Recepty pro 9měsíční

1.1.13 18:12

recepty pro 9m

Ahojky, zakládám toto téma, abych získala inspiraci, co synovi vařit, a abych se podělila o to, co mu vařím já. toto téma NESLOUŽÍ jako diskuze, která potravina je pro děti v určitém věku prospěšná či nikoli. zda recept použije záleží už na matce, že? :)
já svému 9m synovi dělám běžné příkrmy, od 7 měsíce má kousky a poslední dobou začínám dělat „jakoby běžná“ jídla, samozřejmě ale upravená pro jeho věk.
holky, piště, co svým dětem vaříte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1.1.13 18:16

Svíčková :)
uvařím nebo upeču (na pečícím papíru s kouskem másla) maso se zeleninou (mrkev, kousek pastynáku nebo petržele, malý kousek celeru, truchu porku). maso dám stranou a nasekám na kousky. zeleninu rozmixuju dohladka s trochou sunaru a přidám špetku petrželky. vrátím maso. podávám s těstovinami :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.1.13 18:20

těstoviny s boloňskou omáčkou :)

Koupím maso vcelku a sama si ho pomelu. Dříve jsem mleté maso ovařila a scedila, ted jej již orestuji na pánvi s trochou jarní cibulky. omáčku si udělám zvlášť-povařím cuketu a mrkev, až jsou měkké, zaleju je domácím rajčatovým protlakem (asi 1,5 dl) a rozmixuju. naleju na maso a dusím, až je hotové. podávám s těstovinami. dělám si do zásoby do mrazáku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4441
1.1.13 18:57

Tak to ráda budu sledovat tuto diskuzi, mám akorát dnes 9m chlapečka a už mě dochází typy na jídla - vařím mu různý kombinace zeleniny, s masem, 1× týdně se žloutkem, rýži, těstoviny, zeleninový polévky, ale už mě nenapadá jak to víc obměňovat, jídla mu teda pořád mixuji protože větší kousky ho pořád navalujou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1346
1.1.13 19:14

Svíčková (hovězí, mrkev, celer, petržel) s písmenkama. Maso pak jen pokrájím na kousky a zeleninu mixnu. Těstoviny nechám v celku. Na zjemnění tam přidávám lžíci Hollandie a má to velký úspěch.

Květák na mozeček Malinkatou šalotku trošku osmahnu na másle, asi minutku. Přidám květák, podliju trochou vody a nechám dusit do měkka. Ke konci přidám žloutek a jak ze olizuje. Jako přílohu brambor.

Červená čočka Přes noc nechám namočenou, uvařím ve stejné vodě do měkka. A přidáme žlotek a trošku tuku.

Rizoto Kulatozrnnou rýži propláchneme horkou vodou. Dáme vařit, přidáme libovolnou zeleninu (hrášek, kukuřici, mrkev) a maso na kostičky nakrájené a vaříme. Nechávám trošku vody, aby to bylo vlhké a dobře se polykalo. Maso ještě nakrájím na kousíčky. Zbytek jen trošku pomačkám vidličkou. Před podáváním zakápneme olivovým olejem.

Boloňská omáčka Hovězím maso nakrájím na kostky a dám vařit do měkka. Přidám nakrájenou na drobno šalotku, mrkev, cuketu a písmenka. Přihodím rajčatovou dužinu zbavenou slupky a semínek a ještě chvilku podusím. Není třeba už mačkat. Jen nakrájím maso na kosíčky. Opět zakápnu oliváčem.

Hrášková polévka Povařím hrášek a až je měkký, pomixuju. Přidám lžíci Hollandie a je hotovo. Podáváme jako svačinku. Když mi sní málo oběda, tak můžem přihodit do polévky i kousek chleba na kostičky.

Krůtí s fazolkama Uvaříme krůtí maso i fazolky dohromady. Fazolky mixneme s přílohou a maso nakrájíme,. přidáme kousíček másla na zjemnění chutě.

Králík se špenátem Opět vše povaříme. Špenát rozmixujeme s přílohou a maso nakrájíme. Před podáváním dáme kousek másla nebo kapku oliv. oleje.

Červená řepa s krůtím Červenou řepu miluje! Opět recept jako ty ostatní.

Asi ještě vařím hodně mimibkovsky. No jo, něják rychle nám to dítě roste :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1346
1.1.13 19:18

Nebo zkuste kouknout sem, těch receptů je :)
http://www.maminkam.cz/…y-na-prikrmy?…
To já většinou nevím co dřív uvařit :)
Akorát nám teď rostou zoubky, tak malý stávkuje a nepapá. Už pár dní spapá jen pár lžiček a stále jen kojíme… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4441
1.1.13 19:26

@Michaella27 můžu mít asi možná blbý dotaz :oops: u toho květáku přidáváš žloutek už uvařenej nebo necháš povařit s tim květákem? Já pořád vařim vajíčko zvlášť, a co tak čtu tak já vařim totálně miminkovsky :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2407
1.1.13 19:28

Ahojky děvčata, perfektní skorodiskuze, taky dochází fantazie a to máme teprve 8 měsíců. Mám doma sice nějaké kuchařky pro děti, ale ráda se dozvím něco nového. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1346
1.1.13 20:36

@peťulís To já už teda normálně oddělím bílek od žlotku a ten tam šupnu a vařím tak 5 min ještě. I když trochu bílku tak asi zůstane, ale myslím, že už to není takový problém. Do roku se bílek nedoporučuje kvůli vysokému obsaku bílkovin. Moc ho tam nezůstane, myslím, že jen trošinka, tak to snad neva.
Tchně mi už měsíc říká, že mám malýmu dělat zasmažený omáčky, polívky… Jako udělat jíšku na zahuštění.. No ale já ani nevím jak tak malinkýmu :) Jestli na másle, oleji jen tak nechat chvilku osmahnout tu mouku :think: A na to abych se jí zeptala prdím :lol: Furt mi vykládá, že její děti jedli řízky už od půl roku… Ale to je zase jiné téma, že :lol: No tak Maty asi nebude jest zasmažený polívky a ani omajdy, páč nevím jak na to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
1.1.13 21:14

8o my teda taky jíme zatím hodně miminkovsky, jak na to tak koukám :think:
Většinou střídám zeleninu (brokolici, hrášek, cuketu, mrkev, pastyňák, dýni, špenát, květák) s bramborem/těstovinami/jáhly/bulgur/kuskus + maso (kuře, krůta, hovězí, králík) / žloutek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4441
2.1.13 09:24

@Michaella27 mě to říkala dětská už asi v 6m malýho, že mu mam zkusit zahustit jídlo jíškou, na másle usmahnout jen malou lžičku mouky, prý kvůli lepku, ale mně to přišlo hodně brzo, lepek jsem zavedla jinak, jíšku nedělám dodnes, jednou si jí užije ažaž.. já mu právě zatim vařila jen vajíčko vcelku a z toho jsem odendala žloutek pro něj, tak dneska zkusím květák na mozeček, zatim když měl květák jsem mu ho udělala s bramborem a třeba jinou zeleninou, dneska zkusíme podle tebe :palec:

@roomci my úplně stejně jako vy :-D jé, a koukám že máte taky Ondráška, my taky, jen je 1.4. :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
2.1.13 10:10
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1346
2.1.13 12:57

@peťulís Tak jak chutnal květák na mozeček? ;) Jinak děkuji za info o přípravě jíšky. Ale nevím no, připadne mi to taky brzy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.1.13 13:03

Tak holky, dneska jsem navařila celý menu do mražáku, většinou je to po 3 porcích, aby mi to vyšlo tak na 10 dní…

králík se špenátem a bramborem-normálně jsem pekla králíka celé rodině, jen malýmu jsem ten jeho kousek bez soli a koření dala do alobalu s kouskem másla. špenát jsem koupila lístkovej, spařila, podusila, malýmu jsem oddělala bokem trochu a zakápla mu to trochou sunaru. brambory jsem uvařila opět pro všechny v neosolené vodě, maxíkovi jjsem je pomixovala s tím špenátem, do toho nakrájela jeho část králíčka. boule za ušima se mu dělaly :)

květák se sýrovou omáčkou-normálně uvařenej květák pomačkanej vidličkou. sýrová omáčka-na troše másla lehce osmahnout kousek nadrobno pokrájenýho porku, zaprášit maličko moukou, zalít sunarem, přidat nastrouhaný sýr (já dala normální čedar), až se rozpustí. nakonec jsem přidala pažitku. promíchhat s květákem a je to. zkusím mu to asi dát zítra nebo pozítří, tak dám vědět, jak mu to jelo.

čočka ala čočka nakyselo- na kousku porku na másle orestuju červenou čočku, zaleju vodou, a vařím doměkka, čočku tak trochu rozvařím. přidám žloutek (syrový) a povařím. pokud je třeba, zahustím jíškou. taky jsem dnes vařila poprvé. až to malýmu dám, napíšu, jak mu to chutnalo. uvidíme :)

já hrozně ráda vařím, a tak mě iritovalo, že malýmu pořád jenom dávám vařený maso se zeleninou a přílohou, přišlo mi to bez fantazie…ale jak mu uvařit normálně a přitom mu neuškodit? hrozně mě baví vymýšlet recepty a hledat zase nové a nové věci. jsem ráda, že se vám diskuze líbí. snad si pomůžeme navzájem. vaření pro prcky zdar!!! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4441
2.1.13 21:22

Tak jsem mu dnes uvařila ten květák na mozeček s brkaší, a zbouchal skoro vše, nechal snad jen lžičku, a to jsem mu toho nandala poměrně dost :palec: takže úspěch a konečně to vypadalo jako jídlo pro větší a ne miminka :D

Jinak koukám že už dáváte cibuli, já jí zařadim nejdřív v roce, mam stahlou tabulku kde je co se od kolikátýho měsíce může a řídim se jí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí