Rady dětské doktorky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
28.12.11 13:45

Tak jak dáváš látkové pleny, tak balíš na široko už i tak - takže nějaké kalhotky jsou zbytečné (pokud nebude na sonu jiný problém).

U nás třeba říkají 2 pleny preventivně i na tom sonu snad všem :roll: - dávala jsem nakonec jenom na noc, aby se mi v tom neuvařil a taky v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
28.12.11 13:49

ahojki, kojila jsem přes léto,takže k tomu jsem přidávala čaj,,, na radu dr. a bylo to fajn. Příkrmy jsem zaváděla od 4: měsíce proto, že v té době jsem už nekojila /zdrav. důvody/, kojeným dětem stačí od 6. měsíce. Nebo prostě podle toho, jestli mrňousovi stačí,,,, neřešila bych to teď, ale až to bude aktuální, až uvidíš, jestli mu mlíčko stačí. Kamarádka měla žravce, takže dávala příkrmy taky od 4. měsíce, protože mu to mlíko prostě nestačilo. Od dr. jsem slyšela poučku, že pokud dítko vypije 1 litr mlíka denně, je čas na příkrmy… samozřejmě při kojení tohle asi není měřitelné,, my s flaškama jsme to zvládly sečíst snáz :)

S nožičkama neporadím, neb nevím,neměli jsme žáden problém.

A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
28.12.11 13:57

Kojení - na to bych prděla, pokud dítě normálně pije, tak jedno prso, druhý prso a žádný odstříkávání. Až se ti víc rozjede laktace, tak se dává co kojení to jedno prso, aby se dostalo i výživnému zadnímu mléku. Pití jsem nedávala až když jsem začla přikrmovat.
Je fakt, že teď je trend přikrmovat dřív. Já obě děti začla v sedmém měsíci, do té doby jen MM. U prvního se to tak dělalo, u druhýho jsem byla líná :mrgreen: v rodině alergie nemáme, tak co.
Abdukční kalhotky jsem dala sama od sebe preventivně, páč mi stará mudr v porodnici široké balení doporučila i když kyčle má dítě OK. A kalhotky jsou fakt lepší jak 3 pleny. Zas je nový trend to široké balení nedávat, ale to by se z toho fakt člověk vobtáh, furt se něco mění :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
28.12.11 13:57

Vsechny rady tve doktorky mi prijdou sahle,asi bych ji vymenila a nebo shanela informace jinde

• Citovat
  • Upravit
12978
28.12.11 14:04

Kojení - odstřikování a následné dokrmování z láhve mi nedává žádný smysl - možná, kdyby to lékařka dovysvětlila PROČ, tak bychom byly moudřejší..
Příkrmy- to nevím, za mě se razilo spíše déle kojit a od 6. začít s příkrmy..ovšem spousty maminek přikrmuje stejně již od 4. měsíce ,takže to není až tak podstatný rozdíl..
A ohledně balení - tak já před 12ti lety svou dceru navlékla do papírové pleny a na to prdla ještě dvě látkovky, páč mi to poradila maminka - jakože také preventivně, i když měla kyčle v pořádku a asi ve 4m v nemocnici mě sestra setřela ,že je to zbytečné a k prdu..
Tak druhá dcera už byla jen v plínce, bohužel stejně vyfasovala dečku na 1 měsíc.
Já si myslím, že preventivní rozhazování nožiček tak nějak vůbec nesouvisí s tím, zda budou kyčle Ok, ale nejsem odborník.

Já když něčemu nerozumím, tak ze sebe jakoby dělám hlupku a ptám se proč ( ale ptám se spíš proto, že s něčím nesouhlasím a chci slyšet debilní argumenty, abych se utvrdila v tom ,že je to ptákovina :lol: )..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.11 14:05
mmonica píše:
Vsechny rady tve doktorky mi prijdou sahle,asi bych ji vymenila a nebo shanela informace jinde

To je jen výběr těch, co se mi nezdály. Jinak je normální :lol:
Nejvíc mě zarazily ty příkmy, když pořád ze všech stran slyším kojit do půl roku minimálně, ale asi to je pochopitelné vzhledem k rodinné anamnéze. I ty čaje bych pochopila, kdyby bylo parné léto.

Anik, my s kyčlema problémy taky nemáme (snad to vydrží i nadále). Je to jen preventivní opatření.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.12.11 14:10

Lizbeth, taky jsem se ptala. To kojení proto, aby neměl hlad :lol: Odstříkávání proto, aby se mi tvořilo víc mlíka. To bych i brala a chápala. Ale nepochopila jsem, proč tím cpát dítě z lahvičky, když ho můžu hned přiložit k druhému prsu a dát si mléko pro horší časy do mrazáku. Bohužel mi to nebyla schopná nijak rozumně vysvětlit…

• Citovat
  • Upravit
sturnus_vulgaris
28.12.11 14:13

Mne teda nejvic zarazilo to kojeni, tam opravdu nechapu ucel a smysl toho tanecku s odsavackou a lahvickou, v podstate se tim stira hlavni vyhoda kojeni, a to, ze se nemusi kupovat a sterilizovat lahve, ze je to rychle a pohodlne, ze lze kojit v podstate kdykoli a kdekoli… Abych rekla pravdu, taky by me zajimalo, proc to takhle radi… :nevim:
To prikrmovani od 4 mesice jsem naopak nedavno zaslechla, je videt, ze se bud vsechno meni, anebo ze asi neexistuje zadna univerzalni pravda.
Navlekat abdukcni kalhotky, kdyz kycle jsou OK, se mi taky zda ponekud prezite.

• Citovat
  • Upravit
12978
28.12.11 14:15
Anonymní píše:
Lizbeth, taky jsem se ptala. To kojení proto, aby neměl hlad :lol: Odstříkávání proto, aby se mi tvořilo víc mlíka. To bych i brala a chápala. Ale nepochopila jsem, proč tím cpát dítě z lahvičky, když ho můžu hned přiložit k druhému prsu a dát si mléko pro horší časy do mrazáku. Bohužel mi to nebyla schopná nijak rozumně vysvětlit…

No právě, vždyt to vůbec nedává smysl..Kojením se podpoří laktace daleko více, než nějakým ždímáním ( které mi mimochodem nikdy nešlo :roll: )
A jak je doktorka stará? Možná už se jí trochu ztrácí realita..(takový ten šrumec při kojení atd..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sturnus_vulgaris
28.12.11 14:15

Aha, uz vidim vysvetleni… Ona si asi rika, ze dite vypije z toho „prvniho prsu“ to vyzivnejsi „zadni“ mleko (resp. nevypije ho z prsu, ale z flasky, protoze zrejme podle ni uz nema silu, aby si to z toho poloprazdneho prsu vytahlo), zatimco kdybys ho dala k druhemu, tak bude pit „predni“.
Ono mi to teda pripomina radu, ze mam pred kojenim to predni odstrikat. Coz jsem u prvniho delala, protoze jsem nekde vycetla/nekdo mi rekl (nevim), ze z toho predniho je bolebruch, ale pak za mnou prisla laktacni poradkyne a rekla mi, at se na to vykaslu, ze zase takovy vliv to nema a at si hlavne nekomplikuju zivot, ze kojeni je a ma byt relax.

Příspěvek upraven 28.12.11 v 14:16

• Citovat
  • Upravit
2976
28.12.11 14:16

Tak nevím, můj syn měl od 6ti týdnů ekzém a náš doktor doporučil počkat se zaváděním příkrmů, začali jsme až od 7. měsíce. Co lékař to jiný názor, udělala bych to podle intuice, sama poznáš co broučkovi dělá dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
28.12.11 14:17

Lahvičku s odstříkaným ani s čajem bych vůbec nedávala. Pokud je dítě spokojené a přibývá…proč lahev :nevim: Jinak dodat tekutiny bych snad pochopila v nějakých extrémních vedrech, jinak nevidím důvod.

Abdukční kalhotky jsem měla, preventivně. Co vím, jednorázové pleny tím jak jsou měkké nedrží nožky ve správné poloze. A přijde mi lepší dát jedorázovku a pak kalhotky, než jednorázovku a na to další látkové plíny. My dávaly kalhotky (ne teda na 24 hodin denně) a kyčle ok, jak by to bylo bez kalhotek nevím a nezjistím

Příspěvek upraven 28.12.11 v 14:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
28.12.11 14:20

Jo a ten čaj bych nedávala, rozhodně né novorozenci a v zimě..
Já měla za to, že přední mléko je na žízeň a zadní na jídlo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.11 14:26

Jevo, já používám částečně látkové plíny, tak má nožky od sebe daleko dost. Ale ona mi doporučila papír + ty abdukční.
Lizbeth, hodně. Řekla bych, že se jí silně přibližuje důchod.

• Citovat
  • Upravit
10482
28.12.11 14:36

tak pokud je dítě kojené, nemusí žádné další tekutiny dostávat, max. se doporučuje ve velkých vedrech (kolem 30 °C) trocha čisté kojenecké vody, ale jinak se doporučuje kojit, v šestinedělí z obou prsou, postupně přecházet na jedno. žádné harakyry s lahvičkou bych nedělala. pokud bude dítě přibírat, není potřeba nic, než kojit. (btw, ani dítě na UM dneska nemusí dostávat vodu!! )

plné kojení se doporučuje do zhruba 6m ukončeného. při neprospívání apod. se třeba začíná trochu dřív. obecně od 4.5 do 6.5měsíce podle WHO (a amerických a anglických pediatrických společností, a i české, ta právě pro zjednodušení doporučuje 6m) se má začít s příkrmem. od 4m bych příkrm nedávala, pokud by nebyl důvod.
rozhodně se pak ale časem budeš řídit potřebami dítěte, neboj, ono si řekne, že už.. (moje děti mlaskali při pohledu na krmící se rodiče :))
co se týká alergenů - no právě není jednoznačný názor na alergeny ve stravě dětí s alerg. anamnézou v rodině. co se nyní uznává, je postupné zavádění do stravy v době, kdy je dítě kojené (ochranný vliv MM prý). nicméně i tady se doporučuje 6m plně kojit. pak postupně začít, s lepkem do 7m, KM někdy 8-9m, vejce a ryba po 12m,
prostě není to tak jednoduché, že čím dřív, tím líp, je nějaká optimální doba.. ono sama uvidíš, že 4m dítě krmit není med. mě třeba začal Martin jíst až v 7,5m pořádně a to jsme začli v 6m.. prostě prskal, ignoroval lžičku, jedl 120g na třikrát,.. nebyl prostě připravený.. nedovedu si představit, že bych začala ve 4m!! :mrgreen:
(jinak manžel je alergický tzv. od pohledu - na co se podívá, na to je 8) navíc je to dr., takže si tohle nastudovat v ofiko materiálech, z ciziny i českých.. )

abdukční kalhotky bez indikace jsou tedy dost blbost. :think:
stejně musíš na kontrolu na ortopedii. pokud byla kontrola v porodnici, tak do konce 6nedělí, jinak do tří týdnů věku. udělají sono, zkontrolují a řeknou ti co a jak. půjdeš tam min. 3×, pokud bude vše OK. v tomhle bych se řídila POUZE radou ortopeda, ne pediatra, oni leckdy mají názory ze starých časů.. :roll: ortoped (bulovka, tam jsou celkem dobří..) mi před 4lety, a i letos (pro srandu jsem se ptala znovu) řekl, že preventivní široké balení je na dvě věci, že oni při téhle frekvenci kontrol poznají problém (to není jako kdysi - v 6m rtg kyčlí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty