Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Napis, co jste za tech 150t zvladli zrekonstruovat. Pujcku ve vetsi vysi mi nabizi moje banka.
@matkabagristy co? Nejak jsem to nepochopila
…nejde o rekonstrukci, jen dodelavky, viz podlahy, plovoucky, zazdění výklenků…atd, proste mame propocitano, ze do 150 se vejdeme a bude to komplet
Nešla bych do toho. Teď jsou prasácké úroky na vše.
Raději bych si našla druhou práci. Osekala bych rozmary, které si myslíme, že jsou potřeba, ale rok se bez nich vydržet dá, aby se škudlilo víc.
Pujcka do rekonstrukce nemovitosti je vetsinou dobra pujcka. Vzhledem k tomu ze je inflace na 12% a banky davaj za 6-7% stale to jsou penize zadarmo.
Volil bych burinku nebo jiny produkt na rekonstrukce s nozkou urokovou sazbou.
Vyhnul bych se ruznejm sprostedkovatelum partners ovb a ostatni. Primo do burinky.
Nejvetsi tupost je si pujcovat na darky k vanocum na dovolenou a jine.
Ty vlastne investujes a dobre investujes naklady spojene s urokem jsou nizsi nez profit.
Navic ceny nemovitosti jdou stale nahoru, sice na tak rychle jako minula leta.
Nevahal bych.
No vzhledem k tomu, že se nejedná o žádnou závratnou částku a úroky jsou o dost nižší než inflace (já jsem si teď půjčovala u Equa bank za 4,9 %) a hlavně že všechny materiály apod. půjdou pořád nahoru (všechny dodavatelské řetězce jsou po covidu narušené), tak bych neváhala a šla do toho co nejdřív. Zvlášť když máte tu rezervu, kterou můžete případně použít, kdyby se něco fakt pos… a nemohli jste splácet.
A třeba u té Equy jde bezplatně kdykoli předčasně splatit, tzn. jakmile třeba začneš pracovat, budete moct splácet rychleji a nebudete úroky platit tak dlouho.
Dneska lidi kupujou starý byty v paneláku za 8 milionů, berou si na to hypotéky. A ty řešíš půjčku 150k na rekonstrukci. Ano, šla bych do toho. Není to nijak závratná částka (je to pár vašich platů) a zhodnotíte si tím nemovitost.
Neváhej! stavební materiál a inflace letí tak nahoru, že se vyplatí se takto mírně klidně kvůli rekonstrukci zadlužit! píšeš o stavebku, takže jako první volba si zavolej tam, zda splňuješ podmínky pro přidělení úvěru ze stavebního spoření (Modrá pyramida má třeba myslím délku spoření nejméně dva roky a naspořeno nejméně 40% celkové částky - může to mít každá stavební spořitelna jinak..), jinak 150litrů vám jako nezadluženým dá i každá banka.. stačí si na netu srovnat úrok a podmínky…navíc pokud za to budete kupovat stav. materiál, zkusila bych (aspoň část) vzít účelově na rekonstrukci (a doložit faktury a účtenky), protože si tím můžeš významně snížit úrok…
@Anonymní píše:
Dobrý večer,mám takový dotaz nebo spíš si jdu pro radu, co byste dělali v mé situaci.
Jde o to, že bychom potřebovali dodělat patro v domě, aby bylo komplet obyvatelné, dům je náš, nájem neplatíme, hypo nemáme, platíme jen energie, jídlo, a další různé poplatky jako internet, telefon, benzin, pojištění, stavebko, apod…nikdy jsme ani neměli žádnou půjčku od banky.
Půjčit na dodělání bychom potřebovali cca 150 tis. Manžel má příjem relativně slušný, vždy má nad 30k, já jsem ještě rok a půl na rodičovské 8,5k. Ještě sto tisíc svých máme, ale ty bych velice ráda nechala jako železnou rezervu, kdyby náhodou něco…
Takže se ptám, šli byste do toho? Jelikož teď je ta situace šílená a celkem se bojím, co bude, inflace, úroky šílené, nikdy jsme půjčku neměli, tak z toho mám strach..ale zas si říkám, že je to částka dnes zanedbatelná a celkem prkotina opproti tomu, že si někdo bere třeba pět mil. na hypo…a děti by už měly aspoň hotové pokojíčky..děkuji za rady.
