Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,poradíte mi někdo,co by to mohlo být a jak to léčit?Udělal se mi takový jakoby puchýřek,ale není nafouklý,prostě rudý flek,na jednom prsu mezi bradavkou a dvorcem,tam co bradavka začíná.A teď po asi 2 dnech se mi to udělalo i na druhém.Normálně to nijak nebolí,ale když malý pije,tak mám pocit,jak kdyby mi chtěl vytáhnout bradavku až do vesmíru
a jakoby tořeže.Nevím jak to popsat lépe,nevíte co to je?A co s tím?Mazala jsem Bepanthenem a nic,díky za rady
Tak to Ti nevím. Já měla puchýřek v bradavce. Ale opravdu puchýřek - jako bublinku. Laktační mi řekla šetřit bradavku, rozhodně nepropichovat, časem zmizí a bylo to tak. Ale Ty píšeš, že není nafouklý tak nevím…
Z toho, co mě napadá - kvasinky. Ty jsem měla a bolelo to pekelně, ale já teda žádný flek neměla, poznala to PA a dala mi na to Pevaryl.
Pak jsem měla na prsou moučnivku a to zas byly mokvající puchýřky, ale v zásadě kojení nebolelo jen pochopitelně ta poškozená kůže. Moučnivku jsem léčila dovezeným krémem - v Rakousku se jmenuje Daktarin, v Německu Infectosoor Mundgel, je to pro mimčo do pusinky, u nás teda nezabral, ale na prso to zabíralo perfektně.
no právě,nafouklý to není,jen zarudlý flek jakoby tvrdší kůže.A teď koukám,že na tom druhém to mám už zespodu a 2. zeshora.A k jakému dr. s tím mám jít?obvodák nebo gyndař?Se zánětem jsem byla u obvodáka,tak nevím ![]()
kadlina píše:
Z toho, co mě napadá - kvasinky. Ty jsem měla a bolelo to pekelně, ale já teda žádný flek neměla, poznala to PA a dala mi na to Pevaryl.
Pak jsem měla na prsou moučnivku a to zas byly mokvající puchýřky, ale v zásadě kojení nebolelo jen pochopitelně ta poškozená kůže. Moučnivku jsem léčila dovezeným krémem - v Rakousku se jmenuje Daktarin, v Německu Infectosoor Mundgel, je to pro mimčo do pusinky, u nás teda nezabral, ale na prso to zabíralo perfektně.
Tak to možná vypadá na tu moučnivku,ale při kojení mě teda bradavky bolí,jinak normálně to trochu pálí
a jak se to dostane,z čeho?
Moučnivka je tuším kvasinka a chytnou jí miminka, protože ještě nejsou tak odolná a z nich se to přenese na matku. Taky to mimčo někdy má i na zadečku, takové pupínky. Při moučnivce má miminko bílý povlak na jazyku i před kojením. Mojí malou to trápilo přes dva měsíce, vyzkoušli jsme kde co i včetně těch dovážených krémů, které mi pak pomáhaly na prsa. Malé na to zabraly homeopatika Borax 5CH - 5kuliček rozpustit v deci vody myslím
a po lžičkách dávat v průběhu dne.
Pokud je to moučnivka, tak to chce léčit maminku i prcka, abyste si to nepředávali.
A kam mám jít na gyndu nebo k obvodakovi?malej má teď antibiotika,ake dnes už mě to 1 prso bolí tolik,že další kojení z něj asi nedám,ráno jsem myslela,ze z toho umřu ![]()
Tak to neporadím, zkus si nejdřív zavolat k obvoďákovi a oni ti řeknou.
Netuším, jestli to poprvé a podruhé u mě bylo to samé, ale poprvé mi ještě v porodnici poradili omývat odvarem z dubové kůry a mastičku Pevaryl.
Podruhé jsem to léčila sama a ještě mazala na doporučení PA krémem s lanolinem, takže kojení bylo snesitelné, ale bohužel si nemůžu vybavit, jak se jmenoval, jen že byl ve žluté tubě ![]()
Ahoj, opravdu to vypadá na kvasinkovou infekci - dostaneš jí z pusy miminka, když bere ATB tak je to skoro jisté, že tam má přemnožené kvasinky (nemusí mít samo v puse moučnivku). Zkus mazat Canesten krémem (dá se koupit bez receptu) po každém kojení a před každým kojením opláchni vodou. Dále hodně větrat, ten lanolin se jmenuje Purelan, ale je dost drahý, tak uvidíš. Měla bys cítit úlevu už dnes večer a do pár dnů by se to mělo upravit, ale je dobré mazat Canestenem i delší dobu. Z prsu můžeš kojit, uvidíš, co ta bolestivost, určitě je ale nutné ho vyprázdnit (odsát, odstříkat). Pokud by to do cca 3-4 dní neustupovalo, tak zajdi na gyndu.
Barča (gynekoložka) ![]()
arcanobacterium píše:
Ahoj, opravdu to vypadá na kvasinkovou infekci - dostaneš jí z pusy miminka, když bere ATB tak je to skoro jisté, že tam má přemnožené kvasinky (nemusí mít samo v puse moučnivku). Zkus mazat Canesten krémem (dá se koupit bez receptu) po každém kojení a před každým kojením opláchni vodou. Dále hodně větrat, ten lanolin se jmenuje Purelan, ale je dost drahý, tak uvidíš. Měla bys cítit úlevu už dnes večer a do pár dnů by se to mělo upravit, ale je dobré mazat Canestenem i delší dobu. Z prsu můžeš kojit, uvidíš, co ta bolestivost, určitě je ale nutné ho vyprázdnit (odsát, odstříkat). Pokud by to do cca 3-4 dní neustupovalo, tak zajdi na gyndu.
Barča (gynekoložka)
Purelan - díky
ten byl k nezaplacení, fakt skvělá záležitost, myslím, že díky němu mě bradavky skoro nebolely podruhé, poprvé jsem si teda dost užila. Neměla jsem díky němu jedinou ragádu.
A ano Canesten na ten jsem úplně zapomněla, tím jsem taky mazala.
Děkuji,Canesten mám doma,tak budu mazat a při nejhorším zajdu v pátek na tu gyndu.se zánětama v prsu jsem byla u obvodaka,tak jsem právě nevěděla,ale na gyndu stejně musím na 1/2 roční kontrolu,tak to spojim s tím.On právě v pusince nemá,jedině co,že má takový rudý fleky na prdce.no jo no,antibiotika pitomý. ![]()
Ahoj, poradí mi prosím někdo?
Na bradavce se mi udělal asi puchýřek nebo co to je. Je trošku větší a bílý, ale není nafouklý. Dost to při kojení i po něm štípe a pálí.
Mléko z toho místa nestříká ale jen kape. Nechce se mi s tím k doktorovi ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, poradí mi prosím někdo?
Na bradavce se mi udělal asi puchýřek nebo co to je. Je trošku větší a bílý, ale není nafouklý. Dost to při kojení i po něm štípe a pálí.Mléko z toho místa nestříká ale jen kape. Nechce se mi s tím k doktorovi
Propíchnout sterilní jehlou. A nejlíp nad umyvadlem, pak se ti totiž mlíko spustí nezvyklým způsobem. A co nejrychleji, ať se ti z toho ucpaného mlékovodu neudělá zánět.