Rady ohledně hypotéky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11117
4.10.13 13:08
@petulka23 píše:
Ona banka půjčí

ja o tom pochybuju. na takovou hypo bude splatka kolem 15tis mesicne. jejich jediny dlouhodoby potvrzeny prijem je 14tis. i kdyby se pocital RD, tak je to porad dost malo. zivit ze 7tis 3 lidi a platit veskere energie, poplatky a dalsi naklady je kravina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
4.10.13 13:09

@petulka23
na hypo na 2,8 mil kč si myslím, že je potřeba minimálně tak 40.000kč měsíčně a samozřejmě žádné jiné splátky, stavebka atd… když si uvědomíš, co je s tím spojené (pojištění osob, domu, náklady na jídlo, na teplo, elektřinu a když je auto, oblečení, něco stranou kdyby NĚCO, atd… atd )

a při 100% hypo na takovou částku na 30 let dají bance snad 5 mil. kč :zed:
ale mají malé příjmy, jsem si jistá, že jim nikdo nepůjčí
být zakladatelkou, tak prodám byt a zahradu

Příspěvek upraven 04.10.13 v 13:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
4.10.13 13:10
@Tiger-lily píše:
@Kennysek Jak by mohl pomoci, smím li se zeptat? Jakou dostanou hypotéku jim nejlépe řeknou v bance, kde mají účet. ;) :mrgreen:

Dokáže zajistit lepší podmínky a celkově zajistit hypošku.. Jde o to, že v bance ti neřeknou úplně všechno a pokud by byla jinde hypo akorát tak pro vás, tak vás banka za konkurencí určitě nepošle, že? Muž spolupracuje s více bankami a hypošky pro klienty děla na míru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
adam755
4.10.13 13:12

Nezbude vám než obejít banky. Příjem za pronájem pochybuju, že se bude započítávat. Hlavní otázka je, kolik budete mít vlastních prostředků. Pak také hraje roli, jak dlouho ty jsi OSVC a kolik vyděláš. No a pokud by si hypotéku vzal na sebe někdo jiný, bude to zase jinak.

Takže jediná cesta je napsat si různé scénáře, s tím obejít banky a pak vzít papír, tužku a kalkulačku a začít počítat.

• Citovat
  • Upravit
35438
4.10.13 13:12
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101743
4.10.13 13:15
@petulka23 píše:
Ona banka půjčí, ale podle mne je s tímto příjmem vážně sebevražda takovou hypotéku chtít. Máme větší příjem amomentálně sháním domek do 1 700 000,– a přez bych nešla, to by muselo jó stát za to :)

Banka nepůjčí, pokud klient nespňuje jejich kritéria a na 3 milionovou hypotéku je 14 000,– málo a i pokud započítají rodičák (který ne všechny banky berou a ty které ano, tak ne všechny v plané výši), tak se dostanou stejně na cca 20 000,– což je stále málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101743
4.10.13 13:16
@adam755 píše:
Nezbude vám než obejít banky. Příjem za pronájem pochybuju, že se bude započítávat.

Ale jo, není důvod nezapočítat pronájem, ale má to jednu drobnou vadu, musí existovat již při žádosti, což je nereálné, pokud v tom bytě stále bydlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.13 13:17

Zkus finančního poradce, který ti všechno spočítá a předloží návrhy, My jsme zkusili firmu Partners, která spolupracuje se všemi bankami, hypo jsme si tedy brali menší, ale malé příjmy, jen manžel musel přestat podnikat a jít do fabriky. Ale pomohli nám a sen je splněn.

@Anonymní píše:
Ahoj děvčata, doufám, že mi tu aspoň malinko poradíte. Jsme relativně mladí, bydlíme ve svém bytě DV 3+1 na kraji sídliště, byt je nově zrekonstruovaný, udělány bodovky, lodžie, kuchyně, byt je vážně krásný, ale kvůli pejsanům a malé jsme začali přemýšlet o baráčku. Našli jsme báječné řadovky kousek od nás, stále v centru, kdy v koncové fázi vyjdou na 2 800 000,–. Tento byt jsme kupovali za 1 350 000,– před rokem. A teď k tomu hlavnímu..
Jsme mladí jak jsem psala, mě bude končit cca za rok RD, ale na ŽL a zkrácený úvazek pracuji už teď, HPP nemám zatím. Partner pracuje na neurčito u stabilní firmy a má 14.000,– čistého. Promýšleli jsme to a tento byt prodávat asi nechceme, ale když ho pronajmeme, nájem je tu 4100,– družstvu a 1000,– eon.
Na pronájem bychom ho dali za nějakých 11.000 vč. energií, někdo po něm v našem městě čapne hned, toho se nebojím. Teď ale váháme, v jaké výši nám dají a jestli vůbec nám dají hypo.. Bavili jsme se a kdyby to nešlo jinak, mamka moje by si vzala hypo klidně na sebe, ale kdyby se do hypo započítával i ten pronájem, bylo by to super, jakože do našeho příjmu.
Kdyžtak máme možnost prodat zahradu o velikosti cca 900m2 za 1 300 000,–, kterou jsme již měli v nabídce RK a následně stáhli, jelikož jsme na byt tento náš družstevní peníze vzali ze stavebka.

Už kvůli malé chci domek skoro v centru :)

Tak dámy, byli by jste zlatý, kdyby jste se svěřili, jak vysoké máte hypo a na jakou částku… :)

Děkuju že se s Vámi můžu podělit o radost a sny :)
  • Citovat
  • Upravit
6410
4.10.13 13:20

Hypotéka je dlouhodobý závazek. Jak píšeš, jste mladí, budete chtít asi i další dítě, což je další výpadek příjmu u tebe a náklady na prcka (i když nemusí být nijak dramatické) Pokud chcete jezdit i na dovolené, koupit si sem tam něco na sebe a udělat si rezervu na nezbytnosti, nový dům vybavit, má-li mít zahradu tak ta péče kolem taky něco stojí… Souhlasím s názorem prodat byt a zahradu, nebo postavte za peníze z prodeje bytu na své zahradě…a zbytek hypotéka. Pokud by si brala hypošku maminka (nevím kolik jí je) ale bude to na kratší dobu než u vás a tím pádem vyšši splátky. Pokud máte krásný 3+1 byt, nevrtejte do toho, nebo nejdřív našetřete, ať vám to finančně nezlomí vaz. Není to žádná sranda. A to nemluvím o tom, že by třeba mohl chlap na půl roku onemocnět nebo něco takového. Stabilní práce v dnešní době nemusí být stabilní za rok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leník223
4.10.13 13:20

Přijde mi to dost riskantní jít do hypo s takovýmto příjmem, ale za určitých podmínek by vám to mohlo vyjít.

Na příjem 14tis čistého vám hypo na 2,8mil nikdo nedá.
Museli byste prodat ten pozemek a žádat jen o 1,5mil, ale ani 1,5mil vám s příjmem 14tis čistého hypo nedají. Žádat byste museli oba dohromady a tím k partnerově příjmu přičíst tvoje příjmy z RD, popř. ze ŽL (pokud máš nějaké použitelné přiznání)
ALE: Banka bude zohledňovat vaše výdaje, tj. nájem, výdaje na energie, popř. cokoliv dalšího co z rodinného příjmu někam spoříte/odvádíte, dále zohledňuje počet členů domácnosti (jste 3), navíc si od vašeho příjmu odečtou nějaké životní mimimum a pokud jim potom nevyjde částka potřebná na splátku hypo, tak vám jí neschválí.
Příjem z nájmu, pokud nemáte žádnou smlouvu s nájemníkem na nějakou určitou dobu, zohledňovat vůbec nebude.
Nevím jaký příjem nebo stabilní zaměstnání má tvoje mamka, ale u ní budou zase posuzovat její věk - čím vyšší, tím větší riziko pro banku a menší pravděpodobnost schválení hypo.

Jak si to tak po sobě čtu, tak mi to přijde fakt jako hrozná kravina, brát si na vašem místě hypo :-) Ale oni vás kdyžtak uzemní v nějaké bance :-)

• Citovat
  • Upravit
1837
4.10.13 13:22

@chozin
nám spořitelna při příjmu 25000 a současném čerpání už jedné hypotéky na 850 000,– nabízela dalších 2300 000,– přičemž v tu dobu já byla na RD takže osobní zkušenost je že půjčí, ale je to 4 roky zpět a je pravda že mimo jiné já byla na RD ale stále zaměstnána na dobu neurčitou tak nevím jak velký vliv to mohlo mít. Teď máme příjem větší ale na tuto částku bych si stejně netroufla, zvlášť pokud bych měla majetek kterým bych mohla disponovat abych si umazala splácenou částku.
My rozhodně prodáme byt protože s pronájmem byť máme kladné zkušenosti bych neoperovala.Jak už tu bylo psáno, špatní nájemníci a hned je problém, navíc roční odvod daně z příjmu taky není zrovna zanedbatelný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6410
4.10.13 13:28

Ještě k těm poradcům… obecně je to asi dobrý nápad, pokud někdo vůbec neví kudy kam nebo se o to nechce starat. Oni opravdu spolupracují se všemi bankami a porovnávají nabídky, ale nenabízí produkt který je nejvýhodnější pro klienta, ale ten kde dostanou největší provizi. Dělají to za peníze, pochopitelně (ale jsou placení tou bankou, takže pro klienta je to jakoby „zadarmo“ - ve skutečnosti ale musí platit tím, že dá kontakty na nalší osoby ze svého okolí) Já jsem si sháněla refinanc hypotéky sama a sehnala jsem si lepší podmínky než mi nabízeli poradci z Partners, AWD a OVB. Je fakt že jsem se tomu hodně věnovala a dělala si důkladný průzkum trhu, ale stálo to za to, následujících 5 let mám super podmínky a hodně mi to pomůže. Nakonec jde o peníze, takže jsem se snažila a vyjednávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30971
4.10.13 13:34
@iva2009 píše:
Ještě k těm poradcům… obecně je to asi dobrý nápad, pokud někdo vůbec neví kudy kam nebo se o to nechce starat. Oni opravdu spolupracují se všemi bankami a porovnávají nabídky, ale nenabízí produkt který je nejvýhodnější pro klienta, ale ten kde dostanou největší provizi. Dělají to za peníze, pochopitelně (ale jsou placení tou bankou, takže pro klienta je to jakoby „zadarmo“ - ve skutečnosti ale musí platit tím, že dá kontakty na nalší osoby ze svého okolí) Já jsem si sháněla refinanc hypotéky sama a sehnala jsem si lepší podmínky než mi nabízeli poradci z Partners, AWD a OVB. Je fakt že jsem se tomu hodně věnovala a dělala si důkladný průzkum trhu, ale stálo to za to, následujících 5 let mám super podmínky a hodně mi to pomůže. Nakonec jde o peníze, takže jsem se snažila a vyjednávala.

Souhlas, take jsem si sehnala mnohem vyhodnejsi hypoteku nez nabizeli poradci Partners. Porad prosazovali KB i pres to, ze carpani bylo na stavbu domu mnohem nevyhodnejsi a urok take.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.13 13:53

Ano, děkuji za názory, zahrada by se musela stoprocentně prodat - stavět na ni nejde, proto píši že je to zahrada, ne stavební parcela!! :) Jen pro pořádek!
Náš byt nechceme prodávat z důvodu, že i dcera s námi nebude věčně a taky pak bude chtít byt! Jinak o dalších dětech neuvažujeme, ze zdravotních důvodů, to tu nechci rozmazávat, je to citlivé :(
Máme místo toho psa :kytka:
Pokud by ale vyšlo cenově zahrada + byt = domek v plné výši, asi bychom dali i byt do prodeje. :)

• Citovat
  • Upravit
101743
4.10.13 13:59

Tak to že je něco zahrada ještě neznamená, že se na tom nedá stavět… záleží především na územním plánu a dalších okolnostech, to že je to vedené jako zahrada je až to poslední, my třeba máme dům na orné půdě.
Ale jinak nemyslím, že by byt + zahrada dali domek v plné výši :think: i tak byste si museli něco půjčit, ale zas už by to byla částka na kterou byste příjmově dosáhli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel