Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Holky jdu na radu,
mám 6 měsíčního chlapečka a máme problém se spinkáním a tak všemožně…Strašně špatně spinká…Nás režim je takový…Ráno cca v 6:30 vstáváme je hodinku vzhůru pak si šmrdlá očíčka a fňuká tak jdeme spinkat…spinká hodinu v 9 hod. se napapá hraje si a opět po hodince fňuká tak jde spinkat to je 10 hod. pak si hrajme nebo jdeme ven a ve 12 hod. se napapá a jde se spinkat…Ale to mi spí jen 20min…
snažím se ho překecat ale strašně pláče.Tak ho chvilku nechám hrát si a tak za půl hodinky za hodinky to jdeme zkusit znovu,ale stejně spinká tak půl hodiny…Takže cca v 13:30 je vzhůru a nespí až do 18 hod. kdy se jde koupat a tuhle dobu profňuká…Takže ho pořád držím v náručí…Pak se vykoupe napapká jde chrnět po hodince se mi vzbudí a je celý jak torpédo vysmátý jak lečo a já na prášky,tak ho s pláčem douspím a chrní do půlnoci.Napapká se ve 3 hod. znovu a v 6:30 taky.
Kámen všeho je že Domču každé spinkání uspávám,už v porodnici ho uspávali protože má odmala problém usnout a strašně vždy pláče,ale neusne…Takže si ho beru do náruče a během 20 min usne…Zkoušela jsem mu pouštět ukolébavky nechat ho vyplakat,ale nejde to.........
Nechci zázraky vím že je malinkej,ale proč to takhle je?Měla jsem tři dny kontrakce po 2 min může ta nespavost a nervozita být způsobená tím vždy se strašně klepe a je neklidný …Může to být tím?Nebo kde je problém? Prosím o radu…Nebo máme špatný režim?Poraďte prosím…
Díky Markéta a Dominik
Ahoja markéto,
trochu to znám taky - tedy hlavně ta odpoledne. Jája vstává v 6, mezi 8-9 hod si dá šlofíka, někdy pár minut, někdy půl hodinky někdy (a to je už co říct) hodinku. Pak si někdy ještě schrupne před obědem … každopádně jde odpol spát tak v 1 hod. a spí zas jak kdy, ale většinou tu půlhodinu. A pak už ho neuspím, jen výjimečně, a kolem 6 když se má jít koupat tak dělá vyrvál, ale koupel ho jako zázrakem probudí a on je zas ve svém živlu. Ale usíná mi tak po tý 19 hod. A uspávám ho!!! V náruči, hopsám na míči, někdy 5 minut, někdy 20.
Ale už jsem vypozorovala, že pokud si lehnu do postele s ním, tak vydrží dýl spinkat. Večer se mi budí, ale po chvíli zas usne. Teď už je pravidlem že po půlnoci neusne, a jde ke mě do postele a spí krásně až do rána…
Zkus si s ním třeba po tom obědě lehnout taky, on tě bude cítit u sebe a třeba bude taky spát aspoň hodinku.Jinak ti já neporadím, uvidíš co na to ostatní ![]()
Andela:Ahoj
to jsem ráda že nejsem sama…Taky hopsám na balónu a nebo na křesle z Ikei…Zkoušela jsem si ho dávat do postele když byl malý tak tam u nás spal,ale on se strašně stěhuje a já byla celá okopaná, malej totiž spí v postýlce na šířku a objímá límec od postýlky a bjeda ho narovnat jak má být,tak je vzhůru…Ještě mě napadlo on miluje můj polštář vždycky si roh polštáře přitiskne na tvář a usne,ale do postýlky mu ho dát nemůžu
jedině plenu…Dneska třeba spal pod peřinou
se bojím aby se neudusil
a nebo má narvaný ten límec na obličejíku…Tak nevim no…Je mi jasný že je malej že nemůžu chtít zázraky,ale proč to tak je? ![]()
Markéta a Dominik
Market, vydrž!!!
Aspoň jsem ti pro radost opravila ten metřík ![]()
Holky, nezávidím vám. Já mám dvojčata a u nás to byla absolutní pohoda:
ráno v 7 h vstávali, pak spali od 8,30 do 11 h, další spaní od 13 do 15 h a pak ještě od 17,30 do 18,3O a ve 21h šli spát a vstávali až ráno v 7h - žádné buzení na jídlo.
Jak ráda na to nyní, když mají 2,5 roku vzpomínám. Teď mi to opravdu vynahrazují a zatímco ostatní matky si mateřskou do 2 let užívají, tak já mám pocit, že není nad dítko do jednoho roku.
Ahoj Market,
a co zkusit drasičtější metodu a nenechat ho usnout. Prostě to první vynechyt - jasně bude protivnej a třeba se ti to ani nepodaří ale já to tak udělala a je pohoda. Prostě Viki když vstane v sedm tak nejde spát dřív než po dvou hodinách vzhůru a spí dýl. Když měla takový tendence jít po půl hodince tak spala dvacet minut a pak zase třeba po další hodině 20m. No teď spí dohromady kolem 2h v kuse. A je klid.
Ale ze začátku to chtěla tak tři dny vydržet a bavit hóóódně protivný dítě. ![]()
Ahoj Iva.
Ahoj Market,
nechci tě nějak děsit, ale u nás to taky vypadá obdobně. Jen jsem se naučila Aničku bavit aby šla spát tak po 2 hodinkách co vstala a daří se mi to tak od jejich 8m.
