Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer, vím, že je tady velká spousta diskuzí o štítné žláze, ale mám hodně konkrétní otázku. Mám velmi lehce zvýšené hodnoty hormonů št. žlázy. Jako dítě v pubertě jsem to měla také a řešilo se to léky (název už si nepamatuji, ale bylo to odvozeno od slova „jód“), které byly v podstatě jen značnou denní dávkou jódu. Endokrinologická lékařka, o kterou mám zájem, má volno až v létě, tak jsem si koupila potr. doplněk KELP (jód z mořských řas), jehož obsah odpovídá DDD jódu. Zajímá mě, jestli jste někdo doma takto svépomocí (strava, potr. doplňky s jódem) vyřešil takovýto mírný výkyv hodnot - popř. jestli jste třeba i nějaké kilo shodily? Díky moc za Vaše odpovědi.
jód se podle mě bere jen proto, že když máš něco se šťítnou žlázou tak se špatně vstřebává, ale na hormony to vliv nemá. takže podle mě ti užívání jódu v ničem nepomůže.
Zrovna tohle jsem brala/beru a pomohlo to proti těm dalším příznakům, jako je zimomřivost. Na hubnutí to vliv nemělo, ale cítím se líp. ![]()
Tak to pozor, mám taky nemocnou štítnou žlázu a mám ZÁKAZ brát PREPARÁTY, KDE JE JÓD. Není to látka jen tak ledajaká a umí v těle velké věci. Doplňky s jódem by se měly brát jen v případě, že je prokázaný nedostatek a ve stravě ho má dotyčný nedostatek…
chtělo by to abys nám tu napsala svoje hodnoty, jak TSH tak i jiné štítkařské hodnoty, já mám za sebou operaci štítky, už jí mám pryč, před operací jsem měla hyperfunkci teď mi to slezlo na hypo. každopádně s jodem jsem to měla složitý,před operací totální zákaz, nesměla jsem ani sůl s jodem ani minerálky nic, po operaci jsem zase jod musela. v těhu mi to sledovali a tak jsem někdy měla vitamíny s jodem a jindy bez jodu.
Nebrala jsi Jodid? Je to čistý jod. Jinak já se léčím se sníženou fcí štítnice a když jsem začala brát pravidelně těhot. vitamíny (kde obsah jodu je 150 - denní dop. dávka pro těhotnou), tak jsem snížila potřebu hormonů (Euthyroxu o 25 - brala jsem 100, teď 75). Ono v potravě ho moc není, sůl sice jodovaná je, ale taky to není hodně a pokud nejíš prav. mořské ryby, tak ho bývá spíš nedostatek. Takže dávka kolem 50-100 dle mě neuškodí.
Ahoj, já se léčím s hypothyreozou a na začátku jsem měla jen Jodid..ten mi nezabral tak beru Euthyrox 50.Žádné přípravky navíc jsem nesměla brát..Až na začátku těhotenství, jsem se ptala endokrinoložky, jestli smím brát těhu vitamíny s jodem(abych toho zase neměla moc)-a to mi řekla, že musím..aby bylo dost pro mě i mimčo.. ![]()
Ale jinak nic navíc mimo těhu..na testy jsem chodila každý měsíc a dávku Euthyroxu mi pořád zvedala..až před Vánoci mi řekla, že už je to v pořádku, že mám přijít až po porodu…aspoň jeden dr na chvíli z krku..
![]()
já jsem brala normálně femibion nebo jak se to jmenuje, po tom odstranění štítky se už na jod tolik netlačí, a hormony bez jodu jsem brala elevit myslím. zato euthyroxu beru 225 jednotek
každopádně ryby a tak mi dr. sledoval, chodila jsem na kontroly na štítku první týdny co 14 dnů pak co 2 měsíce
Opravdu chybí informace o tom, JAK a JAKÉ hodnoty jsou mimo normu.
Velmi zhruba:
Máš-li sníženou funkci štítné žlázy = hypothyreozu, pak ti jód pravděpodobně pomůže.
Máš-li zvýšenou funkci = hyperthyreozu, tak se jódu vyhýbej jak čert kříži.
Máš-li zánět = thyreoditidu (snad to píšu správně), tak to může být (myslím) jak zvýšená tak i snížená funkce.
Kdybys otěhotněla, tak ihned volej na endokrinologii, měli by tě vzít přednostně. Trvej na tom.
P.S.: NEJSEM odborník.
Ivi píše:
Opravdu chybí informace o tom, JAK a JAKÉ hodnoty jsou mimo normu.
Velmi zhruba:
Máš-li sníženou funkci štítné žlázy = hypothyreozu, pak ti jód pravděpodobně pomůže.
Máš-li zvýšenou funkci = hyperthyreozu, tak se jódu vyhýbej jak čert kříži.
Máš-li zánět = thyreoditidu (snad to píšu správně), tak to může být (myslím) jak zvýšená tak i snížená funkce.Kdybys otěhotněla, tak ihned volej na endokrinologii, měli by tě vzít přednostně. Trvej na tom.
P.S.: NEJSEM odborník.
souhlas, zvlášť pokud jsi případně těhu, já o štítce nevěděla, mělaj sem jí šílenou a autoimunitní reakci a kvůli tomu jsem potratila. pak jsem šla na operaci a v novém těhu mi to fakt důkladně hlídali za což jsem ráda protože mám malou. štítka je svinstvo ale dá se s tím v pohodě žít a mít děcka, jen se to musí hold sledovat a neordinovat si samoléčbu.
v tehu ma byt kontrola nejpozdeji v 8tt. po.prvnim porodu se mi SZ rozhodila a beru letrox a kyselinu listovou jine hormony neberu a doktor mi sam doporucil brat jodid nejim.ryby.
takze urco se objednej na endokrinologii co nejdrive pokud jsi tehu a hlavne to rekni.
V příspěvku zakladatelky není slovo o tom, že by byla těhotná nebo těhotenství plánovala …
Když píše o kilech dolů,tak to mi spíš ukazuje na hypofunkci, při které, jak tady ostatně píšete, by mohl jód pomoci. Navíc taky píše, že nebere čistý jód, ale přípravek z mořské řasy KELP a tam se uvádí, že přebytek tělo případně vyloučí. ![]()
Knoflice, hypofunkce a kila dolů? To je naopak u hyperfunkce, ne?
Mně když úplně selhala štítná žláza a 4 měsíce defacto nefungovala, tak jsem přibrala pomalu 15 kilo.
Já to naopak pochopila tak, že by ráda zakladatelka kila sundala ![]()
Jinak souhlas s Ivi.
Ano, přesně tak - kila dolů chce sundat, takže zřejmě dřív nějaké přibrala, což se děje při hypofunkci, ne?
Jo, tak to to chápem obě stejně (dobře
) a já špatně pochopila tvůj první příspěvek
![]()