Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminy,
mám takovej „nicotnej“ problém a chtěla bych znát váše názory. Před týdnem jsem se vrátila z porodnice celá šťastná, že už konečně můžu být se svým synem a dceruškou, protože jsem si za poslední měsíce synka moc neužila, musela jsem ležet a starala se o něj převážně moje mamka.
Manžel předevčírem přišel s tím, že když půjde do práce vezme v sobotu kluka k druhé babičce a až pojede domu zase ho přiveze, což mě naštvalo. Nejen že mi slíbil, že s námi bude celý týden doma a už ve čtvrtek musel do práce, což bych ještě přešla, ale to, že kluka odveze a já budu zas bez něj mě dostalo. Docela jsme se zhádali … řekla jsem mu, že si nepřeji aby kluka vozil 40 km daleko, když se odpoledne zase bude vracet a že jsem ráda, že jsme všichni pohromadě a že by to mohl pochopit, jenže na to mi odpověďěl, že já jsem sobec a nechci Kubíka půjčovat nikomu jinému než mojí mámě a že pokud půjde do práce kluka vezme sebou (trochu pravdy na tom bude, že ho nerada půjčuji…) a že se mám nad sebou zamyslet, tak tedy přemýšlím
Dnes mi oznámil, že do práce půjde a kluka bere sebou … děsně mě to naštvalo a zároveň je mi líto, že se mnou nediskutuje a vůbec nepřemýšlí o tom jak se asi já cítím. Vím, že svojí roli hrajou hormony a že bych nebýt 14 dnů po porodu asi reagovala jinak …jsem taky tvrdohlavá palice a umím si postavit hlavu, jenže bych teď chtěla mít klid a zbytečně se nenervovat. Celé mi to příjde postavené na hlavu a asi bych měla být ráda, že si na chvíli odpočinu, ale místo toho jsem na nervy.
Díky za odpovědi
Ibu: Zatial zial nemam vlastne skusenosti s detmi, ale napadlo ma nieco, co by Ti mohlo pomoct ![]()
Pises, ze Ti velmi chyba maly. Nedalo by sa to urobit tak, ze by cez vikend manzel sa chvilku staral o Saru, a Ty by si sa mohla venovat iba Jakubu?
Ja viem, ze to neriesi otazku pozicovania deti ![]()
Chlapi jsou občas jako mimozemšťani!!!
Proč bys měla být sobec? Protože chceš být se svými dětmi??? Dala jsi mu druhé dítě, určitě ti ještě není bůhvíjak dobře, potřebuješ klid a pomoc a společnost svých nejbližších …a místo toho… Ach jo! Potřeboval by manžílek ohnout přes koleno a naplácat! Anebo by si měl zkusit odnosit a porodit dítě, aby věděl, jak potom člověku je … a že nemá sílu ani náladu na hádky o „půjčování“ dětí tchýním.
Pohodu, sílu a chápavějšího manžílka přeju:)
Baghira
Ahoj,
docela to chapu. Zkus manzovi rict, ze ted si chces kluka uzit a uzit si toho ze jste pohromade a potom, mj. az se ti uklidni hormony:-) ho bude obcas brat rano k babicce. Nebo si urcete dny kdy bude jezdit k babicce. Ne kazdy den, ale jen obcas 2-3 do tydne, jak se budes citit. Vzdyt ty navaly lasky prece musis na nekom vybit ![]()
Mozna jsem trosku poradila.
Kac
Mě přijde jako naprosto srozumitelné vysvětlení, které jsi tu napsala… Jestli jsi tohle manželovi řekla, nechápu, proč mu to nedošlo
Je to boj, vydrž. Občas holt musíme dělat ústupky, byť nezdůvodněné, jen proto, že pán tvorstva to tak chce.
