Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@j.a.n.i1 píše:
Tak to že je něco zahrada ještě neznamená, že se na tom nedá stavět… záleží především na územním plánu a dalších okolnostech, to že je to vedené jako zahrada je až to poslední, my třeba máme dům na orné půdě.
Ale jinak nemyslím, že by byt + zahrada dali domek v plné výšii tak byste si museli něco půjčit, ale zas už by to byla částka na kterou byste příjmově dosáhli.
Me prijde zase zvlastni cena zahrady 1 m2 za 1450Kc, to spis by odpovidalo te stavebni parcele.
@Cuddy Jojo, taky podle ceny tipuju, že by na tom mělo jít stavět, jinak nevím, co by na té zahradě muselo být, aby byla za tuhle cenu.
@Anonymní píše:
Ahoj děvčata, doufám, že mi tu aspoň malinko poradíte. Jsme relativně mladí, bydlíme ve svém bytě DV 3+1 na kraji sídliště, byt je nově zrekonstruovaný, udělány bodovky, lodžie, kuchyně, byt je vážně krásný, ale kvůli pejsanům a malé jsme začali přemýšlet o baráčku. Našli jsme báječné řadovky kousek od nás, stále v centru, kdy v koncové fázi vyjdou na 2 800 000,–. Tento byt jsme kupovali za 1 350 000,– před rokem. A teď k tomu hlavnímu..
Jsme mladí jak jsem psala, mě bude končit cca za rok RD, ale na ŽL a zkrácený úvazek pracuji už teď, HPP nemám zatím. Partner pracuje na neurčito u stabilní firmy a má 14.000,– čistého. Promýšleli jsme to a tento byt prodávat asi nechceme, ale když ho pronajmeme, nájem je tu 4100,– družstvu a 1000,– eon.
Na pronájem bychom ho dali za nějakých 11.000 vč. energií, někdo po něm v našem městě čapne hned, toho se nebojím. Teď ale váháme, v jaké výši nám dají a jestli vůbec nám dají hypo.. Bavili jsme se a kdyby to nešlo jinak, mamka moje by si vzala hypo klidně na sebe, ale kdyby se do hypo započítával i ten pronájem, bylo by to super, jakože do našeho příjmu.
Kdyžtak máme možnost prodat zahradu o velikosti cca 900m2 za 1 300 000,–, kterou jsme již měli v nabídce RK a následně stáhli, jelikož jsme na byt tento náš družstevní peníze vzali ze stavebka.Už kvůli malé chci domek skoro v centru
Tak dámy, byli by jste zlatý, kdyby jste se svěřili, jak vysoké máte hypo a na jakou částku…
Děkuju že se s Vámi můžu podělit o radost a sny
mě s přijmem 17 000 mechtěli dát víc jak 1 500 000 a to jsem musela přemlouvat a jít na to přes známí…
@j.a.n.i1 píše:No já nevím. Nen
Ale jo, není důvod nezapočítat pronájem, ale má to jednu drobnou vadu, musí existovat již při žádosti, což je nereálné, pokud v tom bytě stále bydlí.
@Anonymní píše:
Ano, děkuji za názory, zahrada by se musela stoprocentně prodat - stavět na ni nejde, proto píši že je to zahrada, ne stavební parcela!!Jen pro pořádek!
Náš byt nechceme prodávat z důvodu, že i dcera s námi nebude věčně a taky pak bude chtít byt! Jinak o dalších dětech neuvažujeme, ze zdravotních důvodů, to tu nechci rozmazávat, je to citlivé
Máme místo toho psa
Pokud by ale vyšlo cenově zahrada + byt = domek v plné výši, asi bychom dali i byt do prodeje.
Nevím, kde bydlíte, ale o byty 3+1 na pronájem není bůhví jaký zájem, pokud tam nechcete mít 6 studentů najednou, kteří vám z toho udělají kůlničku na dříví. A dcera snad taky do začátku nepotřebuje tak velký byt. Takže pokud byste sehnali menší levnější, bylo by logické prodat zahradu a byt a koupit kdyžtak menší byt a dům.
Být vámi, tak prodám byt a zahradu a na zbytek si pujcim. S příjmem 14tisic vám moc stejně nepujcej, vzdyt za co byste žili?
@Grey Sky oni to nedávají, oni to půjčují. Pokud ti půjčit nechtěli, není řešením lobbovat přes známé, ale spíš to chce zamyslet se nad tím, jestli dlouhodobě budeš mít na splátky.
@adam755 píše:
@Grey Sky oni to nedávají, oni to půjčují. Pokud ti půjčit nechtěli, není řešením lobbovat přes známé, ale spíš to chce zamyslet se nad tím, jestli dlouhodobě budeš mít na splátky.
