Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 2 letou holčičku a všimla jsem si že má takové pupínky na jazyku.Dokonce s mizdáže si ten jazýček někdy škrábe když něco sní, hlavně už nehce moc jahody, které jedla atd. Může to být tím? A na spodním rtu zevnitř má tekové malé červené fličky které zmizí když je potřu modrou vodou a za chvíli je tam zase má. Poradíte?
Nemohou to být afty? Začínají zarudlým místem, pak se tam udělá takový bílý střed (nevím, jak to popsat), postupně se to zvětšuje a zvyšuje se bolestivost a cca do týdne to zas postupně poamlu mizí. Mají tendenci se dělat nejčastěji na dásních a u rtů a zevnitř pusy, ale výjimkou nejsou ani afty na jazyku…pak jahody to můžou dráždit jako spousta dalších jídel. Většinou pak není ani chuť k jídlu, protože to bolí.
Na to je dobrý zkusit mundisal, při spolupráci dítěte výplachy tea tree olejíčkem, nebo ta fialka. Nic to ovšem neléčí, jen zmírňuje bolestivost a průběh a urychluje hojení.
Nic jiného mě nenapadá.
G
tak to bych rekla ,ze je alergie na jahody…nedavat ji uz jahody!!!!Znam to z vlastni zkusenosti.
Ahoj holky. Prosím Vás, malá má na jazyku takový flek.Moje mamka mi dnes řekla, že je to popálenina. Ale já jí nic vyřícího nedávám! Vše poctivě ochutnávám…Nebo si myslí, že je to prý aft.Ale malou to nebolí, nesahá si po tom, nic…Jen to vypadá divně a každý se mě na to ptá. Mám běžet k lékaři?!Vím, že je to asi pitomý, nemůžete posoudit, když to nevidíte. Jen mě napadlo, jestli s tím nemáte někdo zkušenosti…
Uvař jí heřmánek ať si vyplachuje, jestli je malá tak jí pusu vytři. Sleduj jen jestli se to nerozleze. K dr. bych zatím nechodila.
@Akras2 píše:
Uvař jí heřmánek ať si vyplachuje, jestli je malá tak jí pusu vytři. Sleduj jen jestli se to nerozleze. K dr. bych zatím nechodila.
Děkuji za odpověď. Já heřmánek doma nemám. Zítra koupím a udělám. Vůbec jí to nebolí…ale vypadá to divně.
@ŠestýSmysl Nemáš za co. Jen s tím heřmánkem to nejdřív vyzkoušej. Někdo na něj může být alergický. Já ho teď používala u dcery na neštovice v puse. V lékárně prodávají i hotovou tinkturu kterou se dá rovnou vyplachovat nebo jí jde naředit na výplachy. Ale je to s alkoholem takže já jsem ředila.
@Akras2 píše:
@ŠestýSmysl Nemáš za co. Jen s tím heřmánkem to nejdřív vyzkoušej. Někdo na něj může být alergický. Já ho teď používala u dcery na neštovice v puse. V lékárně prodávají i hotovou tinkturu kterou se dá rovnou vyplachovat nebo jí jde naředit na výplachy. Ale je to s alkoholem takže já jsem ředila.
Malé je 7měs.,tak s alkoholem asi nemůže, ne? Tím teda nechci říct, že děti kolem 1roku a starší to můžou, ale tohle mi přijde dost drsný…
@ŠestýSmysl Na to vytření bych to kdyžtak hooodně naředila. Dává se tak lžička na čtvrt litru vody. Když ale uvaříš klasicky odvar, tak ten může.
@Akras2 píše:
@ŠestýSmysl Na to vytření bych to kdyžtak hooodně naředila. Dává se tak lžička na čtvrt litru vody. Když ale uvaříš klasicky odvar, tak ten může.
Dobře, tak já se zítra v lékárně poptám…Děkuju ![]()
Ahoj,
dceři se objevily na jazyku takovéto pupínky. Jí normálně a nestěžuje si, že by ji to bolelo.
K Dr. se mi s tím moc jít nechce, když ji to nepůsobí žádné problémy, ale na netu jsem k tomu nic nenašla a tak mě zajímá, zda jste se s tím někdo setkal.
Díky.
Jí pořád stejné věci. Ale dneska se už jí ten jazyk trochu zlepšil.