Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
jdu se především svěřit s problémem, který mě trápí. A nebo hledám podporu…
Na jednom z mých metříků vidíte, že se blíží den, na který se těší ve svém životě snad každá žena už od malička… Samozřejmě je vše spojeno s plánováním, přípravami, tím pádem i s problémy, které mohou nastat.
A to je právě u mě. Problém, situace, kterou jsem nečekala, která mi kazí pomyšlení na den, kdy se mám vdát. Nechci si ho nechat kazit, ale je to ve mně… Hlodá, zda můžu opravdu něco udělat… Jedná se o to, že moji rodiče jsou rozvedeni - dlouho - od mých sedmi let. Mamka se vdala, taťka se oženil. Z důvodů, které nechci rozebírat, to stihnul dokonce dvakrát. A zde se blížíme k tomu trápení - jeho žena. Ženská, kterou mám moc ráda a vážím si jí, která mi dala druhého brášku
Ale teď mě nutí volit mezi rodiči a porušit „tradici“ Na obřadu nechce, aby seděl můj taťka s mou mamkou. Já si trvám na svém, mám dva rodiče a ti budou sedět na místě rodičů. Má řešení, sednou si dopředu všichni čtyři - tedy mamka a manžel, taťka a ona. Ale to já nechci, nechci nějaké kuriozity, zvlášnosti. Chci tam rodiče a ty mám snad jasný. Mýho taťku to moc trápí, stále se o tom nechce bavit a říká, že si o tom promluvíme. Ale z mé strany není o čem. Copak je to opravdu frackovství??? Jedná se přeci především o náš den a ne přehlídku páru. Nikdo ji nenutí být např. při hostině odděleně, jde jen o obřad, který netrvá ani 15 min…
Ach jo, možná jsem se musela alespoň vypovídat…
Mirka
Miri ahoj stůj si za svým a tatka je snad chlap tak at si to s partnerkou, co žije vyříká.Je to tvé právo,že sou rodiče rozvedený a mají jiné partnery v den tvé svatby ty přece nemůžeš.Paa
Můj manžel je taky rozvedený, a vůbec by mi nevadilo, kdyby seděl vedle bývalé při obřadu jeho syna z jejich manželství. No extra příjemné by mi to nebylo, ale byla by to jejich svatba a nechtěla bych, aby se někdo musel ohlížet na to, jestli žárlím, nebo ne. ![]()
Zdá se mi to od ní sobecké. Měli bychom brát život tak, jak je. To znamená, že měl první ženu se kterou měl děti, tak by každopádně měl sedět vedle ní, až se bude vdávat jejich dcera.
Až se budou brát jejich děti, tak ať sedí vedle sebe.
ahoj , moji rodice teda rozvedeni nejsou, ale na obrade sedeli na stridacku s manzelovyma… pri pruvodu sel muj tata se mnou, manzelova mama s nim a zbyli rodice spolu no a pak si sedli nastridacku…
Ahoj,
to úplně chápu, že svatbu bys chtěla mít jenom podle svého. Ja to brala taky tak a vadily mě úplné maličkosti - jako když mi tchýně nařídila, že máme koupit kytku taky ji, já myslela, že na svatbě jí má jenom nevěsta, ne ![]()
Z pohledu zpět to už jsou ale jenom maličkosti… Úplně nejraději bych tehdy měla svatbu pouze se svým milým, bez nikoho dalšího. To samozřejmě nebylo průchozí. Taky jsem se vžila do pocitu rodičů blízkých a vím, že by jim to bylo všem líto.. Takže nakonec jsem to udělalo tak, abych pokud možno vyhověla hlavně sobě, ovšem s ohledem na přání druhých..
Chápu, že rodiče má člověk jenom jedny, takže je to poměrně dost citlivá otázka. Na druhou stranu chápu manželku táty, že by se asi na obřadu cítila dost opuštěně bez něj (ne vedle něho)..
Ať už to dopadne jakkoliv, doufám, že se to moc nevyhrotí.
Myslím ale, že asi málokterá nevěsta má svoji svatbu zcela podle svých představ. A upřímně já si cizí svatby užívám lépe než tu vlastní ![]()
Stuj si za svym. Moji rodice se rozvedli kdyz mi bylo asi 22 let. Svatbu jsem mela v mych 27 letech a k obradu me vedl muj otec. Nevzpominam si, kde presne sedela moje mamka, ale jeji pritel tam byl. Otec pritelkyni nema. Oba se chovali tak, aby nam nas den nezkazili a to je dulezite. Tvoji rodice by meli akceptovat, ze je to tva svatba a nedavat najevo sve osobni rozpory. Behem obradu to snad zvladnou ne? A jejich partneri/partnerky nemaji pravo sve napady prosazovat. To at si delaji na sve svatbe nebo svatbe jejich vlastniho ditete.
Jo a co se tyce toho sezeni, ne kazda obradni sin ma ctyri zidle vedle sebe. Vetsinou je to po dvou zidlich, to si zjisti ![]()
Hodne stesti a nenech se vytocit, at mas na svatbe pohodu!
Marki
Moc vám děkuji za reakce a podporu.
Vím, že se mají dělat kompromisy a taky se je chystám dělat. Ale nechci nutit mou mámu dělat kompromis, je má máma, chce si užít můj svatební den. Nejde jí o to, že bude sedět vedle mého táty, ale že tam bude jako jeden z mých rodičů. Chápete, co jsem tím chtěla říct. Taky jednou budu pyšná na svou dceru jako nevěstu (pokud se rozhodne vdát
)Prostě nechci, aby vedle ní seděla další žena… Na pozici rodiče…
Marki - právě že u nás jsou v přední řadě pouze dvě židle…
Mirka
ahoj mirko,
stuj si za svym. I kdyz by to byla ta nejbajecnejsi zenska, mamu ti nenahradi, ta je jenom jedna. a pokud jsou tvoji rodice soudni, meli by to pochopit - je to preci tvuj velky den.
chapu ale, jak tezke to musi byt. Nasi zase na svatbu vubec jit nechteli, nakonec 2 dny pred svatbou rekli, ze pujdou - naprosto chapu tvuj stres, ktery zazivas. moc ti preju, aby se to co nejdrive ujasnilo a ty si vedela, co te ceka. (ja bohuzel trnula hruzou, co je napadne jeste behem obradu…
)
Ahoj no my svatbu teprve chystame, a to ze by rodice sedely spolu to urcite nehrozi bohuzel mozna bohudik…mam si vzala strjdu, bratra meho tatinka takze tam je to jasne, no a tat je zenyty smatkou meho pritele, jediny otec meho pritele je sam, takze to bude celkem zajimave jak to bude na svatbe, ale prootze tam bude jen rodina tak to neresim prootze uz se zhaji a vedi co a jak je