Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem, poslední týdny mám několikrát denně ucpané nosní dutiny, pomůže mi vždy nějaký nosní sprej, ale myslím, že není dobře spreje tak často a dlouhodobě používat, mám pocit, že jsem si na nich vytvořila závislost
nevíte čím by to mohlo být a jak se toho zbavit? Ještě mě napadlo, jestli to třeba nesouvisí s mou alergií, ale klasické potíže nemám ![]()
no tak možná sis trošku odpověděla sama, protože ano, na kapky do nosu, potažmo spreje si dokáže tělo vytvořit řádnou závislost. Taky jsem si tím nevědomky prošla. Konkrétně jsem stříkala Nasivin tak dlouho, až jsem bez něj nemohla být. Jde o to, že nosní sliznice si na kapky zvykne a pak je začne vyžadovat tím, že se zduří a je to začarovaný kruh. Takže první co radím, vysadit veškeré spreje a kapky do nosu minimálně na týden. Je to peklo, spát se nedá, ale musíš to vydržet. Uvidíš co se bude dít. A pokud máš alergii, zkus pořešit na ORL nebo na alergologii spíš nějakou alternativu. Vím, že Aerius se může celkem dlouhodobě, ale nejsem odborník.
Hmmm, to zní fakt šíleně vysadit je naráz a týden dýchat jen pusou
asi co nejdřív zajedu na alergologii… možná by mi pomohl rhinocort, ale ten je jen napředpis, takže tam stejně budu muset zajet…
Tak já byla závislá na nasivinu,bez něj ani ránu.Až mě to začlo samotný vadit,kapky jsem kupovala každý druhý den.Byla jsem na těch protahách dutin.Pro mě to bylo šílený.Už bych to nechtěla zažít.Ale mám od tý doby klid.Ani jsem tam doktorovi nemohla říct,kolik těch kapak jsem vyplácala.By mě tam snad zabil.Takže to za to stojí,budeš mít klid,zajdi si.Držím palce ![]()
ano je to pravda.je to závislost.takže já do nosu stříkám pouze Vincentku.
jsem alergik a brala jsem často awamys-po něm mi přijde,že se rýma zarazí a ucpe se nos.už ho nechci ani videt.akorát pak cítím jak mi rýma stýká do krku a do prudušek a já se začnu dusit.
takže kapky do nosu nepoužívám.
Ahoj,,,
Už delší dobu mě trápí ucpané dutiny. V prosinci jsem měla zánět dutin a v březnu znovu kašel q rýmu a od té doby to asi tak mám. Dodám že jsem alergik a letos mě alergie postihla fakt hodně že teď jsem lecima i zánět spojivek způsobeny alergii a několikrát denně musím kapat do očí jinak bych nic neviděla. Brala jsem vždy Zodac ale začalo mě po ránu bolet v krku, a prý antihistaminika vysušuji sliznici a mám to z toho. Když je nejhůř tak si střiknu tinkar( mám z orl na předpis nějaké kortikoidy ), ale už mě to nebaví pořád ucpaný nos. Nemáte někdo tip co pomůže? Za týden jedu k moři a mám strach že se mi tam spustí rýma jak blázen ( už jsem mi to jeden rok stalo )
@Anonymní píše:
Ahoj,,,
Už delší dobu mě trápí ucpané dutiny. V prosinci jsem měla zánět dutin a v březnu znovu kašel q rýmu a od té doby to asi tak mám. Dodám že jsem alergik a letos mě alergie postihla fakt hodně že teď jsem lecima i zánět spojivek způsobeny alergii a několikrát denně musím kapat do očí jinak bych nic neviděla. Brala jsem vždy Zodac ale začalo mě po ránu bolet v krku, a prý antihistaminika vysušuji sliznici a mám to z toho. Když je nejhůř tak si střiknu tinkar( mám z orl na předpis nějaké kortikoidy ), ale už mě to nebaví pořád ucpaný nos. Nemáte někdo tip co pomůže? Za týden jedu k moři a mám strach že se mi tam spustí rýma jak blázen ( už jsem mi to jeden rok stalo )
tak moře naopak na tyhle problémy pomáhá, vždyť se doporučuje i mořská voda ve spreji do nosu, a v kombinaci se sluncem je moře na tyhle problémy léčivé
Nosni konvicku se slanou vodou jsi zkousela? Ja mela dutiny v lednu (poprve v zivote) a ted od pondeli jsem citila, jak to na me zase jde (bolesti celisti az do zubu), nastesti jsem se v lednu naucila s konvickou. Po dvou dnech vyplachovani snad (tuk tuk tuk) mnohem lepsi, po te konvicce jsem smrkala takove hnusy, ze vubec nechapu, kam se to vsechno mohlo vejit
.
@Hobitka to jsem používala v tom prosinci při zánětu dutin jelikož asi po 3 dnech používání ( muconasalu atd.) mi začala téct krev u nosu takže jsem snad měsíc používala jen slanou vodu.
@stinga ano vim že moře pomáhá a proto mám strach že tou vodou a vzduchem se mi spustí rýma. Jeden rok jsem prosmrkala celou dovolenou
Chtěla jsem to ještě teď doma zkusit nějak,, uvolnit,, ale asi mi nic jiného nezbyde než počkat k moři a snad tam to přejde
Mě a dětem pomáhá Sinupret, jsou kapky i prášky, i prášky Forte. Děti už umí polykat prášky, ale přijde mi, že líp fungujou kapky, ale jsou děsně hořký. Synovi hodně pomáhá při zadní rýmě, ale musíme nasadit včas.
Zdravím, mam dotaz.. jsem v 9m těhotenství a léčila se nedávno s fakt hnusnou rýmou a kašlem. Po týdnu jsem se z toho vyhrabala a po dalším týdnu klidu me teď několik dni trápí fakt ucpané dutiny, kdy věcně jedna dírka ucpaná, ne-li obě a nic ani nevysmrkám. Jen cítím, jak jsem zahleněná. Veškeré inhalování a mořská sůl k ničemu a žádné zlepšení. Mate někdo s tím v jiném stavu zkušenosti? Dekuji
@Kfriclova píše: Více
Dutiny nebo ucpaný nos?
Pokud dutiny tak na ORL.
Pokud nosní dírky, tak ideálně prostřikovat mořskou vodou, na ORL doporučí proplach nosní konvičkou.
Jinak ucpaný nos patří k těhotenství často.
@Evkad Achtak, tak mam na mysli nosní dirky. Je to jako nekonečna rýma, která se nedá vyléčit a jediný co mi pomáhá je dětský Olynth, ten bych ale zitra měla už vysadit..no jenže nic jiného nepomáhá. Inhalace 3× denne, mořská voda neustále a Pinio-Nasal.