Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já si myslím že co člověk to názor. Jak staré máš dítě? Já mám chlapečka kterému je aktuálně tři a půl roku a mám u něj podezření na ADHD ale zatím jsem s ním vůbec nikde nebyla protože mi to u takhle malého dítěte třeba přijde zbytečné zatím
a hlavně v dnešní době sehnat dobrého psychoterapeuta je docela náročné. Pokud máš například školkové dítě tak bych to třeba probrala i s paní učitelkou jestli je to potřeba nebo ne ![]()
@kulíšek_s_bambulí No už je právě školního věku. Chtěla bych zkusit nějaké techniky na zklidnění ale neproplácí to pojišťovna, tak nevím jestli to nebudou vyhozené peníze. Tak právě by mě zajímalo jestli s tím má někdo zkušenosti. Asi i záleží na konkrétním psychoterapeutovi.
Aha
a nemáte třeba ve škole nějakou funkci jako je výchovný poradce? Za nás to bylo nevím jestli je něco takového ještě teď. Mohl by vám třeba poradit co a jak a někam vás nasměrovat k někomu kdo je dobrý aby to pro vás právě nebyli jenom vyhozené peníze a čas ![]()
Dcera chodí na psychoterapii. Jedna z nejlepších investic, za určitých podmínek. U ní ty podmínky byly: dobrá, funkční medikace, ona sama je motivovaná k práci na sobě, velmi si sedly s psychoterapeutkou, mají vztah velké důvěry a terapeutka se jí v některých ohledech přizpůsobuje. Jinak by to nejspíš vyhozené peníze byly.
Mám ADHD děti a jsou na medikaci a jsou v pohodě. V terapii malých dětí nebo mladšího školního věku nevěřím, záleží spíš na přístupu rodičů a jejich porozumění ADHD a fungování dětí s ADHD. K těmto dětem nefunguje přistupovat jako ke zdravým.
Nejeefektivnější (a mnohdy hrazené z pojištění a nebo městem) je v tomhle případě rodinná terapie, kde všichni společně hledáte cesty jak fungovat spoojeněji. jak proměnit denní spolužití, aby to pro všechny bylo fajn a pod.
Zejména pokud je dítě řeněme mladší, než 8. či 9. třída. ADHD sebou nese komplikovanovanou seberegulaci a individuální péče je pak celkem házení hrachu na zeď, poud se nemění prostředí. Chování vnímané jako problematické je reakce na situaci, kterou dítě nnezvládá a neumí ji vyřešit jinak a chytne se do nějaké emoce, kterou pak nakazí okolí. Nebývá smysluplné chtít jen „opravit“ dítě, je potřeba se naučit fungovat s tím, jaké je a společně hledat kompenzační mechanismy, ale čím je dítě mladší, tím víc práce je pochopitelně na straně dospělých a neurotypických.
Škola jde měnit hůř, ale pokud se začne lépe fungovat doma, tak jednak rodičům se dost uleví a hlavně pak bude jednodušší i fungování ve škole.
Adresář lidí co to umí:
zde http://soft-zs.cz/…ce/terapeuti
Pokud má dítě závažnější problémy s chováním (jako že ředitelská důktja je stadard), tak se mrni na nejbližší středisko výchovné péče, mívají podpůrné skupiny pro rodiče, případně nácviové pro děcka - to taky umí dost dobré věci, zejména když se to řeší v okamžiku, když to ještě není průšvih za hranicí zákona.
Pokud někdo slibuje „terapie“ kde „vyléčí“ dítě nějakými doplňky a nebo alternativní metodou, tak to je vyhozený čas a prachy.
@Anonymní píše:
@kulíšek_s_bambulí No už je právě školního věku. Chtěla bych zkusit nějaké techniky na zklidnění ale neproplácí to pojišťovna, tak nevím jestli to nebudou vyhozené peníze. Tak právě by mě zajímalo jestli s tím má někdo zkušenosti. Asi i záleží na konkrétním psychoterapeutovi.
Tak na to nepotřebuješ psychoterapueta, ale relaxační techniky. Prokazatelně funguje mindfullnes/všímavost. Jde to dělat společně, klidně podle nějakého on-line kurzu. A pomáhá to všem, co to dělají.
Ale pokud to je ADHD, tedy s hyperakktivitou, tak úplně klíčový je nějakýý pohyb, kde se pracuje i právě třeba s relaxacemi. Jóga hyperaktivní děti většinou dost krutě nebaví, ale nějaká bojová umění - tak více východní, tedy spíše judo či aikido, než MMA, to funguje velmi dobře.
1. vybije energii
2. naučí sezahcázet s agresivitou
3. naučí se soustředit
4. mívá minimálně na nějkdou dobu velmi přijatelné vzory chování, trenéři co pracují s děcky bývají v tomhle oboru dost fajn.
Další sport, který tím umí pracovt docela pěkně je jízda na koni - respektive členství v jezdekém oddíle, kde se děcka o ty koně i starají. Musí se naučit se zklidnit, aby z něj koně nevyšilovali. Tam pak ovšem záleží na vedoucích, jestli umí pracovat s dětmi s hyperaktivitou a ten oddíl je ta trošku hipoterapie prací a nebo ne.
@Ou píše:
ADHD sebou nese komplikovanovanou seberegulaci a individuální péče je pak celkem házení hrachu na zeď, poud se nemění prostředí. Chování vnímané jako problematické je reakce na situaci, kterou dítě nezvládá a neumí ji vyřešit jinak a chytne se do nějaké emoce, kterou pak nakazí okolí.Nebývá smysluplné chtít jen „opravit“ dítě, je potřeba se naučit fungovat s tím, jaké je a společně hledat kompenzační mechanismy, ale čím je dítě mladší, tím víc práce je pochopitelně na straně dospělých a neurotypických.
Tak tohle je u nás naprosto výstižné. Zatím je na 1.stupni a spoustu věcí si vůbec si neuvědomuje. A přesně jsi to vystihla, že dost často nějakou situaci neumí vyřešit tak pak chytne „rapla“. Nějaké počítání do 10 nebo rozdýchání to vůbec nefunguje. Zkoušeli jsme i tu jogu, dbáme na pravidelný režim. Soustředění je taky kapitola sama pro sebe, ale nejvíc mě trápí ta divokost, zbrklost, impulzivita… Tak děkuji moc za tipy! Koukám na mindfullnes, asi tedy zkusíme nějaký on-line kurz, díky.
Díky i za tip na koně. S tím bojovým uměním mám trochu strach aby to právě nespouštělo ještě agresivitu… Myslíš že se tam spíš vybije a naučí se více ovládat?
@Ou píše:
https://obchod.portal.cz/…zaky-s-adhd/?…
Jé, děkuji za tip, tohle vypadá že je přesně pro nás. ![]()
V našem městě funguje ambulantní sociální terapie pro děti s ADHD. Je to pilotní projekt kraje. Vedle dětí s ADHD se starají i o děti s PAS. Syn má ADHD a má super zkušenost, dělali nácviky situací, zvládání chování ve skupince. Já tam chodím na skupinku pro rodiče dětí s ADHD. Je to sociální služba, od které by se mohla inspirovat celá republika.
@Anonymní píše:
V našem městě funguje ambulantní sociální terapie pro děti s ADHD. Je to pilotní projekt kraje. Vedle dětí s ADHD se starají i o děti s PAS. Syn má ADHD a má super zkušenost, dělali nácviky situací, zvládání chování ve skupince. Já tam chodím na skupinku pro rodiče dětí s ADHD. Je to sociální služba, od které by se mohla inspirovat celá republika.
Teda to máte parádní, fakt je škoda že to není v každém městě.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s psychoterapií u dětí s ADHD a problematickým chováním? Je to k něčemu nebo jsou to jen vyhozené peníze?