Je refinancování hypotéky podvod?

177
10.7.19 10:07

@Vesničanka1 Kolik máte úrok? Vychází mi to na cca 2.5%.

EDIT: neprodloužili jste v KB dobu splácení? Myslím tím když vám zbývalo 15 let, nechali jste 15 let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
527
10.7.19 10:14

@Vesničanka1 :

Sazbu máte ve smlouvě. Úrok v Kč není konstantní, ale snižuje se každý měsíc. Zato splátka jistiny se navyšuje každý měsíc. Splátka je konstatní. Flákni si to do tabulky zde:
 https://kalkulacky.idnes.cz/kalkulacky.aspx?…

Pokud máte nějaké peníze k dispozici, můžeš na výročí vložit mimořádnou splátku bez sankce. Pak se měsíční splátka sníží.
Jo IB v KB je vopruz, to se ví. Tak až bude fix, můžete opět utéct jinam. Bohužel 2×1000 Kč za kolky na Katastru se obejít většinou nedají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1038
10.7.19 10:17

@Vesničanka1 ahoj, tohle je standardni kalkulace splaceni hypoteky (nebo jakehokoliv uveru). Platis stale stejnou mesicni castku, ale na pocatku platis vic uroky, ke konci vic jistinu. Je to standardni bankovni a matematicka operace.

Jina varianta by byla, kdybys mela tzv. variabilni splaceni - mas danou castku uveru, kterou splacis, a k tomu urok z aktualni castky, co jeste dluzis (a urok se pocita ze sazby PRIBOR od CNB plus neco k tomu). Tady sice splacis vic puvodni pujcky, ale pokud se zvedne pribor, platis vic na urocich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.19 10:25

@Vesničanka1

To mě neděs!!

My máme hypo 4 roky a mám Sberbank s urokem 2,19 ale za rok až budeme mít fixaci tak bude urok 3,8 (což mají i ted) a tak nám nabídl Wustenrot kde bude urok 2,8 :nevim: Prostě lepší uroky ted prý nejsou.

Kamarád má hypo 9rokem a už refinancoval 2× :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.19 10:25
@Vesničanka1 píše:
Nám fin. poradce sliboval úrok cca 1.3 což byla pecka, proto jsme do toho šli, dobu splacení jsme nechali stejnou. Ale mi řekněte. Když banka tolik sežere. Jak 1 400 000 můžu zaplatit za 15 let? :mrgreen: já se v tomto oboru absolutně nepochybuji, jen mi málem vypadli oči když jsem viděla výpis 8o prostě jsem toto nečekala. Myslím že nejlepší je zůstat u jedné banky a tam to nějak doplácat než přebíhat a furt jen paltit bankám ze začátku úroky :nevim:

Urok 1,3??? Vždyt takový nebyl ani před pěsti lety, natož ted! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
81480
10.7.19 10:30
@Vesničanka1 píše:
Takže ale je lepší ten úvěr se snažit umořit v jedné bance a nepřebíhat co pět let. Pokud to chápu správně jinak moc člověk ve finále neušetří :think:

Ale dyt to je blbost. Takle to opravdu nefunguje. Je uplně jedno, jestli je to u jedné nebo 5ti bank. Hlavní je úroková sazba. |A event. nějaké poplatky ( bance, katastru, odhad…). POkud zachováš stávající podmínky ( délka splácení, výše dluhu a úrok), tak se samozřejmě ani nijak nemění poměr jistina a úrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
10.7.19 10:31
@Vesničanka1 píše:
Protože kdybysme zůstali v té spořce, tak už dlužíme mnohem méně, protože tam už jsme úrok platili minimálně. Teď zas jedeme jakoby od začátku

blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
10.7.19 10:41
@Vesničanka1 píše:
Hhh. Našla jsem smlouvu. Takže doba splácení je 25 let, úrok 2,31% p. a. Já vám to sem vyfotím…

to je ta stará nebo nová?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.19 10:43

@Vesničanka1 Tak to jsi musela vědět podle toho, kolik byla spátka a kolik ti jich ještě zbývalo. Mě přijde že neplatíš moc, pokud to máš opravdu na 15 let. Já jsem refinancovala taky, původně jsem byla u Český spořitelny. A teď platím o 2500 méně. Hypotéky mám dvě, jedna je neúčelová, tu mě nechtěli v ČS zlevnit, na ní jsem platila tenkrát hrozně moc. Tak jsem šla jinam a pak mě pořád někdo volal z ČS a že by to najednou šlo. Obě hypo mám dohromady 1 100 000 a platím asi 7000 měsíčně na 15 let. Proto mě přijde, že neplatíš tolik, pokud jsi to správně napsala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.19 10:49

@Vesničanka1 Aha, teď čtu že je to na 25 let. Tak to jo. Ale myslím, že podvod to jistě není. No a kolik jsi měla splátky v té spořce a na jak dlouho to bylo?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.19 10:51

@Vesničanka1 To foto smlouvy jsi tam vložila, než jsem to napsala, tak jsem to viděla až po vložení příspěvku. Nahoře právě někdo psal něco o 15 letech.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.19 11:01

@Vesničanka1 No teď s tím asi stejně nic neuděláš. Já refinancovala dvakrát, a už na to kašlu. Je s tím tolik lítání, že už to dělat nebudu. Ale ta neúčelová hypo v ČS byla tak hrozná, že jsem musela. Ale do Komerčky bych nešla nikdy, mám k ní averzi. Kvůli lidem, co u nás v ní pracují. :cert: :cert: :cert:

• Citovat
  • Upravit
v-erunk-a
10.7.19 11:05
@Vesničanka1 píše:
Zdravím vás,pokud se pletu, opravte mě prosím, v případě že to špatně chápu prosím o vysvětlení.
Máme hypotéku cca 6 let. Začínali jsme u spořitelny, po 5 letech fixace nám fin. poradce nabídl lepší úrok v KB, takže jsme se sbalili a přešli do KB.
Ovšem, ve spořce jsme nějakou dobu platili úvěr + úrok, později se úrok snižoval a mořili jsme víc ten úvěr a platili méně úrok. Vzhledem k tomu že jsme byli hloupí jsme s nabídkou od KB nešli do spořky, kde by nám nabídli to samé a nemuseli přejít, teď už nic nenaděláme, v KB jsme rok.
Do KB jsme přišli s výši dlužné částky 1 400 000 Kč, splátka měsíčně je 6 500 Kč. Výše jistiny je 3 500 Kč měsíčně a chápu dobře že 3000 si bere KB jako úrok, což je pro mě pěkná lichva, takže za rok z 1 400 000 máme zaplaceno smutných 42 000 Kč. Opět nějakou dobu potrvá než budeme platit méně úroků více na hypo a to už opět bude konec fixace a situace se asi bude opakovat? KB jako banka nám absolutně v ničem nesedí, ne jen že nemáme ani ten blbý účet zadarmo, ale internet bankovnictví je jedna obrovská katastrofa.
Tak jak to tedy je s těma bankama a refinancování?

Ahoj, chápeš to úplně špatně. Je naprosto jedno, u jaké banky jsi.
Měsíční splátka je stejná po dobu fixace: úroková sazba je pořád stejná, ale počítá se z aktuální dlužné částky, která se ti každým měsícem snižuje.
Tzn. na začátku platíš více za úroky a splácíš méně jistiny, postupně se snižující se dlužnou částkou se tento poměr mění. Jestli jsi u KB nebo u ČS nebo kdekoli jinde, to je úplně jedno. Pokud jste u KB dostali lepší úrok než u ČS, tak jste neprohloupili (paseku v tom můžou nadělat vedlejší poplatky, jako je pojištění, vedení účtu atd.). Kdybys to potřebovala nějak lépe vysvětlit, tak napiš :)

• Citovat
  • Upravit
2505
10.7.19 11:08

KB banka je nejhorší.. Vlastní zkušenosti s obyčejným účtem u nich.. Tam už bych si nic nedala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
10.7.19 11:20
@Vesničanka1 píše:
Já mám pocit že tam to bylo taky na 25 let a okolo 7000 Kč… Už si nepamatuji a smlouvu jsme někam založili a nemůžu ji teď najít. Jako platím méně, ale taky jsem do KB došla už s nižší hypo že jo… Ve spořitelně to byla na začátku cca 1600 000, necelých.
dyž platíš méně, tak logicky platíš méně jistinu, páč úrok zůstává stejný. každá kačka navíc by byla na jistinu. To, že máš nižší hypo - to by jsi měla i u té původní hypotéky. Kdyby jsi si u původní banky snížila splatáku, tak se ti taky sníží splácená jistina. :nevim: To je matematky, neúprosná logika, ne podvod.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel