Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn casto riha, pres den ublinkava (miva casto oblinkany okraj trika apod.), nekdy ublinkne i na podlahu trochu. Miva laryng.+bronch. kasle. Je mu 22 mesicu. Doktor nam dal cca pred 14dny Helicid a sirup Gastrotuss. Zda se mi to lepsi, to ublinkavani. Myslim ale ze ho casto pali zaha i v noci, budi se a rychle polyka. Chvili chovam, odrihne si a je to lepsi. Na gastru jsme nebyli, zatim. Musim se stavit u doktora a ten rekne co dal. Rekl ze se jedna o reflux a ze to s tim kaslem muze mit souvislost.
@Hlafka píše:
Syn casto riha, pres den ublinkava (miva casto oblinkany okraj trika apod.), nekdy ublinkne i na podlahu trochu. Miva laryng.+bronch. kasle. Je mu 22 mesicu. Doktor nam dal cca pred 14dny Helicid a sirup Gastrotuss. Zda se mi to lepsi, to ublinkavani. Myslim ale ze ho casto pali zaha i v noci, budi se a rychle polyka. Chvili chovam, odrihne si a je to lepsi. Na gastru jsme nebyli, zatim. Musim se stavit u doktora a ten rekne co dal. Rekl ze se jedna o reflux a ze to s tim kaslem muze mit souvislost.
A dychani ma v pohode? Dycha vzdycky tise?
Mám syna 7 měsíců. Za tuto zimu si prošel několika záněty průdušek a dlouhodobým kašlem. Potvrzen reflux, byli jsme na vyšetření, tyto děti na to trpí. Taky moc neblinká - jen když se přejí, ale my mu doma říkáme přežvýkavec, protože pořád se mu vrací mlíko do pusinky, krká hodně.
Máme dělat antirefluxní opatření a Helicid bude až ve druhém kole.
@Hlafka my byli jen na UTZ, byl tesne po jidle a bylo to videt, jak mliko tece z zaludku zpatky do jicnu.
@Anonymní píše:
Mate prosim nekdo zkusenost s refluxem a respiracnimi obtizemi u miminka? Syn 8m ma zrejme tichy reflux, neblinka, ale mleko se mu vraci do piusinky, casto si riha a na brise pri namaze nekdy sipave dycha. Dr na gastru nam dala helicid a v pripade, ze nezabere jedna se asi pry o abkm. Syn bere helicid cca pet dni a dychani se mi zda lepsi
ano, mám. a nejen u miminka, ale i u dospělého.
syn neblinkal. projevem byl „pouze“ kašel. zato pořádný. vyšetření nic neprokázalo, ale klinické projevy jsou jasné. utzv po krmení nikdo nedělal.
nyní jsou mu 4 r. a já přesně poznám typ kašle z refluxu, ale bohužel, má i astma, všechno podědil.( mmchodem jeho vzor přestal kašlat až po kombinaci inhalační kortikoid-montelukast-itoprid (na reflux). přidáváno postupně.)
u syna je to jednoznačné, po každém jídle ho „bolí bříško“, krkne si a dobré, po mlíce kašle, po pití v leže kašle, chrčí.. velmi dlouho nejedl kousky, pak nejedl chvíli vůbec, a tak..
jen drobnost, Helicid nemusí vůbec zabrat.. a přesto to může být reflux..
Synovi je 8let. Od narozeni neuveritelne blinkal a trpel na prudusky. V 18m gastro-vysetreni v Usti nad Labem kde nic nezjistili. Do 5let x atb na prudusky. V 5l u jineho lekare prokazany reflux s tim ze to mel vzdy protoze nema ten jako by krouzek. Tak ze jsem byla v soku. Ja uz leky zadne nedavam vytridila jsem potraviny ktere zpusobovaly zvraceni. Hlavne vse co je umele jako parky, instant jidla, nesmi 100% dzusy atd. Pokud ji vecer tak jen kureci sunku vysoke kvality nebo platkovy syr a suchary.
@aaababy víš, ani mě to nepřekvapuje. znám lidi, kteří ho mají jak vyšitý a vyšetření nic neprokáže?
manželovi vrací na plicní spoustu pacientů z gastra, že žádný reflux nemají, ale je jasné, že ano, symptomy sedí a v plicích/průduškách nic..
ale tak vidím pokroky, dřív se na to nemyslelo vůbec a teď už začínají trochu brát v úvahu možnost refluxu.. obecně, pediatři apod., i když se pořád dost orientují na tu blbou pH metrii, která ne vždy vyjde ![]()
a vadí mu čokoláda, sladké? později, až bude větší (o hodně větší
, ať si pozor na kávu, a hlavně v kombinaci se sladkým.. protože to je bomba, která ho spustí i mě,.. a to normálně problémy žádné nemám..
každopádně, je to hrozné svinstvo a nejhorší na něm je blbá diagnostika.. ![]()
@Nataša píše:
@aaababy víš, ani mě to nepřekvapuje. znám lidi, kteří ho mají jak vyšitý a vyšetření nic neprokáže?
manželovi vrací na plicní spoustu pacientů z gastra, že žádný reflux nemají, ale je jasné, že ano, symptomy sedí a v plicích/průduškách nic..ale tak vidím pokroky, dřív se na to nemyslelo vůbec a teď už začínají trochu brát v úvahu možnost refluxu.. obecně, pediatři apod., i když se pořád dost orientují na tu blbou pH metrii, která ne vždy vyjde
a vadí mu čokoláda, sladké? později, až bude větší (o hodně větší
každopádně, je to hrozné svinstvo a nejhorší na něm je blbá diagnostika.., ať si pozor na kávu, a hlavně v kombinaci se sladkým.. protože to je bomba, která ho spustí i mě,.. a to normálně problémy žádné nemám..
Ja mu nedala do 2let vubec ochutnat cukr a ted je mu 8l a neji sladke rika ze ho z toho pali jazyk ale ja myslim ze ho pali zaha jen nevi jak to popsat. Ve 3l dostal na velikonoce kinder vajicko a chtel ho jen ze jak ho ochutnal cely se oklepal necekal ze je to tak sladke. Ted ve skole vsechny deti nosi sladkosti tak obcas si koupi mlecny rez ale sni max pulku nechce to jist. Ted jak uz ma rozum rika ze se boji cervu v zubech ![]()
@aaababy Tak mu to asi vadí. můj malej ještě neumí popsat, co mu vadí, ale hlášky že bolí bříško, krknout, jsou jasné.. některé věci odmítá jíst a asi to bude proto, že mu po tom je zle.. oni nejosu blbí
![]()
Dnes, diky zanetu str.ucha, opet u doktora. Rikala jsem, ze syna trapi v noci ta zaha, tak mame davat Helicid ne rano, ale na noc.
@Hlafka píše:
Chropti jak mops.
A chroptí tak při námaze nebo i v klidu nebo více po jídel? Mě se zdá, že syn někdy chrčí po jídle jako by mu tam to jídlo někde uvízlo. Jinak je mi líto, že máte syna opět nemocného ![]()
zakl.
@Nataša Děkuji za informaci. A můžu se zeptat po jak dlouhé době by ten helicid měl zabrat? Řešila jsem to na gastru jen přes telefon a jdeme tam až 18.3. tak nevím. A u syna se objevilo astma kdy? já mám právě strach z toho dýchání, aby snad taky neměl astma. Nevím jak se to projevuje u tak malých dětí (9m). Na gastru zmínila i tu alergii na bílkovinu kravksého mléko, tak já fakt nevím. Manžel je lékař na plicním? Nevíš jestli u tak malých miminek jde nějak zjistit astma? Jinak u nás žádné alergie astma v rodině není, tak snad to bude fakt „jen“ ten reflux…
zakl.
Mate prosim nekdo zkusenost s refluxem a respiracnimi obtizemi u miminka? Syn 8m ma zrejme tichy reflux, neblinka, ale mleko se mu vraci do piusinky, casto si riha a na brise pri namaze nekdy sipave dycha. Dr na gastru nam dala helicid a v pripade, ze nezabere jedna se asi pry o abkm. Syn bere helicid cca pet dni a dychani se mi zda lepsi