Rakovina dělohy

67
30.4.21 13:38

Rakovina dělohy

Ahoj holky, nevíte některá, jak lékař zjistí rakovinu dělohy, když se stěrky dělají z děložního čípku? Před rokem jsem byla na konizaci, stěrky mi zatím vychází, ale vždy při stěrech krvácím (z čípku to prý není),tak mi lékař doporučil hysteroskopii, vyšetření krve na hematologii.. Před menzes taky pár dní spiním, prý to normální není.. Mám strach, abych neměla třeba rakovinu dělohy.. Jsem vyděšená i z té hysteroskopie, celou cestu domů od lékaře jsem brečela..Je mi 35 let, mám strach, co by bylo z dětmi, sice o rakovině dělohy nemluvil, ale mám z toho obavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
30.4.21 13:46

No vyšetřeními jako je hysteroskopie a nebo hematologické vyšetření krve.

Je jasné že jsi zaplavená strachem a pevně doufám, že tvůj lékař je jen důsledný a nechce nic zanedbat a chce případně najít komplikace co nejdířív, aby to šlo co nejsnáze řešit.

Hysterioskopie se neboj, je to ambulantní záležitost, nemusíš na narkozu a podobně. není moc rozdíl mezi normálním vyšetřením u gynekologa a hysteroskopií.

držím palce ať je všechno úplně negativní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26864
30.4.21 13:50

@Mráček1 Niceho se neboj. Kdybys tam nejaky utvar mela, videl by to na utz a to by ti rekl :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12612
30.4.21 14:01
@Ou píše:
No vyšetřeními jako je hysteroskopie a nebo hematologické vyšetření krve.

Je jasné že jsi zaplavená strachem a pevně doufám, že tvůj lékař je jen důsledný a nechce nic zanedbat a chce případně najít komplikace co nejdířív, aby to šlo co nejsnáze řešit.

Hysterioskopie se neboj, je to ambulantní záležitost, nemusíš na narkozu a podobně. není moc rozdíl mezi normálním vyšetřením u gynekologa a hysteroskopií.

držím palce ať je všechno úplně negativní.

Tak mne dali hystereskop. v narkoze, pry je to velice bolestive bez ni. Trvalo to asi 20 min..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
30.4.21 14:28

Hysteroskopie se dela v kratkodobe celkove anestezii. je to zakrok. zavede se optika pres pochvu do delohy. vetsinou se bere vzorek u dutiny delozni na histologicke vysetreni. pokud bys mela karcinom endometria, tak se to pozna se vzorku. pripadne muze najit nejaky benigni polyp, ktery muze zpusobovat krvaceni. niceho se neboj. chapu, ze mas strach, ale v tomto veku je tento typ karcinomu vzacny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
30.4.21 14:53

Taky mi říkal, že v narkóze.. nikdy jsem žádnou narkózu neměla, tak i z toho mám obavy.Tady se to ambulantně nedělá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
30.4.21 15:39

Ahoj, hysteroskopie se vubec neboj, ja ji podstoupila 12/4 u Apolinare, moc doporucuji pana profesora Kuzela, pokud jsi od Prahy…
Dokonce jsem ji mela bez umrtveni, bez narkozy, vubec to nebolelo, jen trochu tlak v podbrisku a mensi stipnuti, kdyz bral vzorek sliznice..
Ja tam sla kvuli vysoke delozni sliznici a poruse krvaceni (dlouhodobe krvaceni mimo cyklus).
Dneska jsem byla na kontrole, pan doktor mel pri te prohlidce podezreni na karcinom, ale nastesti histologie vysla ok, nicmene v cervnu jdu znovu, at to jeste jednou zkoukneme, ale uz pod narkozu, chce vzit vetsi vzorek, to uz by pry nemuselo byt bez narkozy snesitelne a plus mi asi udela kyretaz, protoze stale krvacim/spinim…

Nicmene urcite na tu hysteroskopii jdi, protoze na beznem ultrazvuku nepozna gyndar nic…
Ja chodila leta k jednomu, byla jsem spokojena, vzdy udelal ultrazvuk, rekl, ze mam vyssi sliznici, dal vyvolavacku, abych odkrvacela nebo Norethisteron pro zastaveni, kdyz jsem krvacela sama od sebe, ale bez prestani..
Zmenila jsem gyndare a nova doktorka me hned poslala do te hysteroskopicke poradny a toto je vysledek…
Neboj se, je potreba byt pozitivni a neocekavat hned to nejhorsi, ale taky je potreba to resit a nic nezanedbat :)
Rakovina to byt hned nemusi, ale ta vysoka sliznice prave casem muze do rakoviny prejit.. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
30.4.21 16:37

@Kacatko1986 Taky mám právě problémy s tím krvácením. Ten ultrazvuk mi přijde na nic, když tam nic nikdy nevidí.. Jsem z Nového Jičína, tak budu muset jít na zákrok asi do nemocnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
30.4.21 16:43

@Mráček1 urcite to neodkladej, at mas jistotu, ze to nic neni a nebo -pokud bude - tak at se to resi vcas..
Z Tveho kraje vim o ambulantni hysteroskopii tu - https://www.gynprenatal.cz/…ych-ordinaci

dost si to tam chvali.. ale asi to je na Tobe, kam pujdes..
Drzim moc palce, aby to opravdu nic nebylo, ja jsem stastna, ze jsem zmenila doktora a zaclo se to resit, ale strach mam porad, co kdyz v tech dvou vzorkach nebylo nic, ale v cervnu neco najdou jinde v jinem… :-( No, musim myslet pozitivne, ze jo… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
30.4.21 17:29

Mám rakovinu dělohy za sebou a problémy začaly velmi dlouhým menstruačním krvácením, pak se přidaly výtoky během cyklu a na závěr bolesti v podbřišku jdoucí do beder, nohou a do zad (trvalo to víc než rok). Na UTZ nebylo nic vidět. Hysteroskopii jsem stále odkladala, jak přišly bolesti, tak už jsem to musela řešit, ale kvůli covidu mi zákrok několikrát odložili. Po cca 1,5 roku obtíží jsem se po hysteroskopii dověděla, že se jedná o rakovinu. Byl to pro mě šok, doktor nic takového nenaznačoval. Pak následovala operace s odstraněním dělohy a vaječníků. Naštěstí se nádor nedostal mimo dělohu, takže jsem se obešla bez další léčby. Takže rozhodně nic neodkládejte a běžte na hysteroskopii co nejdříve. Nic to není, jen krátká narkóza a odpoledne domu. Věřím ale, že to nic nebude, rakovina dělohy prý je pod 40 let velmi vzácná. Mne je 46.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
30.4.21 17:51

@Petra.158 uff no mne je 35, pri hysteroskopii doktor nic nerikal, ja se to dozvedela az dneska na kontrole..
Rekl, ze mel podezreni na karcinom, kdyz videl vnitrek, bylo to pry dost neprijemne, ale nastesti to nic nebylo dle histolky.. Ja doufam, ze vzal spravne vzorky a ze to nebude jinde v deloze, ale verim mu… Uvidime co v tom cervnu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
30.4.21 19:14

Na hysteroskopii by nádor určitě viděli, u mě našli nějaký útvar asi 1 cm, ale mysleli, že to je jen polyp. Odstranili to, ale bohužel pak na histologii vyšel zhoubný nádor. Pokud vám vzali vzorek sliznice a histolka je ok, nebude to nejspíš nic vážného, přednadorové změny by poznali. Při hysteroskopii se obvykle dělá kromě prohlédnutí celé dělohy i kyretáž, aby právě mohli prozkoumat celou sliznici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
30.4.21 19:15

@Petra.158 a stěry jste měla v pořádku? To je teda hrozné, že na ultrazvuku nic neviděli..Taky to furt odkládám, určitě na ní půjdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
30.4.21 19:36

Ano, stěry byly úplně v pořádku. Stěr se dělá z děložního čípku (hrdla), do dělohy se nedostane. Ze stěrů se dá poznat rakovina děložního čípku, ne dělohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
30.4.21 20:22

@Petra.158 no me kyretaz nedelali.. Rekl, ze nejdriv chce vedet vysledek histolky, delali mi hysteroskopii bez narkozy, bylo to teda v pohode snesitelne..
Ale ted 14.6.jdu znovu, to uz prej pod narkozu, chce mi vzit vetsi vzorek a plus i tu kyretaz… tak uvidime..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí