Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den všem, jdu si sem pro radu a zkušenost Vás ostatních.
S dcerkou (4 roky) jsem začala chodit o prázdninách k logopedovi. Špatně vyslovuje a ani přes moji neodbornou snahu a cvičení se nám nedařilo její výslovnost zlepšit. Tak jsme začaly s logopedkou trénováním L, C-Č, S-Š, Z-Ž. Zlepšení nastalo již po 14 dnenním trénování, na přeposlední schůzce nám však doporučovala pořádně trénovat L. Že prý má dcerka trochu kratší uzdičku pod jazykem, ale pečlivým cvičením by se to mělo zlepšit-natáhnout. Doma však dcerka nechtěla tohle „natahování“ moc trénovat, že jí to bolí a že bude trénovat jen výslovnost. Nenutila jsem jí moc, protože pak začala akorát brečet a bylo po celkovém cvičení. Včera, na poslední chůzce u logopedky jsem jí to říkala, znovu zkoušela dcerku na L pak jí prohmátla pod jazykem a doporučila nám řezání uzdičky. Že pokud to dcerku bolí tak nemá cenu jí trápit a u písmene R, by to prý bylo ještě horší.
Vím, že to nebude asi žádný drastický zákrok, ale bezbolestné to taky určitě nebude. Ani nevím, jestli si dcerka náhodou trošku nevymýšlí, jen abychom už to cvíčo měly rychle za sebou (přitom trénujeme max. 5 min tak 2-3× za den). Nevím, jestli jí nemám zkusit ještě trénovat a zkusit jazyk natáhnout cvičením. Nebo ji opravdu netrápit a nechat říznout a hotovo…
Má s tímto někdo zkušenost, popřípadě doporučili byste mi někoho kdo tento zákrok dělá v Pardubicích. Ale opravdu dobře, může se prý stát, že to neudělají dostatečně a pak se musí na zákrok znovu - to už bych jí tam asi nedostala…
Díky moc za názory a rady. Přeji všem pěkný den ![]()
Taky jsem takhle s dětmi byla na stříhnutí uzdičky. Doktor použil znecitlivujíci sprej, chvíli se počkalo a pak to stříhl. Trochu krve a šli jsme domů. Pak myslím dvě hodiny nejíst a pak raději studené. Nalákala jsem na zmrzlinu. Dítě brečelo jen proto, že mělo strach, potom už ne.
Pokud na to má doporučení od logopedky v tomto věku, poraď se s pediatričkou. Obecně je teď trend vyčkávat přesně do tohoto věku a pokud to dělá problém s mluvením, jít na přetětí. Nejnovější názor vytít v celkové anestezi srpek, aby se nemohlo stát, že to právě znova zaroste a vytvoří se tam jizvy, což už je problém. V Praze se to dělá v Motole, co já vím. Náš starší měl uzdičku dost krátkou - měl takový ten srdčitý tvar jazyka. Dr. chtěl s přetětím právě čekat, ale to já tedy s určitým logopedickým povědomím nechtěla, tak jsem si to zajistila u zubařky v jeho roce a 5 měsících.
