Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
na toto téma jsem jednu diskuzi našla, ale je z roku 2007, takže mi přišla docela stará a informace můžou být určitě už novější i s poznatky, proto zakládám téma nové a i díky včerejší diskuzi o oživených tématech.
Je to asi tak měsíc co mi volali z toho centra, kde se krev skladuje, ale jednalo se o uložení pro vlastní potřebu. Vzhledem k tomu, že to není levná záležitost a my teď potřebujeme každou korunu a nemůžeme vydat větší částku, tak jsem začala uvažovat nad dárcovstvím a pomoci alespoň takto. Stejně tak jsem se i dočetla, že pupečníková krev nám nemusí pomoci, protože se odvíjí od váhy člověka, který ji potřebuje a množství odebrané krve.
Teď mi jde o to, jestli pro rozhodnutí není už příliš pozdě (četla jsem, že se musejí dělat nějaké testy na nemoci), jsem 35+2 a ke svému dr. jdu naposledy ve středu, potom už budu docházet do porodnice, kde odběry dělají, dle toho co mi paní na telefonu řekla. Ještě by mě zajímalo, zda jde odběr udělat i při sekci. První syn byl sekcí a o této možnosti jsem neměla vůbec žádné potuchy a dr. mi řekl abych počítala s druhou sekcí na 80%, s čímž mě osobně teda moc nepotěšil, ale co se dá dělat. Navíc jsem se nikde nedočetla jak ten odběr probíhá, jen jsem našla nezodpovězenou otázku.
Takže všem předem děkuji za podání informací a kdyby náhodou někdy bylo třetí dítko, tak abych byla informovaná a tuto možnost nepropásla, či o tom informovala kamarádky, že tato možnost tu je.
Pozdě rozhodně není, já to hlásila až při příjmu do porodnice, akorát nevím jestli všechny porodnice jsou na darování pupečníkové krve zařízené.
Jinak já měla klasický porod, tak s císařem neporadím, ale co jsem kde četla, tak snad u plánované to možné je, u akutního většinou ne.
Nicméně při klasickém porodu prostě po odstřižení mimča akorát nechají krev z placenty vytéct do připraveného vaku a pak člověk vyplní ještě sadu formulářů (tedy normálně se asi vyplňují předem, ale u mě se to nestihlo).
Bohužel, podle včerejší reportáže to dělají jen tři porodnice u nás - Slaný, Česká Lípa a jedna v Praze (myslím Motol, ale nejsem si jistá). Je mi to líto, jsem z Brna a o takové možnosti bych určitě uvažovala.
Tak oprava, je to nemocnice v Krči.
Příspěvek upraven 19.03.12 v 10:07
ahoj, pust si vcerejsi Střepiny, bylo to tam krasne vysvetlene…pro zkraceni: darovat u nas muzes jen ve 3 nemocnicich (samozrejme Praha, a ty zbyle 2 jsou taky nekde na severu Cech). Jinde uz jde jen o ,,rodinou" potrebu, ktera te prave vyjde na 10-20 000 ![]()
Já chtěla také darovat pupečníkovou krev. Měla jsem takovou samolepku v průkazce a ještě jsem to říkala při porodu. Ale syn měl pupečník hodně krátký, takže to nebylo použitelné. Prý by té krve bylo málo. Žádné papíry jsem předem nevyplňovala.
S tou sekcí si nejsem jistá, takže to se ještě zeptej, nebo jukni na jejich stránky o darování pu. krve.
alsem píše:
ahoj, pust si vcerejsi Střepiny, bylo to tam krasne vysvetlene…pro zkraceni: darovat u nas muzes jen ve 3 nemocnicich (samozrejme Praha, a ty zbyle 2 jsou taky nekde na severu Cech). Jinde uz jde jen o ,,rodinou" potrebu, ktera te prave vyjde na 10-20 000
Jen odběr, dále 1500 ročně za skladování.
danyk píše:
Nebyl to Motol, byla to nemocnice v Krči (Thomayerka)
Už jsem se opravila ![]()
jessikka píše:alsem píše:Jen odběr, dále 1500 ročně za skladování.
ahoj, pust si vcerejsi Střepiny, bylo to tam krasne vysvetlene…pro zkraceni: darovat u nas muzes jen ve 3 nemocnicich (samozrejme Praha, a ty zbyle 2 jsou taky nekde na severu Cech). Jinde uz jde jen o ,,rodinou" potrebu, ktera te prave vyjde na 10-20 000
tak tahle castka uz je oproti odebrani ,,prkotina"
To uz bych brala jako nejake ,,pojisteni" ![]()
Hm, to me mrzi, ze to v CR je s darovanim pupecnikove krve tak tristni.
Ja jsem rodila ve Finsku a pupecnikovou krev jsme darovali, stacilo rict na prijmu a o odber se postarala odbornice primo z finskeho Cerveneho Krize. Pak za nami prisla jeste druhy den po porodu, sepsali jsme veskere formulare (nemoci apod.) a asi stokrat nam podekovala, dostali jsme male darecky.
Bavila jsem se o tom s kamaradkou, ktera je PA, zije taky tady, ale v CR v ramci praxe na studiich privedla na svet asi 200 deti (v Brne) a rikala, ze oni z toho v nemocnici moc nadseni nebyli, kdyz chtel nekdo darovat, protoze PA moc nevedely jak s tou odberovou sadou pracovat, navic byly pry snad dve ruzne a vzdycky to musely slozite studovat. Je to skoda, mozna kdyby byl v CR taky takovy system (tzn. odber by provadel odbornik z Cerveneho krize), slapalo by to jinak..
Koukám na ten seznam a já rodila u Apolináře a vůbec se netvářili, že by to u nich nešlo
. Když jsem to říkala dopředu
.. Je to tedy rok 2007. V 09 jsem to nějak neřešila, malá nakonec měla taky krátký pupečník. A kdo ví, jestli o tom jen nelhali, že to vadí. ![]()
Holky, moc děkuju, tak to mě teda moc mrzí a nevěděla jsem, že je rozdíl mezi dárcovstvím a uchováváním pro sebe ![]()
No, je vidět, že jsme stále o dost pozadu oproti jiným státům, kde je to zřejmě bráno už jako samozřejmostí.
Včerejší Střepiny jsem bohužel propásla a viděla akorát tak 5 vteřin toho jak tam měli v rukou miminko, takže si je dneska pustím.
Nejsme pozadu, dřív se to dělalo ve spoustě nemocnic, ale nejsou peníze. Takže se do závěsu dostáváme. A o je prý naše banka nejlepší na světě (nebo mezi nejlepšími). No asi brzo nebude ![]()
Já ji tedy darovala v roce 2010 u Apolináře a taky s tím nebyl problém.
Jo, je to tak, rodila jsem před pár týdny u Apolináře, což je jedna z největších pražských porodnic, fakultka… a když jsem se informovala v předstihu, tak prostě smůla, darovat u nich nemůžu, ani kdybych stokrát chtěla, protože už nepatří mezi těch pár vybraných, prý je to v podstatě charitativní organizace a dochází jim peníze, tak to takhle zkrouhli. Dost mě to mrzelo. Pro vlastní potřeby bych si to zaplatit mohla, holt kde jde o prachy, tam se můžou přetrhnout.