Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Vesničanka1 Kolik máte úrok? Vychází mi to na cca 2.5%.
EDIT: neprodloužili jste v KB dobu splácení? Myslím tím když vám zbývalo 15 let, nechali jste 15 let?
Sazbu máte ve smlouvě. Úrok v Kč není konstantní, ale snižuje se každý měsíc. Zato splátka jistiny se navyšuje každý měsíc. Splátka je konstatní. Flákni si to do tabulky zde:
https://kalkulacky.idnes.cz/kalkulacky.aspx?…
Pokud máte nějaké peníze k dispozici, můžeš na výročí vložit mimořádnou splátku bez sankce. Pak se měsíční splátka sníží.
Jo IB v KB je vopruz, to se ví. Tak až bude fix, můžete opět utéct jinam. Bohužel 2×1000 Kč za kolky na Katastru se obejít většinou nedají.
@Vesničanka1 ahoj, tohle je standardni kalkulace splaceni hypoteky (nebo jakehokoliv uveru). Platis stale stejnou mesicni castku, ale na pocatku platis vic uroky, ke konci vic jistinu. Je to standardni bankovni a matematicka operace.
Jina varianta by byla, kdybys mela tzv. variabilni splaceni - mas danou castku uveru, kterou splacis, a k tomu urok z aktualni castky, co jeste dluzis (a urok se pocita ze sazby PRIBOR od CNB plus neco k tomu). Tady sice splacis vic puvodni pujcky, ale pokud se zvedne pribor, platis vic na urocich.
To mě neděs!!
My máme hypo 4 roky a mám Sberbank s urokem 2,19 ale za rok až budeme mít fixaci tak bude urok 3,8 (což mají i ted) a tak nám nabídl Wustenrot kde bude urok 2,8
Prostě lepší uroky ted prý nejsou.
Kamarád má hypo 9rokem a už refinancoval 2× ![]()
@Vesničanka1 píše:
Nám fin. poradce sliboval úrok cca 1.3 což byla pecka, proto jsme do toho šli, dobu splacení jsme nechali stejnou. Ale mi řekněte. Když banka tolik sežere. Jak 1 400 000 můžu zaplatit za 15 let?já se v tomto oboru absolutně nepochybuji, jen mi málem vypadli oči když jsem viděla výpis
prostě jsem toto nečekala. Myslím že nejlepší je zůstat u jedné banky a tam to nějak doplácat než přebíhat a furt jen paltit bankám ze začátku úroky
Urok 1,3??? Vždyt takový nebyl ani před pěsti lety, natož ted! ![]()
@Vesničanka1 píše:
Takže ale je lepší ten úvěr se snažit umořit v jedné bance a nepřebíhat co pět let. Pokud to chápu správně jinak moc člověk ve finále neušetří
Ale dyt to je blbost. Takle to opravdu nefunguje. Je uplně jedno, jestli je to u jedné nebo 5ti bank. Hlavní je úroková sazba. |A event. nějaké poplatky ( bance, katastru, odhad…). POkud zachováš stávající podmínky ( délka splácení, výše dluhu a úrok), tak se samozřejmě ani nijak nemění poměr jistina a úrok.
@Vesničanka1 píše:
Protože kdybysme zůstali v té spořce, tak už dlužíme mnohem méně, protože tam už jsme úrok platili minimálně. Teď zas jedeme jakoby od začátku
blbost.
@Vesničanka1 píše:
Hhh. Našla jsem smlouvu. Takže doba splácení je 25 let, úrok 2,31% p. a. Já vám to sem vyfotím…
to je ta stará nebo nová?
@Vesničanka1 Tak to jsi musela vědět podle toho, kolik byla spátka a kolik ti jich ještě zbývalo. Mě přijde že neplatíš moc, pokud to máš opravdu na 15 let. Já jsem refinancovala taky, původně jsem byla u Český spořitelny. A teď platím o 2500 méně. Hypotéky mám dvě, jedna je neúčelová, tu mě nechtěli v ČS zlevnit, na ní jsem platila tenkrát hrozně moc. Tak jsem šla jinam a pak mě pořád někdo volal z ČS a že by to najednou šlo. Obě hypo mám dohromady 1 100 000 a platím asi 7000 měsíčně na 15 let. Proto mě přijde, že neplatíš tolik, pokud jsi to správně napsala.
@Vesničanka1 Aha, teď čtu že je to na 25 let. Tak to jo. Ale myslím, že podvod to jistě není. No a kolik jsi měla splátky v té spořce a na jak dlouho to bylo?
@Vesničanka1 To foto smlouvy jsi tam vložila, než jsem to napsala, tak jsem to viděla až po vložení příspěvku. Nahoře právě někdo psal něco o 15 letech.
@Vesničanka1 No teď s tím asi stejně nic neuděláš. Já refinancovala dvakrát, a už na to kašlu. Je s tím tolik lítání, že už to dělat nebudu. Ale ta neúčelová hypo v ČS byla tak hrozná, že jsem musela. Ale do Komerčky bych nešla nikdy, mám k ní averzi. Kvůli lidem, co u nás v ní pracují.
![]()
@Vesničanka1 píše:
Zdravím vás,pokud se pletu, opravte mě prosím, v případě že to špatně chápu prosím o vysvětlení.
Máme hypotéku cca 6 let. Začínali jsme u spořitelny, po 5 letech fixace nám fin. poradce nabídl lepší úrok v KB, takže jsme se sbalili a přešli do KB.
Ovšem, ve spořce jsme nějakou dobu platili úvěr + úrok, později se úrok snižoval a mořili jsme víc ten úvěr a platili méně úrok. Vzhledem k tomu že jsme byli hloupí jsme s nabídkou od KB nešli do spořky, kde by nám nabídli to samé a nemuseli přejít, teď už nic nenaděláme, v KB jsme rok.
Do KB jsme přišli s výši dlužné částky 1 400 000 Kč, splátka měsíčně je 6 500 Kč. Výše jistiny je 3 500 Kč měsíčně a chápu dobře že 3000 si bere KB jako úrok, což je pro mě pěkná lichva, takže za rok z 1 400 000 máme zaplaceno smutných 42 000 Kč. Opět nějakou dobu potrvá než budeme platit méně úroků více na hypo a to už opět bude konec fixace a situace se asi bude opakovat? KB jako banka nám absolutně v ničem nesedí, ne jen že nemáme ani ten blbý účet zadarmo, ale internet bankovnictví je jedna obrovská katastrofa.
Tak jak to tedy je s těma bankama a refinancování?
Ahoj, chápeš to úplně špatně. Je naprosto jedno, u jaké banky jsi.
Měsíční splátka je stejná po dobu fixace: úroková sazba je pořád stejná, ale počítá se z aktuální dlužné částky, která se ti každým měsícem snižuje.
Tzn. na začátku platíš více za úroky a splácíš méně jistiny, postupně se snižující se dlužnou částkou se tento poměr mění. Jestli jsi u KB nebo u ČS nebo kdekoli jinde, to je úplně jedno. Pokud jste u KB dostali lepší úrok než u ČS, tak jste neprohloupili (paseku v tom můžou nadělat vedlejší poplatky, jako je pojištění, vedení účtu atd.). Kdybys to potřebovala nějak lépe vysvětlit, tak napiš ![]()
KB banka je nejhorší.. Vlastní zkušenosti s obyčejným účtem u nich.. Tam už bych si nic nedala ![]()
@Vesničanka1 píše:dyž platíš méně, tak logicky platíš méně jistinu, páč úrok zůstává stejný. každá kačka navíc by byla na jistinu. To, že máš nižší hypo - to by jsi měla i u té původní hypotéky. Kdyby jsi si u původní banky snížila splatáku, tak se ti taky sníží splácená jistina.
Já mám pocit že tam to bylo taky na 25 let a okolo 7000 Kč… Už si nepamatuji a smlouvu jsme někam založili a nemůžu ji teď najít. Jako platím méně, ale taky jsem do KB došla už s nižší hypo že jo… Ve spořitelně to byla na začátku cca 1600 000, necelých.