Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobré ráno maminky ranních ptáčat ![]()
Moje zlatíčko 19měsíců vstává už od mala v pět ráno, ale ted posledních asi týden vstává i ve 4.30 a to už je vážně na hlavičku
Já si nechci stěžovat, protože to bylo horší to jsme mezitím jestě nespaly v noci ted aspon spinka.
Já jsem zkoušela dávat i dyl spát, ale bez efektu. Já jí dávam spinkat v sedm..je to asi příliš brzy, ze ano? Ale ikdyž jsem ji dala dele tak byla ráno v 5 jak rybička. No a přes den spí od 11 do 13 az do 13.30 jak kdy. No jo no asi na to není žádná pomoc
děkuju za rady.
@kudrnka89 zatnout zuby, vydržet. Nic víc nepomůže. Můj byl to samé. Kolem 3.roku se ustálil na 6:00 ráno a to mu taky zůstalo ![]()
Ano, vydržet, i u nás to bylo okolo toho 1-3 let nejhorší.
Nyní už jsou školáci, přes týden se jim vstávat nechce, ale jak se přes týden naučí vzstávat brzy, tak v sobotu pak burcují v šest.
@kudrnka89 píše:
@martina.se To je na me?
jj, moc s tím fakt neuděláš
já zkoušela dávat spát jinak, později atd, ale nezabralo nic
![]()
to samé, je úplně jedno v kolik jde spát 19-20:30 a stejnak vstává v 5-6:30 a to těch půl 7 je zcela výjimečně + k němu vstávám v noci…jsem smířená, že se vyspím tak za 6 let ![]()
No malej mi taky tak zlobil, ale já ho přestala dávat spát přes den, stejně s emu nechtělo a teď spí alespoň od 7-8 do 6:30- 7 ![]()
Vím jak se cítíš, syn vstává v noci na jedno kojení a pak ráno a to už neusne, takže někdy v 5, jindy v 7, ale poslední 2 týdny zaručeně ve 4.45 ![]()
Nechat v posteli, říct, že je ještě tma, že se spí, otočit se na bok a dělat, že nejsi.
Ale je fakt, že když malý v létě v 18m vstával běžně tak 5:45 a v posteli už nechtěl být, tak jsem ho nakojila, vypustila po ložnici a já na půl oka spala dál. Vstávat v tak brzkou hodinu by mě zabilo.
Asi za 2 měsíce ho začali zajímat krátké kreslené pohádky, tak jsem mu vždycky ráno strčila mobil, on se díval u mě v posteli a já spala.
Jako v 4:30 jsem totální mrtvola, to by mě nedostal z postele ani syn. ![]()
My jsme měli taky dlouho vstávání v pět… Nikdy jsem si nezvykla:-) a z ničeho nic začal sám od sebe spát dýl a dýl… Napřed do šesti, pak půl sedmá a poslední týden dokonce vstáváme o půl osmé. A taky nemá vliv, kdy jde spát. Tak držím palce, třeba se vám to taky zničeho nic natáhne ![]()
má šípková růženka ještě spí
od 20 hod
v kuse
má 2,5 roku usne i v hračkách, je taková od narození
děsím se jak si poradí ve školce ![]()
Kluk taky v tomhle vku zkoušel vstávat kolem pátý. Tak jsem řekla, že je ješt tma a spí se. Otočila se na druhý bok a dělala, že spím. Pár dnů brečel, postupně se brek zkracoval a po chvíli si hrál v postýlce a nakonec usnul, protože ho to samotnýho nebavilo. Po zhruba týdnu až 10 dnech začal spát minimálně do 7:30.
Já dávám spát malého něco po sedmé a vstává v půl osmé. Ale on vstával kolem páté a to jsem mu v 18 měsíci utla. Nikdy nekřičel tak, že by fakt řval, tak jsem zavřela dveře do ložnice a slyším jen opravdu křik (ne to povídání atd.) a on se za pár dní naučil ještě usínat.
Taky jsme to tak dělali. Pššt ještě je tma a všichni spinkají, vůbec jsem nereagovala a spala dál. Tedy podle situace, ale pochopila, nejdříve si hrála a pak spala, vstává každý den kolem 8hodiny. Teď má přes tři roky, ale cca od těch dvou let je zlatá.