Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Elenhorkova dokud je světlo, tak bez problémů, dýl podle toho, kde jsou, s kým jsou, jestli jsou prázdniny, nebo škola. 7-8 mi taky přijde brzy.
S kym chodi ven? Kolik jich je a kolik jich bydli ve stejny ulici aby se doprovodili? Pokud nejaka parta je venku do 22:00 ok, ale na nejblizsi zastavku od mista, co se schazi bych prijela, pokud nema s kym jit domu. Jinak smula. Zalezi od kud jste. U nasich na vsi kde jsem vyrustala se bojim v 10 vecer vic, nez v centru Prahy, kdyz jsem sla sama ve 3 rano z prace z baru.
@Elenhorkova já byla do 22 ale jsme na vesnici kde jsme lítali po celé dědině bez problému. Zaleží odkud jste
Mám 14-letou, a neumím si představit, možná zatím, že by byla venku dýl než do 8. Jsme v Brně na sídlišti s ubytovnou plnou Ukrajinců, bylo tady pár pokusů o přepadení/znásilnění v poslední době, pachatel nechycen, takže potmě ani omylem, ani s partou. Ona je naštěstí trošku pecivál, tak to zatím ani nevyžaduje, a ani ti její kamoši to tak nemají, nevím jestli kvůli těm ukrajincům nebo obecně, ale není to v okolí našich známých rozšířené.
A abych jí chodila naproti na zastávku,,,tak určitě né kvůli lítání venku, ale až bude důvod,,, návrat z tanečních, z tréninku apod.
@Micaella22 někdy chodí s kámošemi, holkami… jak kdy, když se ho zeptám s kým jde tak řekne s kámoši. Bydlíme na vesnici, takže kamarádi bývají kousek od nás
Ty jo, jak vidim, tak jsme s mym partnerem hodne benevolentní rodice ![]()
O prázdninách a obecně volnu jsme mohli do 10 - 11. Už asi od 12, 13. Byli jsme na vsi. Potom od 15 jsme chodili na zábavy, tam jsme mohli být déle. Vždy rodiče chtěli vědět kde zhruba budeme. V prváku na intru jsme mohli být venku jen do 8 a to byl vopruz. Potom už do 9. Od 18 neomezeně po předchozí domluvě. Je mi 21, takže to není pravěk.
Záleží, kde jste. Pokud někde v „bezpečí“, tak bych je nechala, jak dlouho chtějí. Jako děti jsme bývali o prázdninách na chalupě a byli jsme venku s kamarády do noci, večer jsme chodili ke kamarádce na TV. A často jsme u někoho spali.
V 7-8 nechodí spát ani můj devítiletý syn ve školním roce. To bych ti asi jako 16 letá nepoděkovala, kdybych musela být doma do 8.
Do 20h. 13r., tak to mozna beru, ale 15r. a vic
. Mi to prijde trapne a jsem starsi paka.
Toho 13-14r. bych nechavala do 22h. venku, kdyz jsou prazdniny a vikendy. A nad 15r. do pul noci i dyl. Nas otec v tomhle byl velmi vstricny.
I moje mladsi decka chodi pozdeji spat. Zatim se netoulaji vecer, ale domu zalezeme daleko pozdeji, kdyz je venku luxusne.
@Elenhorkova píše:
@Micaella22 někdy chodí s kámošemi, holkami… jak kdy, když se ho zeptám s kým jde tak řekne s kámoši. Bydlíme na vesnici, takže kamarádi bývají kousek od nás
A kolik je presne tvymu diteti?
My bydlíme spis za městem, ale dcera vetsinou jde s kamarady ven do toho centra mesta..
A kdyz jsou prazdniny, tak muze byt venku i do te noci a dele. A vim, lde presne je a vim presne s kym je (rekla bych, ze jeji kamarady znam fakt dobre.)
Muj partner je hodne vstřícný a obětavý, vzdy kdyz byla dcera dlouho venku, tak pro ni přijel autem.
Dceri je 15-nact…
A navic na vesnici je to klidnější, dej mu svoji duveru ![]()
Edit-Kdyz je skola muze byt venku tak do 21:30-22:00..
Příspěvek upraven 03.08.19 v 09:12
@Elenhorkova v 7 hodin chodí domů prvňáčci, děti 13-15 bych nechala venku do setmění - takže je to proměnlivé, 16letý podle toho, kam by šel - musela bych vědět a domlouvat se operativně, jestli lítá po venku nebo jde s kamarády do kina - dovolila bych dýl
Nejsem sice rodic ale takto kdyz to vidim co se deje v dnesni dobe jak to vypada venku nekde ve mestech tak si myslim ze treba do 10 lete dite by nemelo byt venku ani do 8 hodin ono byt venku nekde do 22 hodin a nekde do 22 v dobe hluboke totality je mega rozdil a nesrovnaval bych do kdy byli venku vasi rodice a babicky nebo vy
kazdopadne treba 15 lety by mel byt doma max do 9 to fakt max
Zalezi na tom kde jsme. Doma ve meste a v lete do 9 max, na chalupe na vsi do deseti i vic.
Ve 13 bych nechala do 21 h, v 16 už do 22 h - pokud by bylo světlo. Samozřejmě přes prázdniny.
Vesnice, 13 let, chodí přes prázdniny v deset večer. A ukážu jí tuhle diskuzi, si mě bude víc vážit.
jinak přes zimu se stahují domu brzy.