Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
na levém vaječníku mám cystu, která se musí nechat odstranit-jsem potencionální dárkyně vajíček. Problém je v tom že se to dělá bez narkózy, přes vaginu. Hrozně se bojím že to bude bolet, jsem v tomhle šílená hysterka. Doktor mi řekl že to nic není, že mě klidně uspí ale že mu to příjde jako hloupost, že to opravdu nebolí.
Nemáte s tím někdo zkušenost? děkuji
UUUAA taky jsem měla cystu na levém vaječníku..sama zmizela-praskla..ale myslela jsem že se to dělá jen s narkozou??neumím si to teda představit…třeba to bude jako normální prohlídka u dr..a nic nepoznáš..ale tohle slyším prvně..tak držím palce
Ja jen vim, ze kdyz jsem byla na odberu vajicek, byla tam s nama i holka prave na punkci cysty. Nas uspavali, ji ne, byla tam fakt jen chvilinku a odesla po svych
Ale pak uz jsem ji nezpovidala, jenom ze to neni tak vyjimecna praxe ![]()
Ja byla bez narkozy na hysteroskopii, na kterou se dost casto taky uspava, a byla to naprosto pohodicka, ale to do me samozrejme nikdo nepichal. Takze bych verila doktorum, co s tim maji zkusenosti, ona narkoza zas neni az takova legrace ![]()
No právě si zase říkam že proboha pokud by to bylo nějak šílený tak mi tu narkozu dají
jenže znáte to, něco vám je a musíte na operaci a koukáte po diskuzích a zrovna jedinej příspěvek je jak to šíleně bolelo a trháte si vlasy ještě dva týdny dopředu…
@ugluk píše:
Ja jen vim, ze kdyz jsem byla na odberu vajicek, byla tam s nama i holka prave na punkci cysty. Nas uspavali, ji ne, byla tam fakt jen chvilinku a odesla po svychAle pak uz jsem ji nezpovidala, jenom ze to neni tak vyjimecna praxe
Ja byla bez narkozy na hysteroskopii, na kterou se dost casto taky uspava, a byla to naprosto pohodicka, ale to do me samozrejme nikdo nepichal. Takze bych verila doktorum, co s tim maji zkusenosti, ona narkoza zas neni az takova legrace
jako ono prakticky se píchá do té cysty, která asi žádný nervový zakončení nemá-tak by to nemělo bolet…ale těžko říct, jsem laik
@char jo, ale (z myho taky laickyho pohledu) musi nejdriv propichnout posevni klenbu, aby se tam dostali. Myslim, ze je to hodne podobny jako odber vajicek, tam taky pichaji do vajecniku, jenomze tam je tech vpichu vyrazne vic a trva to o dost dyl, jak vajicka odsavaji a zachytavaji, tipuju.
No, nekudy se tam dostat musi… Kazdopadne bych doktorovi verila a fakt to tak delaji i jinde, tak hodne sil
Osobni zkusenost fakt nemam, ale snad to bude opravdu rychly a kratoucky zakrok, kdyz ti to slibuji a maji s tim zkusenosti.
@char cystu mi propichovali 2× - není to žádnej šlágr, ale přežít se to dá. Trochu bolelo to propíchnutí pochvy, je to takovej dost silnej tlak a pak to zabolí, ale jak už jsou „uvnitř“, tak už to nebolí. Jen je potřeba, aby odsáli všechnu tekutinu, protože pokud jí tam trochu nechají, tak to je pak pořádně svinská bolest.
První punkci mi dělala dr. dost naštvaná (po půl roce čekání na zmizení cysty už jsem nechtěla čekat) a odsála 10 ml tekutiny. Došla jsem k tramvaji a tam jsem se bolestí málem složila
Druhou punkci dělala stejná dr. v klidu, při stejné velikosti cysty odsála 25 ml a nebolelo mě vůbec nic. A že to bylo neodsátou tekutinou vím proto, že mi už jednou cysta sama praskla a lezla jsem doma po zdi bolestí ![]()
Doufám, že jsem tě moc nevystrašila ![]()
@char s punkcí cysty zkušenost nemám, ale myslím, že je to stejné jako punkce folikulů-příjemné to není, ale je to chvilková bolest a pak můžeš jít hned domů. Rozhodně se to vydržet dá bez nějaké újmy
Narkóza je zátěž pro tělo.
@konilka
Muzu se zeptat? Takze odstraneni cysty lze i ambulantne.Ja tady zatim cetla jen o laparoskopii a do nemocnice se mi opravdu nechce. Velikost zatim 4cm.
@gorina píše:
@konilka
Muzu se zeptat? Takze odstraneni cysty lze i ambulantne.Ja tady zatim cetla jen o laparoskopii a do nemocnice se mi opravdu nechce. Velikost zatim 4cm.
jojo jde to i ambulantně, myslim že záleží na velikosti…já jí mam do 5 cm cca. Nicméně to že to je ambulantní asi neni moc velká výhra u hysterek jako já:-D
@gorina dle mé dr. se laparkou dělá až nad 5 cm
Já měla vždy do 4,5 cm ![]()
Já byla na punkci cysty na vaječníku a dělali mi to v celkové narkoze, která trvala cca 20 minut. Potom jsem odešla domů po svých - samozřejmě jsem musela mít doprovod domů.