Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jednou z příčin refluxu je, že nedovírá záklopka do žaludku ( hodně laicky řečeno). Ta záklopka je jakoby smrsklá a kyseliny ze žaludku se vrací zpět do jícnu. Při správné léčbě a dodržování dietního režimu se může vyléčit. V krajním případě pomůže operace.
Hlavní je jíst často, ale po malých dávkách. Vyhnout se kynutému, citrusovému ovoci ( dráždí poškozený jícen), čokoládě, cibuli, česneku i těm rajčatům. Vař mu heřmánkový čaj ( v kuse užívat max 14 dní, pak alespoň 14 dní pauza), nasaď probiotika a rakytníkový olej, šťávu nebo sirup - rakytník přímo řeší problém, který má tvůj synek. Jídlo nehltat, nejíst ve spěchu.
@anahry píše:
Jo, a to mléko. Místo toho mu dej bílý jogurt nebo kefír.
Díky moc za tipy na ty čaje. Mléko nedokážu hned tak vysadit, ještě ho pije 2* denně a miluje ho. Dávám samozřejmě batoleci. Co vadí, ta laktóza? Mohla bych zkusit koupit Nutrilon low lactose…jinak samozřejmě cibuli, česnek, citrusy, smažené atd- to samozřejmě batole tak jako tak skoro nejí tak to nebude problem.
U mléka nevadí ani tak ta laktóza jako spíš bílkoviny, které vyžadují specifické trávení. Omeprazol vlastně snižuje kyselost žaludečních šťáv, mléko dělá úplný opak a v tom je ten problém. Zkus se podívat spíš na UM z kozího mléka.
@anahry muzu se prosím zeptat, jak přesně je to s rakytnikem? Rakytnik je mi sympaticky, sama ho mám rada. Ale nikde jsem ho nenasla ve spojitosti s refluxem. On je přece docela kyselý, to na reflux nevadi? Pátrala jssm po oleji, mám 20. měsíčního chlapce, také s čerstve diagnostikovanym refluxem, ale rakytnikovi olej pro děti jsem našla jen od weledy a naky z dm, ale ten je plný cukru.. nemáte prosím nějaký konterni olej nebo sirup pro děti? Děkuji
A pani @Rezii vám to dopadlo jak? My jdeme na kontrolu za 20 dni a zatím žádné velke zlepšení
pořad dokola rýmy a kašle a od včera zase několikrát zvracel 😞 díky
My Ted zrovna prosli hoodne drsnym obdobim prave diky refluxu. Syn, teda uz deset let, ale Tak nejak si zacal stezovat na boleni zaludku a krku. Sli jsme k Dr, nasadil Omeprazol…no par tydnu na to situace takova, ze mi kazdou noc brecel bolesti, zvracel zaludecni stavy a obcas blbe dychal. Nakonec gastroskopie v plne anestezii, biopsie.. usinal mi nekdy ve tri rano, takze ve skole katastrofa. Leky jsem mu prestala davat, byly k nicemu…a najednou to vsechno postupne odeznelo. On mel nejakou alergickou reakci na ne
Ted Staci rezimova opatreni. Hlavni a uplny zaklad jist posledni jidlo alespon ty 2 hodiny pred spanim. Idealne dele. Vsechno ostatni Staci neprehanet. Mleko my teda nepijem, ale ostatni mlecne vyrobky mu teda problem nedelaji. Jo, jedeme v ruznych cajich na zaludek, ty jsou super. Kdybych se na ne vrhla od zacatku misto leku, ach jo.
Rakytníkový olej používám od Harmonics senes. Je 100%. Ono jde o to, že léčí zánět, který se může vlivem návratu žal. šťáv udělat na jícnu. Jinak, rakytník je kyselý na chuť, ale řadí se mezi zásadotvorné potraviny (nezvyšuje kyselost žal. šťáv).
Vím o refluxu docela dost, pokud byste měla zájem o nějaké informace, napište mi do zprávy. Ráda se s vámi pondělím o své zkušenosti, jak s touto nemocí úspěšně bojovat.
Dobrý den,
Pětiletý syn si poslední dobou často stěžuje na sucho v krku a návrat šťáv že žaludku
… Je jedno, co jí, ale několikrát za den se mu to stane. V noci ale spí dobře, nekašle, je ok. Trápí ho to jen přes den (někdy i před spaním) a hlavně, když je v pohybu. Jinak jí celkem normálně, váhu má v pořádku. A hodně pije. Snaží se ten pocit zapít, ale nevím, jestli si to tím ještě nezhoršuje
… K Dr s tím zatím nechci, nechci aby hned musel na gastroskopii
…
Máte někdo zkušenost, co zabírá? Jaké přesně čaje?
@anahry prosím, kde bych sehnala ten rakytníkový olej, a jak poznám, jestli je vhodné ho dávat? Díky.
Dávej heřmánkový čaj - min. 3 hrníčky denně. Rakytníkový olej je nejlepší dle mého tento
https://www.zdravi-global.cz/…7160039.html?…
Nepřejídat, neležet v rovné poloze, nejíst nadýmavé potraviny, sladké, rajčata, kečup, citrusy.
@anahry Díky. Ten čaj teplý, studený, nebo je to jedno? Může být s medem? A případně nějaký lék bez předpisu, kterým bych mu mohla pomoct? Všechno je jen pro dospělé nebo pro miminka…
@Anonymní píše:
@anahry Díky. Ten čaj teplý, studený, nebo je to jedno? Může být s medem? A případně nějaký lék bez předpisu, kterým bych mu mohla pomoct? Všechno je jen pro dospělé nebo pro miminka…
Vysloveně lék bez předpisu je Helicid/loseprasol/omeprasol 10 mg.
Někomu zabere, někomu ne, jak můžeš číst výše.
U nás, nevím jestli zabral, ale alespoň to nemrdělo, když jsem to uklízela ať již z jakého koliv důvodu (např. střevní viroza).
Dcera (10 let) podstoupila kraniosakrální terapii a nevím jak na to, na co to zabrat mělo, ale minimálně 1/2 roku nemusela helicid zobat a to se taky počítá.
Teď už ji to zase někdy občas zlobí (když se blíží nemoc), ale zatím to zvládá bez léků.
@Anonymní píše:
Čaj určitě ne horký, aby byl tak akorát. Med ne - podporuje zvyšování žal. šťáv, což je opak toho, čeho chceš dosáhnout. Léky jsou, ale jen maskují příčinu. Nejlepší by byl asi Ranisan, ale nevím, jak je to s ním u dětí. Ono hodně pomůže dietní opatření a také vysledovat, kdy se to zhoršuje - nevhodné potraviny, přejídání, hltání, zapíjení jídla, stres, přemíra sladkostí, atd… Hodně pomáhají zelené potraviny ( spirulina, chlorella, vojtěška). Ty právě snižují kyselost žaludečních šťáv.
A ještě, u nás pomohlo dát místo klasického mlíka bezlaktozové.