Recept na dobrou bramboračku

9723
1.1.23 11:12

Recept na dobrou bramboračku

Ahoj, bramboračku sice svede každý, ale já pátrám po opravdu vychytaném receptu na dobrou bramboračku. Potíž je v tom, že nejím houby (ale jsem ochotna tam dát namočené sušené a pak si je na talíři vyndat). Zajímám se jak o postup, tak o přesné složení zeleniny a dalších ingrediencí. Co dělá tu vaši bramboračku tou nejlepší? Je to nějaký konkrétní druh zeleniny, nebo nějaké koření, nakládaný česnek spíš než obyčejný, nebo něco jiného? :) Pamatuju si jak jsme na základce v hodinách vaření vařili bramboračku se starší učitelkou a ta byla tak výborná.. ale bohužel jsem si neuchovala recept :zed: Občas narazím na dobrou třeba v restauraci, ale jindy zas bývá taková jalová. Určitě dělá hodně i ta správná zeleninová směs. Budu se těšit na recepty :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
1.1.23 11:19
@MartinaCV píše:
Ahoj, bramboračku sice svede každý, ale já pátrám po opravdu vychytaném receptu na dobrou bramboračku. Potíž je v tom, že nejím houby (ale jsem ochotna tam dát namočené sušené a pak si je na talíři vyndat). Zajímám se jak o postup, tak o přesné složení zeleniny a dalších ingrediencí. Co dělá tu vaši bramboračku tou nejlepší? Je to nějaký konkrétní druh zeleniny, nebo nějaké koření, nakládaný česnek spíš než obyčejný, nebo něco jiného? :) Pamatuju si jak jsme na základce v hodinách vaření vařili bramboračku se starší učitelkou a ta byla tak výborná.. ale bohužel jsem si neuchovala recept :zed: Občas narazím na dobrou třeba v restauraci, ale jindy zas bývá taková jalová. Určitě dělá hodně i ta správná zeleninová směs. Budu se těšit na recepty :kytka:

Vařím si ji po svém bez hub. Mrkev, petržel, celer nastrouhám, brambory oloupu a na kostičky nakrájím. Dám je vařit, osomím, přidám zeleninu. Vařím do změknutí brambor. Na kastrůlku vedle opražím na másle trochu hladké mouky a důkladně promíchám v polévce. Provařím. Dochutím čerstvým česnekem, majoránkou.
V zimě do ní přidávám zvlášť vařene kroupy. Tak mi chutná, houbovou nejím. Vaří ji tchyňka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16212
1.1.23 11:20

Přesný recept a množství nenapisu, vařím od oka, ale houby, koření a zeleninu restuju nejdřív na másle, spoustu chuti udělá libeček, a zalivam ne vodou, ale masovým vývarem, pak jalová není nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9723
1.1.23 11:27
@zrcadlo píše:
Přesný recept a množství nenapisu, vařím od oka, ale houby, koření a zeleninu restuju nejdřív na másle, spoustu chuti udělá libeček, a zalivam ne vodou, ale masovým vývarem, pak jalová není nikdy.

Teď ještě kdyby měl člověk po ruce ten vývar :D Ale už jsem si říkala, že si ho snad objednám z Rohlíku nebo Košíku :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9030
1.1.23 11:29

Já dám nastrouhanou zeleninu na hrubo na sádlo, taky pórek na kolečka, hned tam dám česnek, aby pustil vůni, taky majoránku, trochu kmínu, libeček že zahrady a nebo sušený.. Otestují, ale jen lehce. Dám houby, já je mám v mrazáku. Jinak je možné dat sušené, ale ty je vhodné spařit vroucí vodou. Osolím, zaleji vroucí vodou a přidám brambory. Pak vařím. Na konci udělám jišku na másle. A nakonec posledních pár minut zelenou petržel či pažitku. Mamka dává kroupy, to já nemusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56114
1.1.23 11:30

Vše restuji na sádle a zaliji vývarem, pak vařím. Nezajišťují, dávám tolik zeleniny, že není třeba. Hlavně hodně majoránky a česneku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21905

Pomer teda nevim. Klasicky korenova zelenina, kus kedlubny, kousek kapusty nebo ruzickovou, kousek kvetaku, brambory. Dulezity osmahnout na másle nebo sadle do barvy, to je na chuti hodne znat, jinak je to prave takove jalove, trochu drceného kminu. Zahustit jiskou z masla nebo mouky, cesnek, majoranka, celerovou nat a libecek!

Příspěvek upraven 01.01.23 v 11:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422

Každý má rád něco jiného. Já třeba nemám ráda vývar v bramboračce. Zeleninu podusím na másle a dám vařit s houbami a bramborami, cibulí a česnekem. Když je to měkké, přidám máslovou jíšku, majoránku, rozetřený stroužek česneku a krátce zavařím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21905
1.1.23 11:36
@ZuzaM píše:
Každý má rád něco jiného. Já třeba nemám ráda vývar v bramboračce. Zeleninu podusím na másle a dám vařit s houbami a bramborami, cibulí a česnekem. Když je to měkké, přidám máslovou jíšku, majoránku, rozetřený stroužek česneku a krátce zavařím.

Taky bez vyvaru. Vzdyt je to sam o sobe zeleninovy vyvar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.1.23 11:50

Taky restuji kusy zeleniny na másle. Zaliju vývarem. Můžou tam být houby a větší kusy zeleniny. Ale tak velké, ať se dají vybrat pryč. Mi nevadí ta chuť hub nebo zeleniny. Ale v bramboračce sním pouze brambory. Děcka taky. Muž ji vše. Česneku přiměřeně. Ne moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.1.23 12:34

Zaklad jsou dve veci.
Na zacatku zeleninu dukladne orestovat na oleji nebo masle.
A pak to zalit poctivym vyvarem.

Jeste je dobra vychytavka umeocet. To je kombinace slane a kysele chuti a cokoliv ma nijakou chut a das tam lzici umeocta, tak to pak chutna skvele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13758
1.1.23 13:47

Já taky restuju na másle a pak ještě přidávám do vody kromě majoránky bobkový list, hřebíček a nové koření. Česnek dáváme všude až na závěr, aby se chuť neztratila vařením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
1.1.23 18:06

Cibuli, kořenovou zeleninu, brambory, česnek libecek -orestuji na másle -ke konci zapráším hl. moukou a zaliji vodou se sušenými houbami, které jsem si dala povarit vedle. Přidám sůl, pepř a majoránku a vařím do změknutí zeleniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí