Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
nemáte někdo zkušenost s regiojetem a cestou autobusem s ročním dítětem? Pustili vás bez problém nebo spíš záleží na štěstí? Chci se vydat na hodinovou cestu mezi dvěma městy. Standardně jezdíme vlakem, ale teď je výluka a jezdí autobusy. Přemýšlím proto nad přímým autobusovým spojem, který jede kratší dobu než ta náhradní autobusová doprava.
@Evkad píše: Více
Protože v přepravních podmínkách mají, že bez autosedačky či podsedaku dítě do 3 let nemusí přepravit.
Ale praktickou zkušenost nemám, s malými dětmi jsem jezdila autem.
@Evkad píše: Více
Protože ten autobus nemusí být vybaven autosedačkou a řidič společnosti RegioJet má v takovém případě právo přepravu dítěte do 3 let odmítnout.
Pokud bude mít zakladatelka s sebou svou vlastní autosedačku, neměl by být problém žádný.
@konzervatoristka972 píše: Více
Zvedla bych telefon a zavolala bych si tam. ![]()
Na zákaznickou linku jsem volala a jediné co jsem se dozvěděla bylo, že řidič může přepravu dítěte odmítnout. Jo a může odmítnout i v případě té výluky. Takže by se mi mohlo stát, že část trasy pojedu vlakem a při přestupu někde v horní dolní mi řidič řekne, že ne-e. 😅 🤦🏻♀️ Proto mě zajímaly nějaké reálné zkušenosti z poslední doby.
Zkušenosti jsou ti k ničemu. Pořád to bude 50:50 … ![]()
Takže část cesty nejede vlak, ale náhradní autobus, což není vina na straně cestujícího, a řidič tě s děckem do něj nemusí pustit? To je dobrý úlet. Co kdyby sis předem nezjišťovala, že je výluka?
@konzervatoristka972 s mimčem na zádech jsem třeba byla vyprovodit manžela se starší. a řidič hned, že mě s malým do busu nepustí, bez sedačky jsme to tedy nelajzli a řidič vždy kontroloval..Dříve si šlo dětskou sedačku objednat do buse, teď to snad ani nejde, dříve jsem taky jezdívala bez sedačky hlavně Studentem, často jsem nejmenším dětem nebrala ani místo navíc zdarma, abychom se vešli hezky ve 3 na 2. Teď se tedy taháme s vajíčken, nemáme kočárek s adaptérem, stejně v kočárku vozíme hlavně věci a staršího (3+), ale to vajíčko tam přigumicukuju a vejde se mi pak do kočárku i víc věcí. Ne ještě tříleťáka bych na lístku postaršila, protože tahat podsedák na dvoubodový pás? A kdo by se tahal s velkou sedačkou…
@eryby Tak ono hlavně sedačku na dvoubodový pás defacto nekoupíš… Takže pokud mají fakt jen dvoubodový, tak bych vzala nejobyčejnější podsedaku, tím splňují podmínky pro přepravu a nazdar.
My jsme jeli před pár týdny chvilku po povodních s dcerou, které budou v prosinci dva roky. Normálně nás vzali, sedák jsme měli. I kočár jsme složili do kufru. Vlaky ještě nejezdily z důvodu poškození tratě.
Postaršit na lístku nejde. Ta infantová jízdenka je až do 5 let, doprovázené dítě zdarma.
Je fakt, že skoro dvouletka není to samé co čerstvě roční „mimino“.
Stejne je to divne, oni ani ČD nemaji tolik autobusu, aby vykryly cely vlak. Uz jsem tak jela ve vyluce a jelo se i na stojaka. Pokud se nejelo po dalnici, tak to neresili.