Ahoj Ibu,
bohužel zřejmě budu na straně Tvého manžela. Pokud syna půjčuješ svojí mamce a druhé babičce ne, je to od Tebe nefér. Věřím že je Ti bez syna smutno, ale jde jenom o JEDEN den! Pokud máš ale opravdu pocit, že ani po týdnu doma jsi si synáčka neužila, navrhni manžovi jiný KONKRÉTNÍ den v dohledné době, kdy ho bude moct vzít k druhé babičce. A nehádej se, nic tím nevyřešíš ![]()
Katka
Taky se pripojuji ke KatkaN ,pokud ho pucujes jedne babicce,tak ho muzes pujcit i druhe,je to sice tchyne,ale tvoje mamka je zase tchyne pro tveho manzela a jeste si myslim,ze manzel ti chce pomoc,on si mozna neuvedomuje,ze to nepotrebujes,ale on si treba mysli,ze ti takhle pomuze a synek si zase urcite uzije babicky,ktera ho vezme ven atd…
baghira píše:
Chlapi jsou občas jako mimozemšťani!!!Baghira
A všichni se to učí ve stejné škole, že?
![]()
Pavla
Asi taky neporadím, ale já jsem si to v sobě srovnala asi tak… Tchýni taky zrovna nemusím… Ale je to babička mojí holčičky a moje holčička má to štěstí, že má babičky dvě. Tudíž, ať si je užívá co to dá a když se jednou rozhodne, že k některé z nich nebude chtít jezdit, tak to chci zkusit respektovat. Tak jsem to řekla i manželovi a myslím, že byl potěšen ![]()
Druhá věc je ta, že manžel s tebou o tom nechtěl „diskutovat“. To mi přijde jako škoda, přece jenom, naslouchat by si lidi měli… Zkus být nad věcí, ono hormony opravdu dělají své ![]()
Milka
Ahoj, tak ja som plne na tvojej strane.
Jednak sa mi nezda vobec dobry napad maleho teraz ked sa mu narodil surodenec este stresovat nejakym odkladanim k babicke (pre dieta je nemaly stres narodenia „votrelca“) aj ked navonok moze byt v pohode, myslim si, zeby ste mali byt teraz spolu co najviac ako rodina. Deti taketo veci vnimaju casto citlivo a mohol by sa citit odstrceny. To je ale MOJ nazor.
Tiez si vyhradit nejaky cas LEN na syna (kedy muz postrazi malu ) staci len hodinka denne, alebo nejaky cas do tyzdna, ked budu na prechadzke.
Dalej vobec si nemyslim ze plati rovnica-poziciavam jednej babke, tak aj druhej.,
Ono hodne zalezi na tych babickach.
Napr. moji rodicia respektuju moje za:,–(y co sa napr. jedla tyka. Ale tchyne? jej sa zda normalne krmit 1,5 rocne batola parkom, mne sa to normalne nezda a nedovolim aby moje dieta takto krmila. Nerespektuje to ani v mojej pritomnosti, takze si viem predstavit ako by to dopadlo, keby tam bol sam,.
Ja som sa az teraz odhodlala tam pustit muza sameho a to naozaj len preto, ze uz toho bolo na mna moc. Teraz po poslednej navsteve s tymi parkami som zase na pochybach, muz sa mamicky boji takze nemam zaruku, ze to nedovoli, ked tam nie som.
Keby ma respektovala a viem, ze syn je tam rad, tak vobec nemam problem tam maleho pustat, ba naopak, on je tak zive dieta, ze znici aj 4 dospelych
takze jeho moc nikto ani nepyta
.
Keby to bolo naopak, ze ma nerespektuju nasi a tchyne ano, tak bezpochyby chodime viac tam a poziciavame ho tam. To iste s nazormi na vychovu.
Ja si neprajem, aby mojho syna niekto bil napriklad, neuznavam telesne tresty a ak to nastane a nebudu to respektovat, tak tam chodit nebude. To iste, ked bude starsi a nebude tam chciet chodit, tak ho nutit nebudem. Ale ani stvat proti starym rodicom. Aj ked ich ja nemusim, tak beriem, ze su pre neho urcite aj prinosom, ze mu daju nieco uplne ine ako ja, takze chcem aby v kotakte boli.
No a manzel teda diskutuje, ale stoji ma to mnoho sil a vela veci som si musela tvrdo vydobit, aby som mala respekt.
Nastastie vo vychove a ostatnom sa zhodneme, takze vnutorne stoji za mnou. A snazi sa to aj obhajovat u jeho rodicov.
Prajem pevne nervy a nenechaj sa vydierat.
Mne sa zda dobry ten napad navrhnut muzovi iny den v pripade, ze je to naozaj len o tom, ze si ho chces uzit a inak je tam maly spokojny.
Ja si myslim, ze este budu chvile, ked ho tam sama posles a ochotne ![]()
Ja som tomu tiez neverila, ze to u mna nastane a nastalo a to mam len jedneho divocha ![]()
Holky díky za podporu … nejde o to, že bych tchýni neměla ráda, je fajn a rozumíme si, ani nejsem proti tomu aby tam Kuba občas byl beze mně. Sice je fakt, že nejsem zastáncem toho aby moje děti někdo krmil čokoládama a různýma tyčinkama, čemuž se v mé nepřítomnosti neubráním. Ale vadí mi postoj manžela, to že se mně nesnaží pochopit a zbytečně si staví hlavu, kvůli takové kravině. Někdy se s nim prostě nedá diskutovat a já se snažila vždy ustupovat abychom se nehádali, jenže už mě to nebaví.
Nemyslím si, že bys musela oboum prarodičům půjčovat děti nastejno! Pokud s jedněma víc vycházíš a víc jim věříš tak je jasné, že budeš mít sklon jim potomky svěřovat častěji… Mý tchánovci za 2 měsíce co je malá na světě volali pouze 1× a to ještě kvůli úplně něčemu jinýmu ale brala jsem manelův telefon já, tak se teda před ukončením hovoru tchán zeptal - takže mám čistý svědomí a až jednou budou říkat, že tam málo jezdíme tak jim řeknu, že jezdíme tak často jak oni se zajímají…
Napadlo mě - jak by se tvýmu manželovi líbilo, kdybys mu ty naplánovala hlídání na nějaký den a jemu by se to třeba nehodilo? Jak on by reagoval?
Podle mě pokud chceš být se svým synem tak na to máš jako mamka největší právo!
Držím pěsti a hlavně pevný nervík ![]()
Tak toto je někdy i u nás
Mám prostě pocit, že když malá půjde beze mne, tak ji tam přecpou něčím, co nepapá, něco se jí stane a já u toho nebudu… A taky, i když si od ní někdy ráda odpočinu…, mi bude po ní velikanánské smutno ![]()
Co jet s nimi? Navíc babička může zabavit Sárinku a ty si užiješ malého ![]()
Přikláním se k tomu, že chlap ti chtěl opravdu třeba i pomoci, ale bohužel někdy mají pocit, že když není po jejich, tak si musí připomenout svou „chlapskou sílu“ a pro:,–(it si jí ![]()
A nebo bych malého pustila, však se večer vrátí plný zážitků a ty si odpočineš
![]()
ibu píše:
Holky díky za podporu … nejde o to, že bych tchýni neměla ráda, je fajn a rozumíme si, ani nejsem proti tomu aby tam Kuba občas byl beze mně. Ale vadí mi postoj manžela, to že se mně nesnaží pochopit a zbytečně si staví hlavu, kvůli takové kravině. Někdy se s nim prostě nedá diskutovat a já se snažila vždy ustupovat abychom se nehádali, jenže už mě to nebaví.
No já bych řekl, že s tebou docela slušně cvičí hormony a měla bys trochu vychladnout. Pokud je to kravina , jak píšeš, proč to tak hrotíš? Jak se potom u vás doma bavíte o zá:,–(ních věcech?
Mimochodem, některé dámy by si tady měly uvědomit, že i otcové mají právo kecat do výchovy. Celkem chápu iboina manžela, že chce kluka vzít k babičce, která ho neviděla kdo ví jak dlouho (vždyť jde jen o 1/2 dne!), když navíc manželka zřejmě není zcela v pohodě a potřebuje vypnout. Trochu uznání pro pány tvorstva, dámy! ![]()
Einsteine - ja jsem jednoznacne pro oboustrannou vychovu, to jo - ale to, ze v dobe prichodu miminka tata proste odveze starsi ditko svoji mame - a to proti vuli mamy ditete je pruser, ne?
Krom toho… Zrovna ted se muze jakekoli odlouceni mamy a starsiho ditka pekne vymstit, takze bych s tema navstevama aspon par tydnu pockala. Ver, ze vim, o cem mluvim.
Ale stejne je nejdulezitejsi to, ze tata neco udela bez souhlasu mamy. At uz je to co chce. A to se proste v normalne fungujicich rodinach nedela.
Lesina