Rady dětské doktorky

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.12.11 13:26

Rady dětské doktorky

Dobrý den,
mám první dítě, tak jsem z toho celkem ještě rozhozená. Byli jsme s prckem u doktorky na první prohlídce. Dala mi spoustu rad, které se týkaly všeho možného. Většina z toho mi přijde normální a fajn, ale… Celkem mě dostaly její názory, které se týkají kojení a přikrmování. Podle ní mám dítě nakojit z jednoho prsa a dokrmit z lahvičky odstříkaným mlékem, pokud vypije vše, přiložit k druhému prsu. Pak zbytek mléka z prvního prsa odstříkat. Nevím, přijde mi to dost zvláštní. Navíc naše dítě je jedlík a nikdy se netváří, že by mělo dost.
Další, co se mi moc nezdá, je přikrmování a pití čaje. Přikrmování mi bylo doporučeno od 4. měsíce, prý kvůli alergii, aby si na alergeny zvykalo mimčo co nejdříve. Taky nám byly doporučeny čaje. Prý má vypít denně kromě mléka 50 ml jiných tekutin 8o
Poslední jsou abdukční kalhotky. Doporučila nám je hned bez jakéhokoliv vyšetření kyčlí, prý se to musí preventivně. V mém okolí ale nemám nikoho (kdo chodí k jiné lékařce) a musel by je nosit.
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli jsem divná já nebo rady doktorky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanka1
28.12.11 13:29

Nevim, ale pokud mu staci kojeni, tak bych mu rozhodne jeste necpala navic lahvicku…

O tom prikrmovani mi rikala kamaradka, ktera ma cervencove plne kojene mimco, ze se skutecne ma zacit prikrmovat od ctvrteho mesice kvuli potencialnim alergiim.
Ja mam triapulletou dceru a pred tremi lety se zase razil trend plne kojit do sesteho mesice a pak az zacit prikrmovat…Prvni dcera byla na UM a tam se prikrmovalo taky od ctvrteho mesice…

abdukcni kalhotky, ja jsem davala preventivne, ale obe holky je bohuzel musely nosit i tak…

• Citovat
  • Upravit
50725
28.12.11 13:32

To odstříkané mléko mi přijde jako blbost. Kojila jsem normálně z jednoho a pak z druhého - někdo krmí jenom z jednoho.

Příkrmy jsem zaváděla spíš postupně a od půl roku, ale myslím, že ten názor o dřívějším setkání s alergeny začíná být teď „moderní“, takže to bude na tobě, co si vybereš.

Kyčle - pravděpodobně se na vás díval ortoped v porodnici, pokud nic neříkal, tak bych nedělala nic. V 6 týdnech byste měli jít na sono, tam vám řeknou, co a jak - řídila bych se tím, co řeknou oni a žádné abdukční kalhotky preventivně nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
713
28.12.11 13:33

hm, taky se mi to zdá divné, děti jsem kojila teda většinou z jednoho prsu, ale nikdy jsem neodstříkavala mlíko - nechápu důvod a ani si to nedovedu představit, že kromě kolotoče u mimina ještě odstříkávám a skladuji to, jako proč?
jídlo a pití - obě děti po ukončeném šestém měsíci, nehcápu k čemu je malému miminku dobrý čaj, všechno má přece v MM
abdukční kalhotky :roll: - neznám nikoho ve svém okolí, kdo by je nosil preventivně, na to snad ty preventivní kontroly jsou
no paní doktorka se mi zdá zvláštní a má zastaralé názory, asi bych ji změnila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2711
28.12.11 13:33

Já nikdy ke kojení nepřidávala jiné tekutiny i proto, že obě děti byly kojeňátka spíš v zimě a ne přes parné léto(30st a víc tam bych možná uvažovala u většího zatím ještě jen kojeného), protože voda by mu zaplácla žaludek a mlíko by pak třeba ani nechtělo a to nemluvim o převáření vody, vyváření lahviček-to jsem u kojení milovala, že jsem nic z toho nedělala-tudíž jsem ani nijak nedokrmovala odstříkaným mlékem(to by byl proces na celej den co ti radí doktorka :think: akorát by z tebe udělala uzlíček nervů :! ven to selským rozumem a koj si svoje dítko jak vám to vyhovuje :palec:
Abdukční kalhotky-jako ty pravý takový ty tvrdý „deky“? nebo jenom široký balení? Já teda obě děti balila naširoko i bez problémů, protože ty papírovky plenky jsou hodně úzký, tak aby se kyčličky dobře tvořily, i ortopedi to vidí rádi(normálně dej jednorázovku plenku zapni a přes ní naširoko látkovku a uchyť bodýnkem) víc bych to asi bez nálezu na SONO kyčlí nehrotila. Hlavně buď veselá pohodová maminka, to je nad všechnu vědu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
28.12.11 13:34

No tak to asi co doktor to názor :roll:
Tohle slyším fakt poprvé ať s tím kojením tak s příkrmy. My jsme začali od 5měs a ještě nám každý říkal, že je to brzy.
S kojením nám vždycky říkali už v porodnici, že stačí jen mléko, žádné čaje ani příkrm a vůbec né lahvičku pokud prcek saje sám.. Pokud přibírá na váze a dobře prospívá tak mě tohle příjde zbytečný :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.12.11 13:36

S těma kalhotami, mrňous měl nosit preventivně 2 látkové plíny. Moc se mu v tom nelíbilo, takže jsem to celkem flákala a vše je ok.
S těmi alergeny se má opravdu začít dřív dokud je dítě téměř výhradně kojeno. Ale neznamená to začít příkrmy dávat ve 4 měsících. Ale třeba zahustit zeleninu vločkami (lepek), nečekat s rajčaty a rybou do roku. Sama poznáš kdy je mimčo připravené na příkrmy - aktivně se zajímá o tvoje jídlo, přetáčí se. U nás to bylo krátce po 5. měsíci.

S tím kojením mi to přijde divné. Já kojila ze začátku z obou a asi od 4 týdnů mu stačilo z jednoho. Čaj nebo voda se doporučuje v létě.

Příspěvek upraven 28.12.11 v 13:38

• Citovat
  • Upravit
713
28.12.11 13:36

je fakt, že je trend teď zavádět příkrmy a alergeny dříve, např. před pěti lety se říkalo - zavádět lepek po prvním roce, ted je to tuším co nejdříve, a možná je to tak i s počátkem příkrmů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1262
28.12.11 13:37

ahojky,
nevim jestli se nepletu,uz nekojim, ale na zacatku me ucili v nemocnici laktacni poradkyne kojit z jednoho prsa,dokud je mlicko,az kdyz 1.nestaci,prilozit k 2......a doporucovali mi kojit co nejdele,kojene deti prikrmovat od 6.mesice…
ted uz mame jen UM ale i tak mi doktor i laktacni poradkyne rikali,ze jak materske mleko tak i UM maji vse,co mimi potrebuje,cajik ci koj.vodu jen v pripade boleni briska anebo ve velkych vedrech-pri kojeni jsem pila ja co nejvic kojeneckych cajiku a mimi dostalo vse pres mlicko…
a preventivne abdukcni kalhotky taky nechapu,cekalo se az na ultrazvuk kycli,az kdyz ho vysetril,nastesti vse ok,takze jsme nic nosit ani cvicit nemuseli a preventivne nam uz vubec nic nedaval 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
28.12.11 13:37

Ty jo, takto si osladit kojení lahvičkama a odstříkáváním? Ani by mě nehlo :jazyk: Na to se vybodni, normálně koj, uvidíš sama, zda budeš na kojení střídat prsa nebo kojit z obou, nic z toho není špatně. Čaj je blbost, když kojíš dítě tak, jak si samo řekne, tak tím pokryješ i přísun tekutin. Tekutiny bych dávala maximálně převařenou či kojeneckou vodu a v nejparnějším létě, jinak ne.
S abdukčním balením bych počkala normálně na sono kyčlí, co ti řeknou tam. Mě teda přijde, že ony si ty maličké děti často dávají nožičky do té polohy samy od sebe, druhorozený mi spal jako miminko jen bez plínky a nožičky si sám dal hezky do praku, kyčle v pořádku.
Příkrm, ono se to furt střídá, někdy píšou od 4m nekojené děti, od 6m kojené, pak zase všechny od 6m, já jsem to brala pocitově, druhý syn se mohl už ve 4m zvencnout, když mě viděl jíst, tak jsem začla zhruba někdy v těch 4,5m, u prvního v 5m. Zase jsou děti, u kterých se začne třeba až v 7m a nic se neděje ;)

Paní doktorka asi bude ze starý školy, brala bych její rady s rezervou a pokud by ti to hodně vadilo, tak ji změň

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2711
28.12.11 13:38

Já bych doktorku neměnila jen pro jiné názory na kojení, normálně bych jí to odkývala a udělala si to po svým, živě si pamatuju jak jsem s dcerkou(plně kojenou do 6m-byla to neskutečná pohoda a svoboda pohybu :-D) chodila do poradny a sestřička mi po vážení vždy se zachmuřeným obličejem radila přikrmovat UM, protože málo přibrala od posledního vážení, já jsem jí přitakala a dál jen kojila, protože moje mimi bylo neskutečně spokojené jen míň přibíralo než ukazovaly tabulky-mimochodem já osobně se do tabulek taky vcházím jen hdoně těžko, ale zase z té druhé strany :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
28.12.11 13:40
lucenka píše:
S těma kalhotami, mrňous měl nosit preventivně 2 látkové plíny. Moc se mu v tom nelíbilo, takže jsem to celkem flákala a vše je ok.
S těmi alergeny se má opravdu začít dřív dokud je dítě téměř výhradně kojeno. Ale neznamená to začít příkrmy dávat ve 4 měsících. Ale třeba zahustit zeleninu vločkami (lepek), nečekat s rajčaty a rybou do roku. Sama poznáš kdy je mimčo připravené na příkrmy - aktivně se zajímá o tvoje jídlo, přetáčí se. U nás to bylo krátce po 5. měsíci.

S tím kojením mi to přijde divné. Já kojila ze začátku z obou a asi od 4 týdnů mu stačilo z jednoho. Čaj nebo voda se doporučuje v létě.

Příspěvek upraven 28.12.11 v 13:38

Jé, kdybych měla čekat, než se přetočí, tak bych musela plně kojit skoro do 7 měsíců :lol: Je fakt, že bídně nevypadal, že by mu to možná i stačilo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
454
28.12.11 13:41

s tím kojením je to nějaké divné. to přikrmování od 4 měs se mi taky nezdá, pokud kojíš. našemu jen teď pět a nic nedáváme, jen teď pár dní na noc kaši, protože se v noci často budil na kojení, ale to dáváme protože chceme a né proto že by to řekla doktorka. jen jsme jí to řekli a o přikmování zatím ani nemluvila. abdukční kalhotky jsem chtěla dávat, když nám na kyčlích doporučili široký balení, nakonec jsem nedávala nic a ve 4měs měl kyčle úplně v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.11 13:41

Ally, já používám látkové plíny a to je podle ní špatně. Mám používat papír a na to abdukční kalhotky. :nevim:

Anguo, ortoped se díval a podle něj vše OK a na sono jsme objednaní.

Jediné, co celkem beru, je to přikrmování od ukončeného 4. měsíce. Jsme s manželem těžcí alergici. Je to jeho bývalá doktorka, tak to bere podle toho…

Jinak jí právě moc neposlouchám :lol: a jsem v klidu. Přijde mi, že podle jejího postupu bych si udělala z dítěte otesánka :lol:

• Citovat
  • Upravit
50725
28.12.11 13:42

Moje dr. má taky zvláštní názory na výživu a tyhle věci, ale je pečlivá na nemoci, dá se s ní bavit o očkování - měnila bych spíš podle tohoto, to je pro mě u dr. důležité - je to lékař, ne nutriční terapeut. S jídlem a kalhotkama si to udělám stejně, jak budu chtít já :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty