Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.Už delší dobu mám takový problém.Většinou když jsem venku a je chladno ,tak mě začnou brnět prsty u rukou.Po chvilce uplně zbělají ,ale jen tak do pulky prstu.A mám je necitlivé.Např,když chci odemčít dveře ,tak mám velký problém otočit klíčkem.Je to takový hnusný pocit,ruce vypadají jako mrtvolně bledé.Pak když přijdu do tepla,tak začnou fialovět a zčervenájí.A hrozně pálí.Zajimavé je,že většinou ani nemusí mrznout,jen je třeba surovo .Četla jsem ,že se tak projevuje spoustu nemocí,i tenhle syndrom.nemáte některá zkušenost?
Jo, mě se to dělá, ale jen u prostředníčku pravé ruky. Prst mám bílej a necitlivej ještě dlouho potom, co přijdu do tepla. Nevim, proč to mám, ale protože se nakonec vždycky vzpamatuje nějak to neřešim. Jen mi chvíli překáží, jak je chcíplej a nespolupracuje ![]()
Ahoj,
u mě se přesně co popisuješ objevilo po chemoterapii…je to fakt děsně nepříjemný a omezující. V zimě otevřít dveře klíčem haha rozepnout kabelku a uchopit klíče…občas musím zazvonit na manžela, aby mi otevřel dveře. ![]()
Po příchodu do práce čekám nejméně 15 minut než mi prsty rozmrznou, radši ruce schovávám, aby to neviděly kolegové ![]()
Konečně jsem si od praktické doktorky vykručela žádanku na revmatologii - tam to sledují. Posílají všechny s raynaudovým syndromem na kapilaroskopii = ultrazvuk nehtových lůžek, oni přes to vidí jak se chovají cévky a podle toho řeknou, jak jsi na tom, zda autoimunita či co…
Byla jsem v revmatologickém ústavu - objednání na pohovor k dr. 3 měsíce, objdnání na kapilaroskopii 2 měsíce, za měsíc výsledky.
Já na výsledky čekám, ale při vyšetření dr. říkala, že tam nevidí nic špatného
ježiš ono to může být ještě horší? ![]()
Zkus se poptat u své dr. zda ti dá také žádanku ![]()
Myslím si ale, že už se toho nezbavíme ![]()
Raynardův fenomén je pojmanován po francouzském lékaří Maurice Raynardovi který jej jako první asi v roce 1800 popsal. To jen tak okrajově.
Může být částečné i psychického původu, ale může být i následkem chladu či jiných onemocnění. Jde o špatnou cirkulaci krve, vasokonstrikci neboli vasospasmus. Tzn. že cévy zuží a krev se nedostává v dostatečném množství do tkání. Ale to už asi víte.
Nechala bych si udělat minimálně elisa test na borelie což může mít souvislost, dále jsou k tomu více náchylní lidé se systémovým lupusem e. či sklerodermií.
Děkuju,zavolám mudr a domluvím se na nějakém doporučení.Je fakt,že je to nepřijemné.Jak jsem četla,tak to bývá u mnoha nemocí jako vedlejší příznak.No dnes jsem opět nemohla odemčít auto.A to není buhví jaká zima.
No tak to máš hodně silnou reakci na chlad
Já je dnes měla jenom ztuhlé, tak jako každé ráno, samozřejmě klasické rozmrzání. Nejlepší je ten efekt, když jsou špičky prstů ještě bílé necitlivé, prostředky prstů fialové jak se začínají prokrvovat a kořeny prstů červené jak rak, říkám tomu trojkombinace
no ale sranda to fakt není ![]()
radši všude nosím rukavice, sice to prstům moc nepomůže, ale alespoň to není vidět ![]()
Dělá se ti to i když přejdeš ze studena do tepla? Např. když vlezu do teplé vany tak mi prsty zfialový
samozřejmě mytí rukou ve vlažné vodě také žádná slast ach jo.
Teď sháním brusle na přezky, protože nevím jak bych si je ve zmrzlém stavu šněrovala
jo to jsou komplikace ![]()
Holt musíme bojovat jak se dá, opravdu se pozeptej u dr. ať jsi vyšetřená ![]()
Ty prsty vypadají opravdu jak u mrtvoly.Párkrát jsem byla v kostele,třeba pohřeb,a tam to dělá uplně to samé.Nebo když umývám něco právě vlažnou nebo studenou vodou.No a apk to rozmrzání to je něco.Kdyby mě někdo klepl paličkou tak se asi zblázním.Manžel ten jen kroutí hlavou.A ty rukavice nic moc pomoc.No ty brusle ,já mám problem zavázat malé tkaničky u kozaček.
Hm tak to máme naprosto stejné!
Na revmatologii z krve na nic nepřišly a jak jsem psala kapilaroskopie nic zásadnío neodhalila ![]()
Tý jo tak bych si přála prožít den bez tohoto syndromu
v zimě se mi to nevyplní, ale když bude pořádné parno v létě tak bychom mohly mít klidnější období!
Já tím trpím už 6 let a je to stejné, žádné zlepšení či zhoršení ![]()
Jak dlouho se s tím trápíš ty?
Já tak čtyři roky.Co mě to začlo vyloženě obtěžovat.možná je to i stresem.Tři děti,pořád nějaký problém.A taky mě napadla štítná žláza.Mamka je po operaci ,tak možná to nebude na škodu vyšetřit.No a na netu toho moc není.
Tři děti to je opravdu makačka
určitě na to má vliv stres. To asi děti nejsou moc nadšené, když na ně sáhneš studenýma rukama
Štítná žláza je dobrý nápad. V listopadu mi zjistili hypofunkci a beru malou dávku hormonů. Beru to tedy zatím jen krátce a vliv na raynauda nemůžu ještě posoudit - snad jen, že není tak rychlý nástup?!
Musíme zkusit co se dá. Já jsem dokonce ani nevěděla název té nemoci než jsem na internetu uviděla obrázek a pod tím popisek
teď ještě jak se toho zbavit ![]()
Mám úplně to samý, v chladném období mi zbělají prsty a bolí to jako prase…necitelný, bolestivý, jak mrtvolky. Mám to už 6 let, tenkrát jsem byla u lékařky a ta mi řekla, že mám dvě možnosti, buď brát léky, které ničí játra nebo se s tím naučit žít, vybrala jsem si druhou variantu ![]()
A já to ze stresu určitě nemám, působí mě to pouze a jenom na chlad.
Poslední dobou ale pociťuji nepříjemné křeče do ruky, jako kdyby se mi začali prsty nějak kroutit a když s rukou zatřepu tak to zmizí, když vemu něco do ruky tak mě občas chytne křeč, že to musím položit a potřepat rukou a prsty…těžko říct, co to je. Ch jo…už mě to neba ![]()
Ahoj Petrapp: vítej do klubu zmrzlíků
máš pravdu je to opruz
ale s tím nám bohužel asi nikdo nepomůže ![]()
Takže si také užíváš v zimě. Mě je osobně jedno zda je venku O nebo -15, jak výjdu ven mám ruce stejně ztuhlé jak mrtvolka ![]()
Křeče do ruky? hmm tak to nevím, myslíš něco takového jako když si přeležíš ruku v noci?
Nemáš tip na nějaké dobré zateplené rukavice?
Ahoj holky,
taky mám problém s Raynaudem. Teď mám měsíc zarudlý prostřední kloub s popraskanou kůží na pravém ukazováku + dva malé jakoby uzlíky na prvním kloubu téže prstu. trvá to fakt měsíc a každý rok se ten ukazovák zhoršuje. Fialový mi i prsty u nohou a na pravém palci na noze mám rovněž bolestivý uzlík. Pravá strana jak ruce i nohy je horší, než ta leva. Také jsem byla na kapilaroskopii, pletysmografii a chladovém testu. Vše dopadlo zle. Měla jsem v papírech napsané nějaké třetí vazoparalytické stadium, ale na revmatologii v krvi nic nenašli a poslali mě domů s tím, že to je jen chladová alergie.
Trvá to už skoro čtyři roky a každou zimu horší. Prsty pořád schovávám a jak píšete výše, tak po mytí teplou i studenou vodou fialový a vypadají jak od mrtvoly. K lékařům se už bojím, pač se s tím prý nic moc dělat nedá.
Už aby ta zima byla pryč. rukavice nepomáhají ![]()
Ahoj Venji,
no pane jo ty máš teda horší stádium
to je zajímavé, že to s tím vůbec neléčí, když né na revmatologii tak prostě někde jinde
ach jo, to jako máme nechávat být? ![]()
To je mi líto, že ti nepomohou.
Podle dnešního počasí je jaro tu a konečně si prsty prohřejeme ![]()
Drž se ![]()
Ahoj lidi chtěla bych se připojit k vám taky mám raynauda, všude říkaj je nám líto ale nepomužem vám .Sice mám duchod ,ale omezeni mám takové že mě nikde nechtěj.Bolesti mám přád .Kdyš je teplo tak mám aš modré prsty na nohách .Takže mám problém celí rok. Poradí někdo něco proti bolesti? ![]()