Případně ví někdo o bance, kde by půjčka vyšla nejvýhodněji? Rozhodně ne nebankovní, děkuji.
půjčku 150 000,–- při vašich poměrech ano,
zkuste u vlastní banky, kde máte účet - nebo některá Města dávají půjčky z Fondu rozvoje bydlení - je tam velmi zajímavý úrok - malý
A z toho stavebka by se nedalo něco vytáhnout? Překlenovací úvěr třeba? A jak radí ti přede mnou, jestli to máte dobře spočítané, že Vám to vyjde i s těmi „ulitými penězi“, tak bych do toho šel sám a postupně (v průběhu ) bych něco ještě došetřil…
Jestli potřebujete 150 tis. a budete mít 100 tis. jako rezervu, tak mi přijde, že by to musela být hodně velká smůla, kdyby to nevyšlo.
Jestli máte stavební spoření, podívejte se popřádně do smlouvy a na výpis z účtu. Ze smlouvy o stavebním spoření totiž vyplývá nárok na úvěr ze stavebního spoření. A sazba toho úvěru je ve smlouvě o stavebním spoření. U dnešních smluv je ta sazba mezi 3 % - 4,5 %, u starších smluv to bude ještě o fous lepší.
https://www.stavebky.cz/…-nezdrazuji/
Ale záleží na konkrétní stavební spořitelně. Liška má sice pěkné sazby, ale extrémně vysoké splátky. Ostatní jsou na tom líp, asi nejlépe vychází Modrá pyramida. Je ale potřeba dobře se v tom zorientovat a nespoléhat jen na finanční poradce. Pro ty je totiž jednodušší a provizně zajímavější překlenovací úvěr, který má ale sazbu úplně jinde.
@Anonymní píše:
Dobrý večer,mám takový dotaz nebo spíš si jdu pro radu, co byste dělali v mé situaci.
Jde o to, že bychom potřebovali dodělat patro v domě, aby bylo komplet obyvatelné, dům je náš, nájem neplatíme, hypo nemáme, platíme jen energie, jídlo, a další různé poplatky jako internet, telefon, benzin, pojištění, stavebko, apod…nikdy jsme ani neměli žádnou půjčku od banky.
Půjčit na dodělání bychom potřebovali cca 150 tis. Manžel má příjem relativně slušný, vždy má nad 30k, já jsem ještě rok a půl na rodičovské 8,5k. Ještě sto tisíc svých máme, ale ty bych velice ráda nechala jako železnou rezervu, kdyby náhodou něco…
Takže se ptám, šli byste do toho? Jelikož teď je ta situace šílená a celkem se bojím, co bude, inflace, úroky šílené, nikdy jsme půjčku neměli, tak z toho mám strach..ale zas si říkám, že je to částka dnes zanedbatelná a celkem prkotina oproti tomu, že si někdo bere třeba pět mil. na hypo…a děti by už měly aspoň hotové pokojíčky..děkuji za rady.
Případně ví někdo o bance, kde by půjčka vyšla nejvýhodněji? Rozhodně ne nebankovní, děkuji.
Ve vašem případě bych do toho šla. Nejde o závratnou částku a bydlení je pro mě základ. A dětské pokojíčky už bych měla hotové dávno
Půjčila bych si. Než na to naškudlíte, ceny materiálu ještě vzrostou. Já bych si na vašem místě vzala úvěr ze stavebního spoření. Ještě si manžel může úroky odečítat z daní.
Dobrý večer,
mám takový dotaz nebo spíš si jdu pro radu, co byste dělali v mé situaci.
Takže se ptám, šli byste do toho? Jelikož teď je ta situace šílená a celkem se bojím, co bude, inflace, úroky šílené, nikdy jsme půjčku neměli, tak z toho mám strach..ale zas si říkám, že je to částka dnes zanedbatelná a celkem prkotina oproti tomu, že si někdo bere třeba pět mil. na hypo…a děti by už měly aspoň hotové pokojíčky..děkuji za rady.