Týká se mě přítelova exekuce?

Anonymní
1.10.13 13:57

Týká se mě přítelova exekuce?

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak je to s přítelovou exekucí. Bydlíme spolu v podnájmu, ale každý máme trvalé bydliště jinde. Přítel má na svém účtu exekuci. Výplata mu chodí na můj účet. Čekáme spolu miminko, takže bude uveden v rodném listu. Jinak spolu nemáme „nic společného“. Nevyzvedává si poštu na trvalé adrese, takže ani nevíme kdo vypsal exekuci.
1. Mám se obávat, že mi exekutor zabaví majetek nebo zablokuje můj účet?
2. Pokud vznikne exekuce na plat, jakou část platu mu můžou strhávat? Bude zohledněno dítě i když nejsme manželé?
Děkuji za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
1.10.13 14:00

Nejste manželé, Tobě nic vzít nemohou. Můžou přijít do vašeho podnájmu, můžou zabavit věci Tvého přítele, můžou oblepit i Tvoje, můžeš se bránit vylučovací žalobou. Může dostat exekuci na plat, pak má právo jen na živ. minimum, strhávat mu to budou už v práci, dítě by bylo zohledněno, pokud bude soudem stanoveno výživné. Pak má vyživné přednost před exekucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.10.13 14:02

Mmchdm, pokud si přítel myslí, že ho exekuce nedožene, když nevyzvedává poštu a tp má jinde, než bydlí, tak je ve velkém omylu. Sehnat si adresu, kde bydlí, bude pro exekutora hračka. A dluhy stále narůstají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
1.10.13 14:03

Na váš účet nemůžou, ale tím pádem mu dají exekuci na plat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.13 14:04

Takže když nikde neuvede adresu podnájmu, nemuseli by to zjistit? to stanovení výživného - kolik to stojí? díky moc

• Citovat
  • Upravit
72725
1.10.13 14:06
@Anonymní píše:
Takže když nikde neuvede adresu podnájmu, nemuseli by to zjistit? to stanovení výživného - kolik to stojí? díky moc

ale oni ji zjistí, i kdyby ji nikde nenapsal. Tohle je 100%, tu adresu Ti klidně zjistim i já :mrgreen: Ach ta naivita. stanovení výživného je zadara, návrh na soud, pak čekat, až to přiklepnou. Pak odevzdat na mzdovku, tam odečtou nejdřív výživné, pošlou ho, pak exekuci, pak mu pošlou zbytek, tzn živ. minimum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.10.13 14:12

1. tvoje věci exekutor zabavit nemůže, ale může zabavovat věci v místě, kde se dlužník zdržuje nebo kde se exekutor domnívá, že má svoje věci. což v praxi znamená, že exekutor může přijít k vám do bytu a olepit věci, aniž by zjišťoval, či jsou. ty si potom musíš podat vylučovací žalobu, což pro tebe znamená, že musíš prokázat, že věci jsou tvoje (co tak v televizi proběhlo pár kauz, tak soudcům obvykle nestačí obyčejná účtenka, protože z ní nepoznají majitele - chtějí třeba faktury se jménem, platby z bankovního účtu a tak).

2. na tvůj účet exekutor nemůže, ale dotazem u zaměstnavatele velmi lehce zjistí, že na něj odcházejí dlužníkovi peníze. v takovém případě může, pokud ho to naštve, se u soudu dožadovat, aby mohl exekuci provést i z tvého účtu. už jenom proto, že na takovéto zatajování příjmů myslí trestní zákoník, jedná se o trestný čin poškozování věřitele a trest je stanovený jak pro dlužníka, který peníze před exekutorem ulejvá, tak pro toho, kdo mu v tom pomáhá. je to složitější, takže pokud má exekutor kde brát, tak po tvém účtě pravděpodobně nepůjde.

3. pokud bude mít tvůj přítel exekuci na mzdu, tak jeho dítě při výpočtu nezabavitelné částky zohledněné bude, i když nejste manželé. naopak ty zohledněná nebudeš, i když budeš doma na mateřský (musela bys být manželka)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
1.10.13 14:18

Exekutor může přijít do podnájmu a zabavit vaše věci, stačí, aby se dozvěděl, že se na tomto místě přítel dlouhodobě zdržuje. Tím pádem může zabavit i tvé věci, jejich návrat je složitý a ne vždy se vydaří, i když máš účtenky.
Dítě ve srážkách z platu zohledněno bude, tvůj přítel jako otec na něj bude mít vyživovací povinnost. Na prostředky na tvém účtu sáhnout nesmí.
Začala bych se ale starat o to, kdo na mě tu exekuci vůbec dal, a hlavně o jakou se jedná částku, zda na její zaplacení budou stačit srážky ze mzdy nebo se mám třepat, zda dorazí k nám domů hledat něco cennějšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
1.10.13 14:19

NE

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.13 14:21

Děkuji moc za rady. snažíme se ty penízky sehnat jinde a zaplatit to celé, ale nevím, jak dlouho to bude trvat. Taky ho musím donutit, aby to začal řešit s věřitelem (nevím vůbec o co se jedná) a případně exekutorem. Jsem z toho celá vystresovaná. Za chvilku mám rodit a zjistím tohle. Ještě jednou moc děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.13 14:58

Nechaji mu okolo 9000kc. pritel ma plat okolo 20000kc cisteho a nekdy mu nechali i 11000.

• Citovat
  • Upravit
24870
1.10.13 21:21

Pokud má exekuci na účtě, ať si zajde do své banky a oni mu to tam řeknou.

Příspěvek upraven 26.05.15 v 13:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chionka
2.12.13 17:37

Holky mám dotaz kamarádka se ocitla ve špatné finanční tísni a když byl ještě čas to řešit nešlo to jelikož byla na nemocenské. Po porodu na tom nebyla po psychickém stavu nejlépe a přišla jí exekuce, před tím vůbec nereagovala neměla sílu otevírat dopisy. Dnes jsem za ní vyřizovala telefonát, má jen rodičák a řekli, že jí seberou vše, že nemá nárok ani na životní minimum :( jinak má ročního prcka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.15 13:00

OBNOVUJI TÉMA

OBA +-55 let

ONA dospělé deti, rozvádí se, bude mít auto v hodnotě cca 100tisíc.
ON netuším, ale jestli děti, tak také dospělé, majetek nula a exekuce, asi 4, celkem za asi 250tisíc.

Začali spolu žít. V pronajaté chalupě. ON trvalé bydliště asi 150km jinde. Nábytek hodnota nula nic, to, co kdosi daroval za odvoz. ONA ještě má TV asi za 20tisíc.

ONA OSVČ, ON brigády na černo, pak za 3 tisíce na ruku pomáhá nějakému vozíčkáři, teď bude mít ofiko práci, cca za 10 čistýho.

ON ty exe nijak neřeší.

Hrozí něco JÍ?

Když on bude mít ofiko plat, tak mu na to sáhnou exekutoři. Kolik MU nechají?

Prosím, nenapadejte mě tu, že dluhy se mají platit. Ano mají. Jen prostě ONA je hodně, hodně blízká příbuzná, tak mám strach, aby nedopadla špatně.

• Citovat
  • Upravit
72725
26.5.15 13:05

@martinape exekutoři můžou přijít do pronajaté chalupy, ale pokud tam věci nejsou jeho, tak majitel podá vylučovací žalobu. POkud on začne makat, zůstane mu živ. minimum, dokud to nesplatí. A mmchdm, někoho, kdo to neřeší, bych nechtěla.. jsou to jen nervy navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel