Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, s manželem se od jara snažíme o dítě…ale chci se zeptat, mám objednaného zubaře už od zimy a bude mi dělat tři rentgeny. MS mám dostat až týden od návštěvy zubaře. Jak byste to prosím řešily? Nemám raději říkat nic a udělat si rentgeny… Samozřejmě těhotná být nemusím…Díky za odpovědi.
no byla jsem v podobné situaci ale se psem. Šla jsem
naštěstí nic. ![]()
@kadio09 píše:
Dobrý den, s manželem se od jara snažíme o dítě…ale chci se zeptat, mám objednaného zubaře už od zimy a bude mi dělat tři rentgeny. MS mám dostat až týden od návštěvy zubaře. Jak byste to prosím řešily? Nemám raději říkat nic a udělat si rentgeny… Samozřejmě těhotná být nemusím…Díky za odpovědi.
Doporučuji konzultovat s odborníkem, ne s kolektivním rozumem emimina.
U nas je u zubaře na rtg napsaný, že pokud je žena těhotná nebo si myslí, že by mohla být, tak to má říct a dostane vestu přes břicho. Prý je ta dávka záření tak malá, že to s tou vestou není žádný riziko. Nicméně moje zubarka mi rtg udělat v těhotenství nechtěla. Ale nebyl akutní, ten by asi udělala.
@Midaku moje zubařka mi nechtěla v těhotenství dát ani umrtvovací injekci… oni se bojí…
Jinak si myslím, že by to s tou vestou šlo, ideálně zeptat se zubaře…
Kdyz jsme se anazili o dite, zubarce jsem to rekla a vzdy mi planovala prohlidky na prvni pulku cyklu
@kadio09 kdyby to vyšlo, týden po menstruaci (jak máš dlouhé cykly..?) můžeš mít sotva pár dní uhnízděné vajícko a tomu RTG hlavy nemá jak ublížit.
Pokud jde o takové ty snímky jednotlivého zubu co dělají rovnou v křesle, tam nemusíš řešit opravdu nic. Pokud něco většího, řekni si pro klid duše o zástěru, ale taky by se bez ní houby stalo.
To stejne rozhodne ten zubar na miste
rekla bych pravdu a nelhala, na rtg musis podepsat, ze tehotna nejsi.
@blumen píše:
To stejne rozhodne ten zubar na misterekla bych pravdu a nelhala, na rtg musis podepsat, ze tehotna nejsi.
Na RTG jsem byla mnohokrát (složitá operace kolene po úrazu) a nikdy jsem nic nepodepisovala. A většinou se ani nikdo na nic neptal.
RTG bych nebagatelizovala a v případě zakladatelky šla až při případné menstruaci.
Resila jsem to samé, nakonec jsem zubaře prelozila, coz u nas znamena, ze vetsinou je volny termin az za dva mesice. Tehotenstvi se nakonec potvrdilo a ja pak sla uz v 13tt a to jsem vse rekla a utz mi nedelali. Na kontrole jsem tam byla behem tehotenstvi jeste 2×, ale vzhledem k tomu, ze se mi zuby nijak nekazily, tak nebyl ani duvod neceho vetsiho.. pokud nemas problem s kazem nebo tahanim osmicek, asi se da vse udelat az bys porodila, nadruhou stranu pokud ted tehotna nebudes, navstevu presunes a snazit se budete dal, je mozne ze toto budes za par mesicu resit zas
zkus tam zavolat a vysvetlit situaci, urcite ti reknou co a jak, ale urcite bych nic nezatajovala..