Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
krásný příspěvek, já Ti sice neporadím, ale strašně moc Ti to přeji a taky trošku závidím
Přeji krásné těhulkování a zdravé mimčo ![]()
Dalmatinko !!! ![]()
Mocinky Ti gratuluju k mimískovi
… Tvá radost je nakažlivá - normálně jsem si spravila náladu
.
Trošku se divím, že Ti Gyndr. řekl, že tripply z krve jsou „věrohodné“ (u mně sice byly pravdivé) - ale jakmile máš šíjové projasnění a bylo OK, tak si těhu užívej a nemysli na nic špatného.
Zubař si myslím, že stačí za ten měsíc, kdy tam máš jít a obdvoďáka si domluv co nejdřív
.
Krásné těhulkování přeju
![]()
AHoj Dalmatinko
Moc ti gratuluji k úspěšné kontrole.
Co se týče testů, tak screening v prvním trim. je hodně důležitý. Je sice placený, ale stojí to za to. je tam minimální procento, že by byl falešně pozitivní. Triple test býváčasto falešně pozitivní (až 40%) a je pro ženu strašně stresující. Já když byla na prvním screeningu, tak mi Dr. řekl, že už nemám chodit na triple test, ať se zbytečně nestresuji. Zavolej si do toho Gennetu a objednej se (máš nejvyšší čas), nepotřebuješ doporučení od lékaře, je to jen tvoje rozhodnutí.
Jo a na obvoďáka a zubaře jsem zapoměla
K obvoďákovi stačí zavolat a on ti řekne, kdy tě chce vidět a u zubaře je to stejné. Já jdu k zubaři až na začátku června. U obvoďáka už jsem byla ![]()
Děkuju moc holky! Jste super!
![]()
Já jsem si do Gennetu volala už před 2 týdny a tam mi sestřička řekla, že pan Vrkoč si projasnění dělá sám a když mě tam vyloženě nepošle, tak chodit nemám!? Proto mě to zarazilo ještě víc!!
Já jí říkala, že vím, že to je placené a chtěla bych to, ale ona mi řekla, ať se zeptám Vrkoče - ten mi řekl zase tohle… tak jsem trochu bezradná. ![]()
tak si zavolej někam jinam. přece to nedělají jen na jednom místě.
tak naopak všude píšou i říkají, že ty triple testy jsou dost falešně pozitivní, a dost nepřesné, dneska od těchto testů upouští a dělají se ty v 12tt, screning, ten je nejpřesnější, já na tvém místě bych si je vynutila, at tě někam pošle…mě dělali screning ve 12tt na spec.pracovišti a dr mi pak už triple testy nedělal.
jj, koukám že Maja to napsala výstižně, plně souhlasím…tady to máme, když tě dr. pošle že tam bylo nějaké dřív podezření nebo něco, tak ti to udělají ze zdrav. důvodů a neplatí se nic, ale když půjdeš do soukr. zařízení tak jasně platit budeš…určitě v Liberci není jediné zařízení genett, já bych se teda nenechala odbýt, tak držím palec ať je vše v pořádku a miminko krásně roste.
Dalmatinko v tom screeningu nejde jenom o šíjové projasnění. Je tam toho více. Fakt si to nech udělat.
Taky se tu při čtení přiblble uculuju … no, gratulace veliká … jinak jak zjišťuju, každý lékař, každá poliklinika postupuje trošínku jinak, takže dle místa bydliště bych radila akorát to, co je „běžné“ u nás …
třeba je ještě vyšetření EKG někde na interně. U nás neobjednávají, a proto jsou tam šílený fronty. Jako těhuli mě sice v čekárně pustili sednout (což bylo pěkně blbý, prootže dědkové kardiaci museli stát), ale přednosně mně do ordinace stejně nevzali …
ahojte, možná se zeptám blbě, ale co se tedy vše dělá v rámci toho screeningu? já měla za to, že se bere krev a hodnotí šíjové projasnění (vč. prohlídnutí celého plodu, samozřejmě).
Co by tedy dělali v Gennetu, nebo jinde, navíc?
Jo a samozřejmě - VELKÁ GRATULACE!!!!
Při 1.těhu jsem byla u obvoďáka a 2× u zubaře (tam jsem tedy šla jen 1×) a na interně na EKG
Teď jsem byla jen u obvoďáka a ten mi EKG dělal sám. A zubař mě ještě čeká…
Příspěvek upraven 06.05.10 v 13:32
při tom všem zlu co se všude kolem děje , ti mohu jen poblahopřát a do budoucna s etaky těším na další miminečko. Ikdžy ten strach bva cele těhotneství, protože vyhrane není nikdy, ale přeji aby si cele těhotenství měla bez problémů.
Stokvet bere se ta krev, ze které se zjišťuje hodnota nějakých (přesně nevím) hormonů. Poté se jde do konce 13tt na UTZ, kde zjišťují to šíjové projasnění, přítomnost nosní kůstky a dále zda je plod anatomicky v pořádku. Všechny výsledky (společně s krví) se dají do nějakáho programu a ten určí výsledek. Důležitá je také váha a věk maminky. Prostě se posuzuje všechno ![]()
Napsala jsem to sice laicky, ale snad ti to postačí ![]()
Ahoj holky!
Normálně jsem z toho šílela a děsně se těšila k dr. Pak jsem se zase strtašně bála, co mi řekne…
No nervičky.. co vám budu povídat.
Máme 4,5 cm, dostala jsem fotečku, kde vypadá trochu jako mimozemšťan. 
Tak jsme z toho byla trochu zmatená. Řekl mi, že to projasnění mám v pořádku a že bych měla být v klidu.
Všude ale čtu, jak jsou ty VVV testy nespolehlivé a tak.
chodíme s mužem na každoroční preventivní prohlídky s odběrem krve a moči. Máte to někdo taky tak? 

Asi to bude jen takov výkřik do tmy, ale dneska mám po první kontrole. Jsem 11+1 a dostala jsem průkazku. Ty 4 týdny, co jsem čekala na prohlídku, jestli se mimís vyvíjí a je ok, byly tyk strašně dlouuuhýýý!!!
Dneska mi udělal UTZ a šíjové projasnění - vše je v normě a oba jsme v pořádku. (Snad…)
Jen mne zarazilo, že na krev jdu až za cca 5 týdnů - to budou asi ty triple testy, ze jo? Ptala jsem se na ten provotrimestrální screening, co se dělá v Gennetu a na to mi řekl, že to byl jen jakýsi boom a že stejně nejspolehlovější jsou ty testy z krve na 16 týdnu.
Mám svého dr. za dobrého lékaře a jsem s ním moc spokojená - dr. Vrkoč (Liberec, klášter) možná ho někdo znáte… ale tohle mne trochu rozhodilo.
Jinak jsem dostala pokyn zajít k zubaři a obvodakovi. K zubaři se chystám na pravidelnou kontrolu v červnu - stačí to? No a k obvodnímu bych stejně měla zujít - tam mě sestřička nahání už od října…
Prima den!