Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@otevřená_mysl mám naježdeno zamlada celkem dost, hlavně Vltavu, pár úseků Lužnice, Otavu. Sjížděla jsem s rodiči Stvořidla, i jezy co ještě neprošly dnešní bezpečnostní úpravou. Vše na kanoi. Mám z vody neskutečný respekt. Vím co voda dokáže a co očekávat od jezů. 👍 Proto to i takhle řeším, především kvůli bezpečnosti.
Nepustila bych ho ani s nějakým starším zkušeným kamarádem. Prostě bez někoho kdo ví co a jak ![]()
@shagga píše: Více
Tam jede s nějakou buchtou a nechce ti to říct, protože bys mu dělala přednášku o tom, že je moc mladej na sex.
![]()
Aha, tak příspěvek o vracáku a házečce byl zbytečný…
Příspěvek upraven 07.07.26 v 07:27
Přesně tak. I vedoucí amatersky složeného oddílu, který má zkušenosti, ale nemá školení, nemůže být zodpovědný za děti a mládež. V našem teamu naštěstí nikdo nezemřel, ale slyšel jsem o převržení kanoe jiného teamu a svěřený kluk skončil v nemocnici - byl škaredě potlučený v propusti.
Na čem by se plulo? ![]()
Jediný řešení je najít mu někoho zkušenějšího, kdo by s nimi jel, aby si to zkusil, protože ho nemůžeš držet doma přivázaného v tomhle věku a příště řekne, že bude spát u kamaráda a může jet na vodu, jestli k tomu má sklony.
Ted to čtu, že autorka zakládající zpověď je zkušená vodačka, tak si ted trochu hloupě připadám, že jsem posílal tak dlouhé příspěvky.
Příspěvek upraven 07.07.26 v 07:29
@stinga píše: Více
Jo, takové porušení důvěry by byl zapeklitý oříšek. Bez mobilu, bez počítače si dovedu představit. Ale bez vycházek? Bez kamarádů? Já bych to třeba s docházkou do práce nedokázala podchytit.
Právě s tím zákazovým zásekem jsem bez vědomí rodičů odjela na víkend busem do Francie, stopovala s kamarádkou do Krkonoš, projela na kole Jižní Moravu, přespala v zimě pod stanem v Jeseníkách, půjčila koloběžku a sjela z Dlouhých strání. Protože byl u nás zakázaný Harry Potter i Tolkien, tajně jsem chodila číst do technické místnůstky sloužící nejspíš k obsluze teplovodu v každé volné chvíli, i namísto kroužků. Ze začátku jsem se ptala, a když opakovaně přišel zákaz, už jsem se pro jistotu neptala na nic a rovnou podnikla tu nejzběsilejší verzi plánu.
Bez známého dospělého dozoru ani náhodou, na to je ještě moc mladý. ![]()
Já se na vodě málem utopila 2×, bylo to se školou. Zrovna v Sušici myslím jsme trénovali na nějakém malém jezu, jela jsem s klukem vodákem, převrhli jsme se a já zůstala pod lodí, fuj, doteď si to pamatuju. A pak mi stejnej blbec vyhecoval ať skočím z jezu, a já zůstala ve válci a málem jsem se nedostala ven. Taky fuj a taky si to dobře pamatuju. A to jsem jinak nebyla žádný nezodpovědný pometlo a byli tam učitelé, jen nebyli pořád u všeho.
@Klmarik jenže jak to chceš udělat, když teň ťunťa ani nechce říct s kým jede, na čem a kam?
A na vodě uděláš chybu a může být fatální.
Vůbec si nemyslím, že by zakladatelka zakazovala něco moc nebo přehnaně.
Zvlášť, když ona sama je zkušený vodák.
@Rosebery Chápu že je to hloupá situace. A po pravdě bych v ní nechtěla uvíznout. Kdyby tu nebyla tak silná a jednoznačná skupina podporující odmítnutí, ani bych se do té diskuse nepouštěla. Ale vybavily se mi všechny moje mladické voloviny, co bych pravděpodobně podnikla mnohem kultivovaněji a bezpečněji, možná vůbec, kdybych neměla potřebu z trucu to udělat přes zákaz co nejnebezpečněji. O většině z nich rodiče dodnes neví.
Taky bych ho nepustila. Můj 15letý syn si dělá, co chce, jezdí, kam chce, ale na vodu, když to neumí, nikdy na žádném typu lodě nebyl a ani bych nevěděla, kdo tam bude, kdo by je případně zachraňoval, pomohl jim… no vůbec.
Možná bych se pokusila o nějaké řešení typu, že mu tam zaplatím nějakého instruktora, ať tam teda je s tím kámošem, ale někdo je to naučí. Jinak smůla, lepší uražený syn než mrtvý syn.
@Klmarik píše: Více
Musím říct, že mě Tvůj výčet volovin docela vyděsil. Já jsem pubertu v podstatě neměla, tak si to neumím představit. Ale vím, že zakazovat něco dětem je cesta do pekel, protože to pak udělají z trucu.
Jen by mě zajímalo, jestli to byly prostě zákazy, nebo s Tebou rodiče probírali důvody. Jestli sis byla vědoma rizik. Já vlastně nikdy dětem nic prostě nezakážu. Vždy probereme důvody a rizika. Někdy přidám pár skutečných příběhů, občas vygooglím fotky. A zatím to funguje, i když nejstarší je necelých 12 let. A když občas udělá nějakou kravinu, tak mi to přizná. Zatím, snad to vydrží.
Zakaž Tolkiena nechápu. To ostatní samozřejmě ano.
Ve 14 letech za těchto podmínek bych dítě nepustila ani náhodou. Máš za něj zodpovědnost, je to pořád dítě.