Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, pokud máš děti svěřené do péče tak ne. Pokud máte péči společnou tak ano. S příjmením si nedělej starosti, však mají pas či občanku, podle toho to uvidí.
Ahoj létáme do Řecka každý rok a nikdo to po mě nikdy nechtěl, dcera se jmenuje jinak. Je fakt, že do Řecka jezdíme jen s cestovkou a to při odbavení jen kontrolují, jestli má dítě svůj platný cestovní doklad a navíc je to letenka na časově omezenou dobu. Cestou zpátky to většinou organizuje delegát.
Letos jsem posílala dceru s babičkou do Řecka a jen jsem jí dala do ruky pas, nikde jsme jako rodiče souhlasit nemuseli, ani jeden.
@mihe píše:
Ahoj, pokud máš děti svěřené do péče tak ne. Pokud máte péči společnou tak ano. S příjmením si nedělej starosti, však mají pas či občanku, podle toho to uvidí.
blbost.
Ministerstvo zahraničních věcí sděluje k tématu následující:
Zpravidla pro krátkodobý výjezd do ciziny např. na dovolenou obvykle není souhlas druhého rodiče vyžadován.
Souhlas s vycestováním druhého rodiče je vhodné si opatřit zejména pro delší pobyty v cizině, kdy by mohlo hrozit nebezpečí, že druhý rodič označí toto vycestování jako únos dítěte.
S cílem předejít případným komplikacím během krátkodobého pobytu v zahraničí se doporučuje i v případě, že cestuje dítě pouze s jedním rodičem, mít souhlas toho rodiče, který s dítětem necestuje. V řadě států může být takový doklad požadován. Důvodem je snaha zabránit doprovázejícímu rodiči, aby bez vědomí/bez souhlasu druhého rodiče přemístil dítě mimo stát jeho obvyklého bydliště. Tento souhlas je více než žádoucí zejména u nesezdaných párů a u rodičů, kteří mají odlišné příjmení než dítě, a to i když žijí ve společné domácnosti. Lze rovněž přiložit fotokopii rodného listu dítěte.
Byli jsme letos na dovolené s partnerovou dcerou, která má odlišné příjmení než její otec. Podepsaný souhlas její matky na formuláří staženém ze stránek MZV jsme pro jistotu měli. Kvůli své dceři jsem zas měla kopii úmrtního listu jejího otce, aby bylo jasné, že jí teda ten souhlas druhý rodič fakt podepsat nemůže. Nepoužili jsme to, žádné komplikace nenastali. Ale několik mých kamarádek v minulosti problém mělo, takže bych na to, že všechno bude OK i bez papíru, zase jako úplně nespoléhala.