Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mně na rehabce řekli u dcery, že by dítě mělo začít lézt do roka.
Dceru jsem takhle „trapila“ na studeny dlazbe doma. Kazdy den chvilku nahata na dlazbe a do tydne si prilezla pro susenku. Bylo ji taky uz 10m pryc.
Já jsem dceru podporovala v lezení, že jsem jí pod větší bodýčko dala za sebou dvě rolky toaletního papíru, měla jakoby takový podvozek, aby viděla, že to jde i jinak než plazením. Před ní jsem jí nabídla něco hodně zajímavého, aby za tím chtěla. S papírem se plazit nešlo a do týdne zkoušení a prodlužování doby „papírového“ nácviku lezla po čtyřech
Nechávala jsem jí pak ke konci jen jeden papír v předu na hrudníku, aby se neplazila a zvykla si už na lezení. Dělala jsem to ale až v jejím roce, na to už byl čas. Na rehabilitace jsme chodili a i tam mi potvrdili, že některým dětem hračka pod bodýčkem k lezení může pomoct.
Zkuste dítě dávat na bříško na velký cvičící míč - vidí pak svět z jiný perspektivy a začne ho to víc zajímat (cvik od rehabilitační mudr).
@Evelina31 píše:
Ahoj holky, syn 10,5m stale neleze. Plazi se / dosti rychle/ a kouli sudy. Obcas si lehne na bok, az se z toho posadi, ale to dela vzacne, spis se pretoci na zadicka a hraje si tak. Na kolinka se dostane, ale hned zase spadne dolu a pokracuje v plazeni. Dalsi vec, ze si vubec nechce stoupat na nozicky. Jakmile to i zkusim, tak je hned da pod sebe a konec. Jakoby v nich nemel silu. Rikala jsem to doktorovi a odpoved byla, at mu dam jeste cas…Jsem z toho uz nestastna. Jeho sourozenci v jeho veku uz davno stali a lezli jak motorove mysi![]()
Mate nekdo podobnou zkusenost? Ze by se detem vubec nechtelo stavet na nozky? Diky
Ahoj. Ja bych to teda trošku hrotila. Ve smyslu nechala bych si napsat od pediatra doporučení a zašla za dobrou rehabilitační sestrou. Lezení je opravdu ve vývoji důležité a je dobře, kdyz se nepřeskočí. Viz. již zmiňovaná knížka od Evy Kiedronove. Nám se malý rozlezl taky v 10.mesici po dvou návštěvách rehabilitace. Když se ti rehabilitace nebudou líbit, určitě te nikdo nebude nutit v nich pokračovat. Je to ale samozřejmě na tvém uvážení. Omlouvám se za diakritiku, píšu z mobilu.
Dekuji vsem za vase rady, napady a postrehy
Poradim se znovu s doktorem na pristi prohlidce a podle vasich rad budu motivovat
Zkusim ten mic, to je vyborny napad. Pravda je taky, ze mame vsude plovouci podlahy, tak jsem vcera objednala protiskluzove puncochy a uvidime, zda to trebas take nepomuze. I kdyz vcera se vsede zacal odrazet nohama a jezdit takle po zadku, takze kdo vi, co z toho lezeni bude ![]()