Byl to tedy masakr, jen mu to opíchla, on se hrozně bránil. Dělala to kautetrem - vlastně se to „přepálí“ - je to jenom blanka. Divím se, že se strefila, když se bránil jako kůň. Pak jsem byla úplně pitomá a nechala ho sníst na zahradě asi 5 malin. Jenže jak ještě působily ty injekce - klasicky jako když jde člověk od zubaře - neměl v puse cit a rozkousal si jazyk…
Fakt síla. Když by se ale dalo pozor na toto, je to zákrok na pár vteřin, dítě si pořve, ale bude prima mluvit. Ještě mi kamarádka logopedka říkala, že posílala děti na ORL, kde si na to troufali. Nám teda nic nesrostlo, malý mluví krásně, ve 4,5 mu naskočilo R, mluví až moc…
Ale stejně bych šla asi radši příště do toho vytětí srpku pod narkozou… ![]()
Mně to dělali v dospělosti (ale problém s vyslovováním teda určo nemám
), doporučil mi to zubař a taky to udělal a taky si to hezky naúčtoval. nicméně uzdičky mi za chvíli opět dorostly…
Nemám s tím zkušenost z logopedického hlediska, ale také jsem na tom byla - ve 4. třídě, což je nějakých 10 let zpět. Dělali mi najednou vrchní i spodní, spodní pak ještě jednou, napoprvé se to nepovedlo. Poprvé mi dali znecitlivující sprej, pak až injekce, to bylo ok. Podruhé jen injekce, to docela bolelo. Měla jsem tam stehy, vyndavání nebylo příjemné, ale dalo se to vydržet. Nejvíc nepříjemné to asi bylo, když to přišlo k sobě a pak s těmi stehy, nemohla jsem se moc smát, to bolelo ![]()
My byli na orl, tam měli nůžtičky, ale když vezmu v úvahu rychlost zákroku, pod narkózu bych nechtěla. Měla jsi @Levandule121 někdy dítě v narkóze?
První dceři to dělali asi ve třech letech, jen sebou trošku škubla jak se lekla, krev žádná křik taky žádný
zbylým dětem to dělali rovnou v porodnici a jen mi řekli že jim to udělali, u toho jsem nebyla. ![]()
Syn má také krátkou podjazykovou uzdičku, ale zatím na řezání nebyl( je mu 5,5 let).Od 5 let chodí na logopedii kvůli výslovnosti l, r,ř. U něj to opravdu vypadá, že cvičenim jazyka se to poddá. Už zvládne správně vyslovit l a tento týden už naběhlo i r.
To že tvou dcerku při cvičení bolí jazýček je pravda, mě to syn říkal také a náš logoped se ho na to ptal.Ale u nás ta bolest trvala krátce cca 1-2 týdny, jak se jazýček zlepšil, byla pryč.
@milatka77 píše:… mě právě trochu zarazila ta rychlost logopedčina návrhu na řezání. Nejdřív názor, že by to mělo jít rozcvičit a po 14-ti denním cvičení, kdy si dítko stěžuje hned na zákrok, no nevím. Jsem z toho vic vyplašená než dcerka. Asi se ještě poradím se stomatochirurgem, který nám byl na tento zákrok doporučen a uvidím.
Syn má také krátkou podjazykovou uzdičku, ale zatím na řezání nebyl( je mu 5,5 let).Od 5 let chodí na logopedii kvůli výslovnosti l, r,ř. U něj to opravdu vypadá, že cvičenim jazyka se to poddá. Už zvládne správně vyslovit l a tento týden už naběhlo i r.
To že tvou dcerku při cvičení bolí jazýček je pravda, mě to syn říkal také a náš logoped se ho na to ptal.Ale u nás ta bolest trvala krátce cca 1-2 týdny, jak se jazýček zlepšil, byla pryč.
Syn má 24.let a byl na podstřižení uzdičky, když mu bylo kolem pěti let. Říká, že si to pamatuje
, jak mu dr stříkl něco do pusy, pak chytl jazyk gázou, udělal cvik a bylo to. Logopedka nás poslala asi, když jsme byli u ni podruhé nebo potřetí. Přitom mi to vůbec nepřišlo, že by si šlapal na jazyk.
@masa.dis Nám logopedka řekla, že to zkusime nejprve rozcvičit a kdyby se nedarilo, tak nás teprve potom pošle na ORL, aby se na to mrkli. Já bych možná ještě chvilku cvičila a podle toho, jestli tam uvidím pokrok nebo ne, tak bych se pro zákrok rozhodla.
Jinak podle toho popisu, byl syn s tou vyslovností podobně jako vaše dcera ve stejnou dobu.Po 4. roku jsme doma trénovali c, s,z, č, š, ž a ještě jsme je dodělávali po 5.roku u logopeda + l, r,ř.
Hodně mu pomohli cviky na l. Správné výslovnosti l se naučil až v 5,5 letech a hned samo správně naběhlo r. Takže šance tam určitě je.