Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
mam dotaz ohledne „rustoveho spurtu“ (snad se tomu tak rika)
V kterem veku se u mimi vyskytuje? A jake sou priznaky + jak dlouho trvaji? Diky. Sany.
Ahoj Sany,
růstový spurt se vyskytuje zhruba ve 3 a 6 týdnech a 3 a 6 měsících dítěte. Poznáš to zejména podle větší hladovosti("žravosti
) a tím pádem i kňouravosti miminka, častějšího buzení v noci apod.
Šárka
Ahoj Sany,
je to přesně jak píše Šárka - 3,6 týden a 3,6 měsíc a projevuje se zvýšenou „poptávkou po prsíčku“
. U nás to trvalo vždy tak týden a pak se to zase upravilo do normálu. Dítě se v tomto období hodně vytáhne. Ve 3 týdnech jsem letěla k doktorce s tím, že jsem myslela, že mi dochází mléko a malej pořád tahá a má pořád hlad. ve 3 měsících jsem ho snad ani nepostřehla a teď jsme asi procházeli posledním.
Ahoj
Ahoj Sany,
ty jseš z květnátek, vid? Já k vám nakukuju, mám 9 týdenního kubíka a ten má spurt pořád
Takže jestli kojíš po hodině, tak v tom nejsi sama. Je pravda, že ve 3 a 6 týdnu jsem zaznamenala poptávu ještě větší, ale ne v častějším kojení (to už snad ani nejde
ale v delším, trvalo nám i 40 minut. Pro info, přes den kojím co hodinu nebo hodinu a půl a v noci po 2. Jediná věší pauza je cca od 20.00 do půlnoci, to vydrží. Mám doma ještě 2 letýho prcka a s ním to bylo stejný (schválně jsem hledala ve starých deníčkách
a řešila jsem před těmi 22 měsíci to samý
.
Jinak mi Kuba prospívá a přibírá na 1, jen je to prostě přísavka obecná. Miluje i dudík, tak ho občas ošidím. Normálně si cucá ručičku tak, že si udělal slušnej cucflek (děsný slovo, ale jiný pro to neznám…)
ahoj
Martina ze Štěstíček
Ahoj Sany, já taky do květnátek pouze nakukuju (mám taky květňátko) a musím říct že jste „super parta spokojených mamin“
Nakukováním jsem od vás získala spoustu zkušeností a stááášně ráda koukám na vaše fotečky. Růstový spurt měla moje kamarádka (její holčička) a to prý bylo ve 2 a 4 měsíci. probíhalo to tak že kojila každou hodinu i v noci ale vždy to trvalo jen asi 3 dny. Já bohužel nekojím a laktační poradkyně mi sdělila že se to týká jen kojených dětí (což mi moc logicky nezní, rostou snad všechny děti, ale asi je to tak
. )
Ahoj holciny,
do kvetnatek nepatrim! Ale zjistila sem ze je tu jeste jedna mamina co se jmenuje taky Sany, nevim jak je to mozne jak se mohla zaregistrovat pod stejnym menem jako ja ze to jde! Mam 5m dcerku, je na UM, kojena byla jen 1m, zvysenou poptavku po baste nezaznamenavam, basti 5×/24h, akorat s tim spanim je to posledni 2dny divny normalne spi (22-8h) to ted se budi uz v 6-7h, je vic ubulena a uknourana. Sany.
Sany prosím tě - pro představu kolik ti dcerka v 5m vypije? Můj syn 2m je na Nutrilonu Omneo 6×/24 120ml. díky moc.
Ahoj Betynko, ja davam Nutrilon2 (follow-on) toho vypije 3×/den - 150ml. + jeden ovocny prikrm (200g) + kase-na noc (180ml). Sany.