Pupečníková krev - darování

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11502
19.3.12 10:50

Tak to je fakt škoda, člověk se rozhodne pomoci jiným aspoň takhle a příležitost k tomu stejně nedostane :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
19.3.12 10:50

Taky me tohle zajima…minuly rok jsem rodila v Neratovicich cisarem, pani ktera rodila prede mnou, taky CS, tohle mela zarizene, hned po porodu tam byl pan/kuryr? fakt nevim :nevim: vse vyzvedl, podepsala papiry a smitec :think: kdyz ted o tom premyslim, tak mi to muj doktor taky nabizel, ale nejak jsem tomu nevenovala pozornost /pani mela stejneho doktora/ted budu rodit v Nera v lete zase, az pujdu do poradny poradne ho vyzpovidam… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
19.3.12 10:52
ugluk píše:
Jo, je to tak, rodila jsem před pár týdny u Apolináře, což je jedna z největších pražských porodnic, fakultka… a když jsem se informovala v předstihu, tak prostě smůla, darovat u nich nemůžu, ani kdybych stokrát chtěla, protože už nepatří mezi těch pár vybraných, prý je to v podstatě charitativní organizace a dochází jim peníze, tak to takhle zkrouhli. Dost mě to mrzelo. Pro vlastní potřeby bych si to zaplatit mohla, holt kde jde o prachy, tam se můžou přetrhnout.

Hmmm… tak to je fakt škoda :-( to museli zkrouhnout teď někdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69030
19.3.12 10:54

Asi jo, poprvé jsem se na to ptala v lednu a to prý UŽ to nejde. Přitom na webu ještě měli info, jak to vyřídit, asi je to opravdu záležitost posledních pár měsíců :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
19.3.12 12:37

je jasný, že pokud se jedná o odběr a úschovu placenou, tak se všichni kolem točí,.Vždyť to jsou soukromé firmy, které nejsou charita a ono to všechno kolem i něco stojí co si budeme povídat. Stát na to bohužel nemá peníze, ostatně jako na všechno :-(. A když si dá člověk tu práci a hledá, tak třeba tady na emiminu probíhá soutěž o kočárek, kde mimo jiné můžete dostat zvýhodněnou cenu na odběr pupečníkové krve. Já jsem dostala nabídku za 2990 Kč, a dokonce tu jsou i holky co to dostaly za korunu, je to v diskuzích cca 14dní zpět. A to už se mi zdá být hodně výhodná nabídka, když vezmu vpotaz, že to může zachránit miminku nebo jeho sourozenci život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
19.3.12 14:51

AV, jo, přesně na základě týhle soutěže mi volali a zvýhodněnou nabídku jsem nedostala. Tu diskuzi jsem četla a i do ní přispívala. Jenže problém je v tom, že záleží na množství té pupečníkové krve a taky na tom jakou váhu to dítě nebo event. dospělý bude mít, když to překročí, tak je ta krev naprosto k ničemu. Jasný, neřikam, že se nemůže hodit, ale já prostě nemam na to, abych zacálovala 10 tisíc i když mi to nabídli na splátky do 1 roku dítěte. Proto jsem se tady ptala na to jak je to s darováním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
19.3.12 16:03

aha :-d tak to promiň :-D v žádné případě to nebylo namířeno proti tobě.. a to že ses rozhodla ji chtít darovat protože ta cena je vysoká je od tebe obdivuhodné. Za mě klobouk dolů a velkou pochvalu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
19.3.12 17:46

AV, dobrý a děkuju. Jen je opravdu velká škoda, že to dělají jen 3 porodnice a všechny 3 jsou ode mě dál než bych si představovala :( .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
16.5.12 10:27

odběr z placenty

Ahoj, našla jsem tady: http://www.lekari-online.cz/…ve-krve-v-cr
informace o nějaké nové metodě odběru pupečníkové krve, při které se dá odebrat o 30% víc buněk. Tak tím by se snad vyřešil ten problém nedostatku buněk. Ještě bych chtěla říct, že i když má dítě odebráno do určité váhy a tu pak překročí je možnost zkombinovat štěpy. Při vlastním použití by šla zkombinovat vlastní kostní dřeň a vlastní pupečníková krev a při darovaní se už používá kombinace dvou štěpů od různých dárců - musí tam být ale shoda v HLA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4243
22.8.12 22:39

Ahoj holky,
jsem v 37tt a nějak jsem si uvědomila problém s odběrem pupečníkové krve. Chtěla bych se zeptat, zda některá jste nenašla článek, zda to bylo v ČR někdy někomu skutečně použito, případně někde ve světě. Zda není divné, že dárcoství už nejde jen tak, když se třeba dělají dále dárcoství krve, spermií, vajíček apod., zda ty peníze nejsou jen zástěrka. Mě tak napadlo, zda všechny popisované výhody nejsou jen teoretické. V r. 2009 jsem to chtěla darovat, nevím, zda se zadařilo, skončilo to císařem. Čekám druhé a tak že by to měli pro případ obě děti v rezervě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
22.8.12 22:43

@Osmanka Rozhodně to bylo použito pro cizí v rámci registru, ale pro vlastní nevím… mě osobně to pro vlastní potřebu přijde zbytečné, šance, že bude potřeba a že bude v tom případě vyhovovat je malá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
22.8.12 22:54

@Osmanka viděla jsme reportáž a tam říkali, že nějaké štěpy byly od nás poslané do zahraničí a nějaké ze zahraničí k nám - vždy ke konkrétnímu pacientovi. Jednalo se řádově o desítky. Zdůrazňovali tam, že registr má smysl pouze tehdy, když je využívám celosvětově.
Taky tam říkali, že odběry pro vlastní potřebu smysl nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4243
22.8.12 22:59

No jo, jenže darovat se to už ani nedá jen tak někde. Asi se od toho už ustupuje. Před 3lety to byl hit a kamarádka z Motola - lékařka mě právě pro vlastní potřebu od toho odrazovala a sama to jen darovala. Teď už to nelze ani darovat. Taky si myslím, že by to hromadně bylo lepší, ale darování se nějak ruší. Přitom cena, kterou si soukromě účtují není tak vysoká mi přijde. Že odběr vajíček, krve apod. nemůže být o tolik levnější, kdyby byl fakt důvod cena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4243
22.8.12 23:03

Četla jsem, že nyní se to dá odebrat i z placenty, což před 3lety se nedělalo myslím. Ale darování bylo téměř běžným postupem (tedy alespoň v Podolí mi tenkrát hned dali papír na darování a ptali se mě na to).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
22.8.12 23:17

@Osmanka Ruší se to, protože na to nejsou peníze, ne proto, že by to byla blbost. Je to hnus! :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí