Recepty - zdravá strava

5533
26.4.07 08:30

Recepty - zdravá strava

Ahoj holky,
včera večer jsem se rozhodla, že začnu vařit více zdravě :lol: . Né, že bych do teďka nevařila, ale hodně jsme hřešili, pořád samé omáčky, knedlíčky, mňaminky staročeské kuchyně............
Teď bych chtěla zkusit něco nového, sem tam nějakou rybu (mořskou, kapra fakt nemusím :? ), zeleninové pokrmy atd...... Jenže na takovéhle novinky nejsem zvyklá a neznám žádné recepty (přiznám se, že mě včera inspiroval pořad „jste to co jíte“, jinak bych se k tomu asi jen tak rychle neodhodlala :oops: )
Tak vás teďka všechny prosím o nějaké dobroučké zdravé recepty :wink: . Moc děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
215
26.4.07 08:44

Ahoj tterko…my taky nejíme předpisově zdravě, ale na léto máme vyzkoušený perfektní těstovinovozeleninový salát. Uvařené těstoviny (jakékoliv, nám se osvědčila vřetena) smícháš s jakoukoliv zeleninou. Pokaždé dávám rajče, okurek, barevnou papriku (ať je to trochu barevné :wink: ), ale můžeš dat všechno podle toho, co máte rádi. Přidám na kostky nakrájenou šunku (ta být nemusí) a taky na kostky tvrdý sýr a nakonec 1-2 plechovky tuňáka ve VLASTNÍ šťávě, podle toho, kolik máš těstovin. Aby to bylo hezky šťavnaťoučké… :lol: Je nejlepší pěkně vychlazený…snad bude chutnat… :) L

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
26.4.07 09:14

Ahoj, mě dost inspirují stránky www.vegetarianstvi.cz jsou tam fakt dobré recepty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2569
26.4.07 11:55

Tterko, my taky jíme docela normálně - rozhodně ne pouze zdravě. Taky moc ráda dělám zeleninové saláty, na spojení nedávám majonézu, ale kysanou smetanu nebo bílý jogurt, hodně používám bylinky - čerstvé z truhlíku za oknem.
Taková rajčata s mozzarelou, bylinkama a olivovým olejem, nebo ledový salát s černýma olivama a kys. smetanou a trochou česneku.
a jako rychlou večeři dělám těstoviny s tuňákem. kupuji těstoviny z tvrdé pšenice, jsou chuťově stejné ale prý zdravější. Z konzervy tuňáka v oleji sleju olej na pánvičku, na tom osmahnu cilbulku a česnek, pak přidám kapii na kostičky, trochu osmahnou, pak ještě přidám rajčata na kostičky a toho tuňáka - to už jen prohřát. No a už jen nandat na těstoviny. je to rychlý a opravdu zdravý. Akortá nevím jestli by to jedly i děti - zatím vařím jen pro sebe a přítele, takže s tím nemám zkušenosti :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
26.4.07 13:01

ahoja, těžko ti písnu nějaké recepty, já dělám vše od oka a co dům dal :D Hlavně teda nakupujeme děsně moc zeleniny, a to jak mražené, tak čerstvé na saláty a na vaření kořenovou, brokolici, chřest, červenou řepu… Děláme i české klasiky, to spíš o víkendu, přes týden máme vždy zeleninu jak dušenou tak salát. V podstatě dělám staršně jednoduché rychlovky, střídám přílohy-rýži, brambory, rýžové nudle, těstoviny a luštěniny a k tomu vždy jakoukoli zeleninu, co zrovna mám, krátce orestuji na pánvi a pak dusím. Používám dochucovadla ze zdravé výživy plus hodně bylinky, nám dospělým dochucujeme i různýma omáčkama, které se přidávají do hotových jídel-kupujeme hodně ty různé Thajské, máme jich několik druhů a různě mícháme, některé jsou nasládlé, jiné hodně ostré.
Když dělám br.kaši, tak už do hotové najemno nastrouhám třeba mrkev, kedlubnu, ředkvičku, či přimíchám malinko vařených jáhel či pohanky…jen tak, že to nepotklačí chuť kaše, ale jen dochutí.
4erstvou zeleninu najemno strouhám i na chleba a vtírám do žervé, hlavně Vtkovi, protože mi plive rajčata a větší kusy, tak mu vše sekám najemno a vtírám, či dělám zeleninové pomazánky.
K s nídani, když mám čas, dělám pohankovou kaši či z oves.vloček-jen to krátce povařím ve vodě a teprve na konci přidám trochu mléka, někdy ani to ne, přidávám ropzinky, suš. švestky, sobě dochucuji medem, synovi Glukopurem…

To je tak narychklo, co mě napadá:) ale nemysli si, taky máme dny, kdy dlabeme knedlík s majdou a máme boule za ušima, ale přes týden se to snažím kompenzovat takto:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
26.4.07 13:05

Jo a hodně dělám jen staršně husté zeleninové polévky, že v nich stojí lžíce:) hlkavně když likviduji zbytky zeleniny z lednice, nahážu tam klidně vše, řepu, mrkev, celer, brokolici, cibuli, brambor… nezahušťuji jíškou, ale přidávám např. červenou čočku či různé vločky -pohankové, špaldové, jáhlové… opět kořením bylinkami, solčankou, lžíci zakys. smetany… a místo jíšky do veho dávám kukuřičný škrob, např. Maizenu. jíšku stejně neumím, dycky se mi zdrcne:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1274
26.4.07 14:21

AHojky!
Já se taky snažím vařit zdravě, ale nejde to pořád. Výborné jsou těstovinové saláty s rýžovýma těstovinama (vřetena nebo mušličky), občas dám i pohankové vřetene (chutnají jako pohanka jen lépe vypadají).
Hodně u nás frčí dušená zelenina - mrkev, brokolice,hrášek, kukuřice, květák..no prostě co doma je - okořením a dávám třeba s rýží - malý to miluje a nám to taky moc chutná. teď děláme hodně zeleninové saláty, místo majonéz taky dávám zakysanou smetanu, jsou i light.
Kukupujeme i křupavé kukuřičné chleby a kakenbroty - malý je rád křoupe
tvrdé sýry kupujeme 30 % a šunku jen císařskou, pražskou, krůtí nebo baby, salámy vůbec
Hodně děláme i ryby - teď máme nějaké mořského sumečka a vůbec ení cítit rybinou, nemá kosti a nescvrkává se (není vodnatý, jen samé výborné maso), pak je dobrá ryba i pangeas (nebo tak nějak podobně ) :oops: většinou ji okořením, dám trochu másla a dám do trouby, na závěr dám kousek tvrdého sýru na zapečení - je to rychlé a dobré…
Občas si dáme i kuskus se zeleninou nebo kuřecím masem…
Večer než jde malý spát krájím jablka, pomeranč a ovoce co mám doma na stůl ať je co u telky přikusovat - ani nepostřehneš, že nejíš chipsy
Napadá mě spousta věcí,ale to bych tu zhltila diskuzi.. :wink: nebo různé oříšky a semínka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
14.5.07 15:44

Ahoj, tak ja se pridam, my jime s manzelem dost zdrave a ted moc casu na vareni neni, ale uz jsem to vymakala. Mam neprilnavy pekac, do toho dam kureci rizky nebo rybu /ten Pangeas je fakt super dobry/, okorenim dle chuti, na to dam jakoukoli zeleninu-mrazenou nebo cerstvou, nebo treba jablka, nebo ananas z konzervy-proste co je doma. A kdyz delam s bramborama, tak na to jeste na platky brambory ktere taky okorenim. No a do trouby to soupnu az chceme jist a nez se to udela tak se v klidu osprchuju. Pokud nedelam s bramborama, varim k tomu pohanku, bulgur, ryzi. Da se to udelat na 100 zpusobu a kazdy si tam da, co ma rad. jeste jsem zapomnela, pokud mam, pridam jakykoli syr-tvrdy, nivu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
15.5.07 21:39

Ahojky tterko,
dovolím si vložit sem odkaz na moje stránky http://www.varime-detem.cz . Jsou nové, zatím tam je jen něco přes 130 receptů, ale denně přidávám tak 5-7 nových.
Nejedná se pouze o blivajzíky pro ty nejmenší, ale jsou tam úplně normální recepty pro celou rodinu. V receptech jsou vesměs zdravé ingredience.
Snad tam najdeš alespoň nějakou inspiraci, kdyby ano, stránky splnily svůj účel :) Dělám je moc ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PRALINKA007007
10.4.11 21:00

Pangeas

:dance: Naučili jsme se dělat zapečené těstovinky práááávě s touto rybkou a zeleninkou.Uvaří se těstoviny,podusí se mrkev-jakákoliv zelenina,to je fuk,nasype se vše do pekáče,promíchá :huban: ,přidá se pokrájená ryba na proužky,kterou posypeme kořením na ryby a solí,zapečeme asi 10minut.Do misky se rozklepnou tři vejce,nalije trochu piva,strouhne kousek sýra,rozkvedlááá 8-o :roll: nalije se na těstoviny a 6-7minut nechá propéct.Kdo má rád houbičky,může dát houbičky,petrželku a pak se můůůže cpát!Je to fakt móócinky dobré i studené. :dance: :roll: :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
Klementýnka
7.2.13 16:08

Já nakoupím kvanta zeleniny syrové i mražené, ochucovadla (oliváč, ume ocet, dobrá fr. hořčice, bylinky) a pak čaruji.

Jako rychlovku k večeři dělám zeleninové pánve – např. včera jsme měli batát, mrkev, hrášek a brokolice podušené na oliváči a okořeněné tymiánem.

Moje variance:

1. Zeleninové pánve – podušené různé druhy zeleniny podle fantazie – dokořeněné bylinkami, k tomu kusku, jáhly, qouinoa, bulgur
2. Zelenina pečená v troubě – nejlépe se hodí kořenové, např. batát, celer, petržel, mrkev, dýně pečené s oliváčem v troubě, lze podávat s jogurtovou omáčkou
3. Zeleninové pyré – nejoblíbenější je dýňové – uvařená dýně, rozmixovaná, okořeněná
4. Zeleninové polévky – s kousky zeleniny nebo krémová, např. mrkvová – uvařená mrkev, rozmixovaná s kokosovým mlékem a dochucená či hrášková s mátou
5. Zeleninové saláty
6. Tzv. provensálské jídlo – všechna možná zelenina, kterou lze jíst syrovou – mrkev, květák, žampiony, kedlubna, ředkvičky – nakrájet pěkně na kousky, vystavit na velkou mísu, podává se s omáčkami jogurtovou atd. či čistě s oliváčem, sardinkovou pastou, tapenádou

Ke všemu je možné přidat rybu či jiné maso, rozpečený kozí sýr či jiný sýr, tofu …

Doporučené zdroje inspirace:

http://www.varimezdrave.cz/

kniha – Bio kuchařka od Hanky Zemanové

Pokud někdo čte francouzsky, tak na fr. webu je spoustu skvělé inspirace.

• Citovat
  • Upravit
235
7.2.13 17:54

@Klementýnka
TO jsou bezvadní stránky, díky ta typ :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
7.2.13 19:29

@Klementýnka
k Tobě bych šla hned na jídlo :mrgreen: :mrgreen:
ty stránky znám, já se podle nich učila péct - je to fakt polopaticky popsané jak a co

• Citovat
  • Upravit
8.2.13 13:24

Ahojte, tady je jeden odkaz na web s makrobiotickými recepty. Vím, že to už je hodně jiné vaření, ale některé recepty jsou zajímavé. Často si to upravuju podle toho, co mám zrovna doma a co nám chutná, takže to beru spíš jako inspiraci. Třeba se vám to někomu bude líbit:) http://pani-dyne.cz/…Hledani.aspx?…
Já mám momentálně vařící krizi. Už asi 1,5 roku (od doby, co malá začala jíst tuhou stravu) se snažím vařit zdravě, nejdřív to bylo jen pro ni. Teď je to pro celou rodinu. Přiznám se ale, že mě vaření zrovna dvakrát nebaví a vůbec mi to nejde. A na druhou stranu tak nějak cítím, že mi neni uplně jedno, co jíme, takže fakt „skvělá“ kombinace :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.20 10:41

Ahoj i já zkouším. Přiznám, že vyloženě zdravé nebo pouze zeleninové jídlo mi doma nikdo nejí. Takže většinou se snažím ty zdravé suroviny nějak propašovat, aby to nebylo úplně poznat. Inspiraci čerpám a hlavně nakupuji tady…***** mají takový rozumný přístup, ne striktní, ne vyhrazený. Taková všehochuť.
A prostě zkouším, třeba cizrnový guláš mi doma nikdo nejí když uvařím normální guláš a přidám do něj cizrnu, nebo zahustím strouhaným chlebem, to je ok. Snažím se snižovat v jídlech cukr. A používat suroviny jako bulgur, natural rýže, pohanka - posledně jsem pohanku lámanku nasypala dětem do polévky a byli nadšení. Normálně jim objednávám takové chipsy do polévky od ****, zeleninové a luštěninové. Buchty a koláče peču ze špaldovky, sladím minimálně, nebo přidám třeba rozinky, javorový sirup. Sleduju jejich FB a chodí mi newslettery s recepty. Skoro vždycky mě něco zaujme.

edit adminem - smazán odkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport