Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtela bych se zeptat na vase zkusenosti s refluxem a usinanim. Uz jsem z toho hotova, pul noci prosedim u postylky a posloucham, jestli se mala nedusi.
Nase mala, 2m, ma reflux docela silny, blinkani jsme vyresili nutritonem. Co me ale vic trapi je usinani. Vzdycky vecer a v noci, treba pul nebo hodinu po kojeni zacne hrozne chrcet, sipat a spatne se ji dycha. Tim se samozrejme vzbudi a place. Kolikrat mi prijde, ze nemuze mit zadny vzduch a hodne s tim bojuje. Odkaslat si neumi a nepomaha ani vertikalni poloha, nebo kdyz si ji dam na tygrika. Postylku mame zvednutou.
Poradte prosim. A jeste jeden dotaz, pomohl by gastrotuss?
diky.
Úplně jako kdyby to bylo o nás před rokem. Dokonce jsme kvůli tomu chrčení skončili na 4 dny v nemocnici, protože paní doktorka měla podezření, že to není jen refluxem. Bylo. Přesně tak, jak píšeš. Určitě bych pořídila monitor dechu, dá se i půjčit (pokud ho nemáš). To dýchání je opravdu hrozné a nikdy nevíš. Náš malý taky usnul po jídle jen u mě v náručí, ty zvuky byly hrozné, všelijak jsem s ním nakláněla, aby se mu podařilo lépe nadechnout. Sotva to vypadalo, že usne, žbluňklo to v něm, a začal se dusit nanovo. Gastrotuss jsem dávala taky po každém jídle /i bez lékařky, ta to moc řešit nechtěla, nebo sama nevěděla/. Přišlo mi, že někdy to trochu pomáhá, jindy zase ne. Postýlku jsme měli zvednutou tak, že málem sjížděl dolů, v kočárku jsme měli /a máme dodnes/ z molitanu vyříznutý takový klín, aby i tam byl zvednutý. Úplně s tebou cítím. Reflux má kdekdo, ale kdo nezažil tohle, když opravdu nevíš, jestli se ti miminko nadechne, nepochopí. Spala jsem tak 3 hodiny denně, jinak první 3 měsíce jsem ho ve dne i v noci pronosila v náručí. Snad jen pro útěchu - byl nám rok, postýlku máme ještě mírně zvednutou, ale asi tak od 6-7 měsíců začal dýchat potichu, hlavně když se mohl přetočit na bok nebo na bříško. Dneska spí většinou na břiše nebo na boku, na zádech ještě trochu „chrápe“. jídle si občas trošku ublinkne, hlavně, když hned někam leze a pod. Ale jinak jsme už skoro v pořádku. Opravdu to trvá tak do toho roku, asi nejhorších bylo prvních 5 měsíců. Sama jsem hledala na internetu všechny možné diskuse a hledala pomoc. Pokud budeš mít nějaký dotaz, moc ráda poradím, pokud budu vědět. Jinak hodně sil a pevné nervy.
Díky moc za reakci, doktorka mi taky moc neporadila, jen ten Gastrotuss a vydržet, případně překontrolovat na ORL, jestli to tam má v normě a není nějaká patologie.
Zvednuté máme všechno, kde spí.
Je teda ale zajímavý, že chrčí a dusí se jen večer, a v noci. To u ní sedím klidně 2 hodiny a poslouchám, jestli už mám zasáhnout, nebo nechat spát. Přes den je to víceméně pohodě… Má taky hrozný kručení a prdíky.
Nejvíc je smutný, když konečně usne a přijde to nanovo, to mu usíná v náručí v půlce pláče.. ![]()
Ještě mě napadlo, dát ji na noc na bok… Ale to se asi zeptám ještě radši doktorky..
Možná trošku na bok by šlo, ale je ještě malinká, radši se opravdu poraď s doktorkou. A prodávají se takové polohovací klíny, aby se mimi nepřekulilo někam kam nemá. Teď pohužel nevím žádné stránky, ale vyhledávač by to měl najít. Máš pravdu, v noci to bylo opravdu horší.
A proč ne na bok? já byla se synem od narození v nemocnici a tam se tedy všechny miminka polohovali na bok. ![]()
Presne tak, proc ne na bok? nam maly 2m spi jedine na levem boku, na pravem nemuze - talci ho zaludek, a blinka o sto sest, nazadech zase chrci, a na levem boku spi krasne v noci i 6 hodin v kuse a pres den ten levy bok vyhledava taky. my jen cekame jak dopadne kontrola a zda reflux taky mame ci ne… uz jsme taky unaveni z neustaleho uklizeni ublinkaneho mleka, prevlekani jeho i postylky, ale co pro ty nase male neudelame a to ze musim 40 minut po kazdem kojeni chodit s nim, to uz je to nejmensi ![]()