Štítná žláza a jód

63
15.1.12 17:30

Štítná žláza a jód

Dobrý večer, vím, že je tady velká spousta diskuzí o štítné žláze, ale mám hodně konkrétní otázku. Mám velmi lehce zvýšené hodnoty hormonů št. žlázy. Jako dítě v pubertě jsem to měla také a řešilo se to léky (název už si nepamatuji, ale bylo to odvozeno od slova „jód“), které byly v podstatě jen značnou denní dávkou jódu. Endokrinologická lékařka, o kterou mám zájem, má volno až v létě, tak jsem si koupila potr. doplněk KELP (jód z mořských řas), jehož obsah odpovídá DDD jódu. Zajímá mě, jestli jste někdo doma takto svépomocí (strava, potr. doplňky s jódem) vyřešil takovýto mírný výkyv hodnot - popř. jestli jste třeba i nějaké kilo shodily? Díky moc za Vaše odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
454
15.1.12 17:37

jód se podle mě bere jen proto, že když máš něco se šťítnou žlázou tak se špatně vstřebává, ale na hormony to vliv nemá. takže podle mě ti užívání jódu v ničem nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
15.1.12 17:47

Zrovna tohle jsem brala/beru a pomohlo to proti těm dalším příznakům, jako je zimomřivost. Na hubnutí to vliv nemělo, ale cítím se líp. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
15.1.12 18:02

Tak to pozor, mám taky nemocnou štítnou žlázu a mám ZÁKAZ brát PREPARÁTY, KDE JE JÓD. Není to látka jen tak ledajaká a umí v těle velké věci. Doplňky s jódem by se měly brát jen v případě, že je prokázaný nedostatek a ve stravě ho má dotyčný nedostatek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
15.1.12 18:14

chtělo by to abys nám tu napsala svoje hodnoty, jak TSH tak i jiné štítkařské hodnoty, já mám za sebou operaci štítky, už jí mám pryč, před operací jsem měla hyperfunkci teď mi to slezlo na hypo. každopádně s jodem jsem to měla složitý,před operací totální zákaz, nesměla jsem ani sůl s jodem ani minerálky nic, po operaci jsem zase jod musela. v těhu mi to sledovali a tak jsem někdy měla vitamíny s jodem a jindy bez jodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
15.1.12 18:19

Nebrala jsi Jodid? Je to čistý jod. Jinak já se léčím se sníženou fcí štítnice a když jsem začala brát pravidelně těhot. vitamíny (kde obsah jodu je 150 - denní dop. dávka pro těhotnou), tak jsem snížila potřebu hormonů (Euthyroxu o 25 - brala jsem 100, teď 75). Ono v potravě ho moc není, sůl sice jodovaná je, ale taky to není hodně a pokud nejíš prav. mořské ryby, tak ho bývá spíš nedostatek. Takže dávka kolem 50-100 dle mě neuškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8265
15.1.12 18:49

Ahoj, já se léčím s hypothyreozou a na začátku jsem měla jen Jodid..ten mi nezabral tak beru Euthyrox 50.Žádné přípravky navíc jsem nesměla brát..Až na začátku těhotenství, jsem se ptala endokrinoložky, jestli smím brát těhu vitamíny s jodem(abych toho zase neměla moc)-a to mi řekla, že musím..aby bylo dost pro mě i mimčo.. ;)
Ale jinak nic navíc mimo těhu..na testy jsem chodila každý měsíc a dávku Euthyroxu mi pořád zvedala..až před Vánoci mi řekla, že už je to v pořádku, že mám přijít až po porodu…aspoň jeden dr na chvíli z krku.. :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
15.1.12 18:55

já jsem brala normálně femibion nebo jak se to jmenuje, po tom odstranění štítky se už na jod tolik netlačí, a hormony bez jodu jsem brala elevit myslím. zato euthyroxu beru 225 jednotek :zed: každopádně ryby a tak mi dr. sledoval, chodila jsem na kontroly na štítku první týdny co 14 dnů pak co 2 měsíce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
15.1.12 22:08

Opravdu chybí informace o tom, JAK a JAKÉ hodnoty jsou mimo normu.
Velmi zhruba:
Máš-li sníženou funkci štítné žlázy = hypothyreozu, pak ti jód pravděpodobně pomůže.
Máš-li zvýšenou funkci = hyperthyreozu, tak se jódu vyhýbej jak čert kříži.
Máš-li zánět = thyreoditidu (snad to píšu správně), tak to může být (myslím) jak zvýšená tak i snížená funkce.

Kdybys otěhotněla, tak ihned volej na endokrinologii, měli by tě vzít přednostně. Trvej na tom.

P.S.: NEJSEM odborník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
15.1.12 23:14
Ivi píše:
Opravdu chybí informace o tom, JAK a JAKÉ hodnoty jsou mimo normu.
Velmi zhruba:
Máš-li sníženou funkci štítné žlázy = hypothyreozu, pak ti jód pravděpodobně pomůže.
Máš-li zvýšenou funkci = hyperthyreozu, tak se jódu vyhýbej jak čert kříži.
Máš-li zánět = thyreoditidu (snad to píšu správně), tak to může být (myslím) jak zvýšená tak i snížená funkce.

Kdybys otěhotněla, tak ihned volej na endokrinologii, měli by tě vzít přednostně. Trvej na tom.

P.S.: NEJSEM odborník.

souhlas, zvlášť pokud jsi případně těhu, já o štítce nevěděla, mělaj sem jí šílenou a autoimunitní reakci a kvůli tomu jsem potratila. pak jsem šla na operaci a v novém těhu mi to fakt důkladně hlídali za což jsem ráda protože mám malou. štítka je svinstvo ale dá se s tím v pohodě žít a mít děcka, jen se to musí hold sledovat a neordinovat si samoléčbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
16.1.12 09:13

v tehu ma byt kontrola nejpozdeji v 8tt. po.prvnim porodu se mi SZ rozhodila a beru letrox a kyselinu listovou jine hormony neberu a doktor mi sam doporucil brat jodid nejim.ryby.
takze urco se objednej na endokrinologii co nejdrive pokud jsi tehu a hlavne to rekni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
16.1.12 09:23

V příspěvku zakladatelky není slovo o tom, že by byla těhotná nebo těhotenství plánovala …

Když píše o kilech dolů,tak to mi spíš ukazuje na hypofunkci, při které, jak tady ostatně píšete, by mohl jód pomoci. Navíc taky píše, že nebere čistý jód, ale přípravek z mořské řasy KELP a tam se uvádí, že přebytek tělo případně vyloučí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
16.1.12 09:54

Knoflice, hypofunkce a kila dolů? To je naopak u hyperfunkce, ne?

Mně když úplně selhala štítná žláza a 4 měsíce defacto nefungovala, tak jsem přibrala pomalu 15 kilo.
Já to naopak pochopila tak, že by ráda zakladatelka kila sundala :think:
Jinak souhlas s Ivi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
16.1.12 09:56

Ano, přesně tak - kila dolů chce sundat, takže zřejmě dřív nějaké přibrala, což se děje při hypofunkci, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
16.1.12 11:46

Jo, tak to to chápem obě stejně (dobře ;) ) a já špatně pochopila tvůj první příspěvek :oops: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí