Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky
Máme od včerejška 7 týdenní štěnátko Yorkšírského teriera. Chtěla jsem se zeptat na zkušennosti jaký je co má a nemá rád atd.Taky bych se chtěla zeptat od kdy se může koupat? ![]()
@Lucik24 ahojky, tak každý štěně je jiný, já mám třeba ročního yorka a koupu ho odmala jednou týdně, je to hravej pes, živej, neposednej. Oproti tomu moje máma má fenku yorka a to je lemra líná, celý dny jen leží na gauči, je nenažraná a že by si hrála.. to se nikdy nestalo ![]()
Jinak myslím je podstatný vědět, jestli bude pejsek spávat s tebou v posteli, nebo ve vlastní pelechu, správná výživa, pohyb..
Hodně radosti s pejskem ![]()
To ho mas od nejakeho chovatele s papirama? 7 tydnu se mi zda brzy..
Já ho koupala od těch dvou měsíců fakt jedenkrát do týdne, jen pozor, aby neprochladl, oni jsou yorci dost „madam“ psi
takže hodně vysušit ručníkem, případně fénem a třeba zabalit do deky, ten náš se vždycky ještě hodinu po koupání klepe zimou ![]()
Jinak teda pozor na oči a na uši. Jo a je spousta šamponů, my používáme pěnový, nejlíp se roztírají po srsti
Ale existují i šampony s olejem na lesklou srst, možností je dneska spousta ![]()
A uši má tvůj pejsek podlepený?
Já bych v 7 týdnech nekoupala. Je to hodně brzy. My koupali asi až kolem půl roka. Ono by se tak brzy snad ani nemělo.
A každý york je jiný : -)
Přesně tak-jakmile mu dovolíš spát v posteli, tak se ho nezbavíš. Taky máme 4letýho, je hodně hravej, pořád se chce tulit-to sme dělali od mala.Jo a od mala ho nauč čistit zuby, může se mu tvořit zubní kámen, teď sme ho byli odstraňovat-1500kč! A denně česat ![]()
No hlavně vychovávat, sice to je prcek, ale teriér a ti potrebuji pevnou ruku…;-)
Máme fenku 1,5 roku. Brali jsme ji v 9.týdnech, je to mazel, venku divoška. Krmili jsme při pořízení asi 4× denně, denní dávku jsme odvažovali a rozdělovali. Z počátku, kdy neměla všechna očkování, tak chodila na podložku (máme v okolí hodně psů, tak aby něco nelapla), pak jsme chodili ven, ale podložka byla jako „pojistka“, když jsme nebyli doma-používala ji asi do 8.měs., pak jsme ji zrušili. Koupala jsem asi v 10.-12.týdnech a koupeme co druhý týden, v zimě když ji oblékáme, tak tak často není třeba, ale teď musíme, její hra se sousedovic boloňákem je taková, že Kesska si lehne a on ji tahá za škráně, culík nebo ucho po trávníku a pak si to vymění
. Krmíme granulkama TRAINER, která obsahují probiotika (dobrá na trávení) ty běžné (pedigree, pro plan apod.ji neseděly).
My máme 3 měsíčního pejska, tak si taky ráda přečtu nějaké rady ![]()
Máme také jorkšírku (teda rodiče). S jídlem rozhodně hodně opatrně, jsou to malí pejsci, tak aby nemělo štěndo nějaký bolení, krmit podle aktuální hmotnosti.
7 týdenní by mělo být tedy ještě chvilku u mámy, nicméně kupovat granulky pro malá plemena a teď samozřejmě pro štěňata - jsou drobné, dobře rozkoušou, jsou jich menší pytlíčky, tak se dá vyzkoušet, co bude chutnat.
Na koupání bych nepospíchala, postupně ale zvykat na manipulaci - česání, utírání tlapek, očí apod.
My krmíme granulkama CALIBRA odmalička, jedou mu ![]()
Nečešu, protože náš pes česání nesnáší a upřímně čas na to, abych denně česala dlouhatánský chlupy nemám a trpělivost taky ne. takže stříháme na krátko, byl boj najít dobrou psí kadeřnici, byli jsme u jedné a pokousal ji, paní si s ním nevěděla rady. Šli jsme k jiné, mladá holka, zkoušel to na ni taky, ale nepochodil, pacholek jeden. vytahala ho za chlupy pod bradou a od té doby jsou kamarádi. Přes léto je mu na krátko fajn, na zimu oblíkáme. Ale teda je to postelák, na zem si nelehne ani za nic. ![]()
A někdo tu psal vychovávat, s tím plně souhlasím, jsou to prevíti, potřebují meze ![]()
Holky jste moc hodné
a co říkáte na granule Pro plan? paní která mi pejska prodávala řikala, že mám koupit granulky Chiccope, ale nemohla jsem je sehnat.Tak mi prodavačka ve zverimexu poradila Pro plan jsou sice drahší asi o 50 kč ale jsou prý kvalitnější. ![]()
@Lucik24 myslíš Purina pro plan? ty jsme kupovali, když byl Sebi štěně, te´d jak nje dospělák, jedeme v Calibře, ale i proplan byly dobrý