Tak ono tohle není vždy tak, že by ten komu nechtějí půjčit měl malé příjmy… vem si třeba takového OSVČ řemeslníka - zcela ociciálně může uplatňovat nákladový paušál 80% a takové náklady nemá, reálně řekněme třeba poloviční, tedy pokud on vyfakturuje měsíčně 100 000,– tak jeho příjem dle banky je pouze 20 000,– a z toho ještě platí cca 3500,– sociální a zdravotní, tedy čistý příjem dle banky 16 500,– ale on má reálně 56 500,– protože tu půlku za náklady neutratí…
@j.a.n.i1 píše:
Tak ono tohle není vždy tak, že by ten komu nechtějí půjčit měl malé příjmy… vem si třeba takového OSVČ řemeslníka - zcela ociciálně může uplatňovat nákladový paušál 80% a takové náklady nemá, reálně řekněme třeba poloviční, tedy pokud on vyfakturuje měsíčně 100 000,– tak jeho příjem dle banky je pouze 20 000,– a z toho ještě platí cca 3500,– sociální a zdravotní, tedy čistý příjem dle banky 16 500,– ale on má reálně 56 500,– protože tu půlku za náklady neutratí…
Jj, to se mi jakožto zaměstnanci s silenymi odvody otvírá kudla v kapse:-)
Navíc neznám žádného remeslníka, co poctivě vystavuje faktury..
Zrušit pausaly a hned bude vic do státního rozpočtu:-)
@alenama píše:
No tak ono je to s temi fakturami vyhodne pro obe strany, tak nepovidej…
@alenama píše:
Tak podnikej, brání ti v tom někdo… já chápu, že se otvírá kudla v kapse zaměstnavatelům, ale zaměstnanci nemusí řešit zda bude dostatek práce, mají placenou dovolenou, takže ti si nemají až zas tak co stěžovat.
A pokud někdo nevystavuje faktury, tak to zrušení paušáku nijak neřeší…
@j.a.n.i1 píše:
Tak podnikej, brání ti v tom někdo… já chápu, že se otvírá kudla v kapse zaměstnavatelům, ale zaměstnanci nemusí řešit zda bude dostatek práce, mají placenou dovolenou, takže ti si nemají až zas tak co stěžovat.
A pokud někdo nevystavuje faktury, tak to zrušení paušáku nijak neřeší…
Nikdo mi v tom nebrání, nejde o to, zda jsem zamestnana nebo ne (třeba svarc:-)). Mne jde o to, ze se prostě ví, ze nákladove paušály jsou nadhodnoceny, vi se to, a pořád jsou, tak jak jsou. Prostě vic jak polovina se nezdani, což mi přijde nefér. Vetsina osvc neplatí žádné daně nebo fakt jen minimum. Prostě tady vidím potenciál, jak navýšit státní rozpočet:-) Jasne, ze zrušením paušálu se vystavování faktur neřeší:-) Ale fakt me štve, když z mých zdanenych peněz řemeslník „bez faktury“ nezaplatí ani korunu.
@alenama píše:
Nikdo mi v tom nebrání, nejde o to, zda jsem zamestnana nebo ne (třeba svarc:-)). Mne jde o to, ze se prostě ví, ze nákladove paušály jsou nadhodnoceny, vi se to, a pořád jsou, tak jak jsou. Prostě vic jak polovina se nezdani, což mi přijde nefér. Vetsina osvc neplatí žádné daně nebo fakt jen minimum. Prostě tady vidím potenciál, jak navýšit státní rozpočet:-) Jasne, ze zrušením paušálu se vystavování faktur neřeší:-) Ale fakt me štve, když z mých zdanenych peněz řemeslník „bez faktury“ nezaplatí ani korunu.
A proc mu tedy platis, kdyz chces fakturu a neda ti ji? Ono vetsinou je to i pro zakaznika vyhodnejsi, ze nemusi platit o 15% vic kvuli dph. Me tedy srdce pri stavbe krvacelo, ze ze svych zdanenych penez platim jeste jednou dph.
@j.a.n.i1 v příspěvku, na který jsem reagovala, byl uveden příjem 17 tis. Tak nevím, o čem se bavíme.
@Cuddy píše:
A proc mu tedy platis, kdyz chces fakturu a neda ti ji? Ono vetsinou je to i pro zakaznika vyhodnejsi, ze nemusi platit o 15% vic kvuli dph. Me tedy srdce pri stavbe krvacelo, ze ze svych zdanenych penez platim jeste jednou dph.
Tobe přijde spravne okradat stát, at již o dph nebo pak daň z prijmu toho řemeslníka? Kde myslíš, ze si to pak stát „vybere“? Zvýší daň z prijmu těm chudákům, co to platí uz teď. A nejlépe tak, ze progresivne, což je bude dost motivovat, aby vymysleli, jak platit co nejméně..
@Tiger-lily píše:…i na ten byt mi to přijde jako utopie.
Nepovim, nesvěřim a může ti to být šumák, protože každý máme jiné finanční toky.A k vám - 2 800 000 s příjmeme 14000 je utopie…