde. nekdy na autismus ani moc veci neukazuje a ve finale to mirny autismus je), ale sama asi vidis, ze potrebuje nejak „pomoc“, takze fakt cim driv tim lip.
Děkuju moc…to je právě ono, já mu chci nějak pomoct, protože nekomunikuje, já mu nerozumím co chce a hlavně to vypadá, že ani on nerozumí mě, takže neustálej pláč a záchvaty vzteku a mě je ho docela líto…
@Anonymní píše:
Na logopedii jsme uż objednaný taky…i kdyż taky moc nerozumím co tam budem dělat když nemluví a doktorky si nebude všímat.
to jsem mela stejny dotaz - co bude u logopedky, kdyz nemluvi ![]()
ale ona ho spis tak zkousela, co vubec z nej dostane. zkousela zviratka, jestli nejake napodobi, jezdila autickem a delala brm-brm, jestli reaguje a zkusi to. a meli jsme par dni zapisovat, cokoliv, co z nej vypadne - slabiky, pokusy o slova atd.
@Anonymní píše:
Na logopedii jsme uż objednaný taky…i kdyż taky moc nerozumím co tam budem dělat když nemluví a doktorky si nebude všímat.
Neni nutný, aby mluvil. Oni hodnotí i porozumneni, treba řeknou „vezmi žlutou kostku“ a pak " vezmi žlutou kostku a dej ji pod stůl" a te druhé větě uz treba malá nerozumnela. Ted uz mluví v jednom kuse, i kdyz ne úplne správně. Ale s logopedkou stejne trénuje hlavně kreslení, vytleskavani slov a tak.
@Anonymní píše:
Děkuju moc…to je právě ono, já mu chci nějak pomoct, protože nekomunikuje, já mu nerozumím co chce a hlavně to vypadá, že ani on nerozumí mě, takže neustálej pláč a záchvaty vzteku a mě je ho docela líto…
Jo, záchvaty vzteku z nedorozumění, jsme zažili taky. ![]()
Dobrý den, prosím o zachování anonymu-sděluji zdr.stav syna.
Chci se zeptat, mám 28mi měsíčního syna, celkově je na svůj věk hodně zaostalý a má poměrně zvláštní chování. Dostali jsme doporučení ke klinickému psychologovi, nemám s tím vůbec zkušenost, můžete mi prosím někdo poradit, jak takové vyšetření probíhá? Jen podotknu, že syn mj. vůbec nemluví. (Sluch ok) moc děkuji.