Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
PŘI 10 MĚSÍČNÍ PROHLÍDCE NÁS POSLALA NA REHABILITACI-NELEZEME---------
Syn také nelezl, až když uměl chodit. Chodit začal, přesně na 1. narozeniny a až potom se naučil lézt.
Mates tez nelezl, s doktorkou jsme se tehdy dohodli, ze pockame, naucil se sam.Ale on byl v podste ve vsem dost pozadu, takze se dalo ocekavat zpozdeni i v tomto. Ted uz chodi, zacal pred par tydny a chdi naprosto luxusne, nic jineho by nejradsi nedelal ![]()
Klárka v 10ti měsících taky nelezla - doktor mi poradil že ji mám vzít pod bříškem, zvednout nožičky do luftu (jak dělaní trakaře) a nechat jí dopádlova ručkama kam chce, a div se do týdne lozila… pokud malej aspoň péruje na kolínkách tak to určitě brzo začne lozit…
Ahoj mamčo, a na co se ptáš? Máš pocit, že byste měli dát dítku ještě čas? Nebo hledáš fyzioterapeuta?
Za mě - jedině dobře, když se Ti na dítko podívá fyzioterapeut, který tomu rozumí. Já třeba mám dítko, co v 10ti měsících nelezlo a probllém rozhodně má.
TAK JÁ NEVIM,PROČ TAM MUSÍME...............
ALE OBJEDNAM SE,ZATIM NEVIM,KAM V PLZNI.........UVÍTAM I V TOMTO RADU A PŘEDEM ZA NI DÍK.
PÉRUJE,KOUPILA JSEM MU TEN VÁLEC NA LEZENÍ,ALE NEVÍME,JAK HO POUŽÍVAT.
Nám se stalo totéž - po 10-ti měsíční kontrole jsme měly jít se Šárkou na RHB, protože se jen plazila. Došly jsme tam, sestřička zjistila, že Šárka má ochablý sval na zádech. Dostala cvik - na 4 na postel/gauč, jednou nohou zapřít o moje tělo, druhou nožku natáhnout dozadu a pak polechtat - nožku stáhne a zapojí ten sval. Sestřička jí dávala tak 3 týdny na rozlezení. To bylo ve středu. V sobotu se Š. doplazila k sedačce a chytla se jí, večer se k ní přišoupla do kleku
V neděli se postavila
, v pondělí udělala úkrok stranou
Na kontrole na RHB po 10 dnech nás sestřička rovnou vyřadila z evidence - že tam Š. už nemá co dělat ![]()
Myslím ale, že tím cvikem to nebylo (stihly jsme cvičit tak 3×) - spíš jen Šárka čekala na ten velký vývojový skok. 6. srpna jí byl rok, sama zatím nechodí, ale chodí s čímkoliv, o co se dá opřít (nábytek, něčí ruce, aktivní chodítko…). Jinak lozí (jako tryskomyš
).
Určitě to u Vás bude taky v pohodě. Kdyby byl problém, přišli by na něj. Některé děti potřebují postrčit, jiné jsou jen pomalejší, jiné se chystají na vývojový skok ![]()
Mamčo - já ještě se Šárkou „cvičila“ (před dojitím na RHB) sama tak, že jsem ji svlékla donaha (nebo alespoň od pasu dolů - používáme látkové plíny, takže má trochu větší balík, a ve většině bytu máme buď parkety, nebo dlažbu, což v tepláčkách dost klouzalo
). Dala jsem ji na všechny 4 a „nutila“ v této poloze posunovat - ona měla tendenci rozplácnout nožky od sebe na zem jak žaba a dál se posunovat po bříšku. Tak jsem si klekla nad ni a svýma nohama/rukama jí bránila v tom rozplácnutí. Zpočátku dost vrávorala (chvílema jsem se bála, jestli nemá nějakou poruchu rovnováhy
), ale pomalu se to lepšilo. Jak si začala stoupat, tak už jsem se na to „cvičení“ vykašlala, věděla jsem, že je v pořádku a jen se nevyvíjí „tabulkově“. Sem tam jsme ji, když se rozplácla, chytli za gumu u gatí/plínu a nadzvedli bříško nad zem, aby lezla a ne se plazila. Když jí bylo cca 11,5 měsíce, tak konečně začala preferovat lezení před plazením, teď už se neplazí vůbec.
Na kolínkách pérovala asi od 9 měsíců, ale když se chtěla posunout, rozplácla se a jela jak partyzán
![]()
NO,O TOM PÉROVANÍ TO JE,JAKO KDYŽ PIŠEŠ O HONZIKOVI MÉM,TAKHLE NĚJAK CVIČIT JSME TAKY ZKOUŠELI,ALE ............NEJDE NÁM TO.
Mamčo - já taky nemůžu říct, že by nám to bůhvíjak šlo… Spíš asi chtělo všechno svůj čas. Neboj, jak na to přijde, půjde mu to samo! Nám při té 10-ti měsíční prohlídce říkala dr., že na roční už Šárka určitě přijde po svých - přišlo mi to v tu chvíli hrozně nepravděpodobné… (a fakt - za ruku by po svých v tom roce došla
)
Nás čeká nejpíš to samé - syn taky neleze, neplazí se a nepéruje na kolínkách. Sice poslední dny se snaží konečně dávat kolínka pod zadek, takže to beru jako posun dopředu, ale pořád ve mně hlodá ten červík, co když je něco v nepořádku.
Před měsícem na KO to dr.neřešil, uvidíme co bude na 10 měsíční ![]()
Ber to tak, že rehabilitace mu neublíží v žádném případě.
Přemýšlím, jestli Samík v 10 měsících lezl, spíš malinko, radši se plazil. Na plavání mi poradili ho zvedat na ty čtyři a nutit ho do lezení, nenechat plazit - ale on to uměl, jenom plazení bylo prostě rychlejší. Případně třeba koulet balonek, poslat auto… aby měl potřebu se za tím dostat. Nakonec se mu lezení zalíbilo tak, že sám chodit začal až v 15 měsících (lezení bylo rychlejší
).