Jinak náš režim vypadá asi takto :
vstáváme 6,00 - 6,30 papáme a jdeme si hrát nejpozději v 8,00 jsme protivní a jdeme spinkat, takže uspat v náručí ( asi tak30 minut) a spinkáme tak hodinku.Po probuzení vydrží tak 2 hodinky si hrát a opět jde spinkat (kolem půl dvanáctý ). Spinká tak hodinku až hodinku a půl. Vstává tak 13,00 někdy dřív papáme a už nespinkáme za žádných okolností v 18,00 jsme dost protivní tak jdeme koupat a jsme živí až až. Takže napapat kolem 19,00 a opět uspáváme ten čas uspávání se pohybuje od 5 minut až na hodinu. Po hodince se probudí a to ji ignoruji tak si tam povídá a sama zase usne. V noci vstává min. 4× takže se těším na noc až bude spát bez probuzení.
Pravda je že asi do 5 měsíců spala celou noc a od týdoby už nic.
Achesa a Anička 10m+8d
Magdulka,IvaV,Achesa:Tedaaa zlatý dvojčátka,Domča taky takhle spinkal,ale teď je prostě nějaký blbý obdobý,nespí mi ani v kočárku a když jo tak 20min a za strašnýho pláče…Všechno ho štve…Teď se mi vzbudil v 6:30 tak jsem ho nechala hodinku a půl vzhůru a spal mi 20 min
jsem si říkala jak si aspoň na hodinku lehnu,ale kdepak…Tak ho teď necháme pěkně vyřvat do těch 12 hod. a schválně pak písnu jak spal dlouho…Mi připadá že si semnou tak trošku hraje já nevím…Potom koupání dávám kaši to se nacpe a usne mi hned,ale pak se prostě vzbudí a je jak rarach…Zkoušela jsem ho nechat tak si piští,povídá, je v postýlce vzhůru nohama čekám kdy si stoupne a pak strašně bulí jak kdyby do něj někdo strčil a upadl úplně krokodýlý slzy a to už fakt nemůžu tak ho jdu douspat a i při uspávání řve na lesy,ale já se nedám až mi usne…Úplně se semnou pere…To samé přes den aby si hrál a já něco udělala kdepak…Ještě že mám manžela ten dělá zamně skoro vše jinak by to tady vypadalo…Ale ty jeho oči teď se namně dívá ach jo držtička moje ![]()
Missorka:Já vydržím co mi jiného zbývá
že by už metřík šel?
Markéta a Dominik
Tak u nás je to přes den tak, že po každých 2.5-3 h začnu Ondru uspávat. Mám ho doma v kočárku - máme velikánskou chodbu, po které jezdím - a tam spí. Spí tak hodinku dopoledne, hodinku odpoledne a pak tak půl hodinku k večeru. Ven chodíme o pauzách, kdy nespí. Dřív jsem s ním chodila ven, aby tam spal, ale to mu moc nešlo, usínal mi třeba až za hodinu a za chvíli byl vzhůru a když ne, tak se probudil cestou, než jsem ho dotáhla do paneláku - všude schody a pidivýtah. Když byl nevyspalý, tak byl pak dost protivný. Koupeme v půl osmé, pak kojíme a nastává uspávání. Bohužel mi nikdy neusne sám, ale musím ho houpat v lehátku - dříve na míči, ale na to už nemám sílu. Sotva ho položím do postýlky, tak brečí. už jsem z toho docela špatná. Zadaří se třeba až na 5. pokus. Už jsem ho zkoušela i nechat vyřvat, ale nemám na to nervy, řve i hodinu a pak se začíná kuckat. No ale jsou i lepší dny, kdy usíná u prsa. Nemá dudlík, tak to bude možná tím. V noci se budí tak 2× a bohužel někdy po tom taky nechce spát. No snad se to zlepší.
Market,
já teda žádnej režim nevedu,
ale kolem těch šesti měsíců spal Matýsek taky špatně - asi 3× 20 min. A stačilo mu to. Je pravda, že spí (a chodí spát) s námi, cca 22-7, jídelní/cucací vložky nepočítám, protože je vlastně ani neregistruju ![]()
Poslední týden se ale rozespal a spí klidně i 1.5 hod. Dokonce s babičkou v kočárku venku (já nesnáším procházky, zvlášť v kočárku, chodím ven jen za nějakým účelem a s šátkem
) spal i 2,5 hod.
Takže tak.
Nanka
Ahoj Market,
myslím, že to spaní nemáte ještě tak nejhorší, jsme na tom hůř. Když byl Jiříček ve vašem věku spal mi třeba jen půl hodiny za den a to jsem ho vždy přes hodinu drncala v kočárku, aby vůbec usnul. Asi od 7 měsíce se nám spaní přes den zlepšilo, usne mi po poledním jídle a někdy spí i 2 hodiny a to je pro mě zázrak, ale v noci je to hrůza. Rostou mu 2 zoubky a už 14 dní je každou noc vzhůru po půl až hodině až do rána! Budí se se strašným brekem a pomůže jen prso
. Zkoušela jsem dávat vše od Paralenu po Ipubrufen a bez náznaku zlepšení. Když mu nerostly ty zoubky, tak spal taky nic moc, ale teď bych za to dala cokoliv-usnul kolem 9, ve 12 papal, pak se vzbudil na jídlo kolem 5 a do 7 ještě chrupkal. Ale sám taky nikdy neusne, jen vyjímečně u prsa. Jinak nám hodinu skáče v naší posteli po hlavě než se unaví. Taky jsem zkoušela vybrečení, ale vydržel přes hodinu ječet a stejně neusnul
.
Dneska jsem byla kvůli tomu buzení v noci u dr. Řekla mi, že máme nadprůměrně živé a inteligentní dítě a musíme vydržet
. Prý na to spaní nic není jen léky a to jsme se shodly, že mu dávat nebudeme. Poradila mi ale homeopatický sirup SEDALIA, tak ho dnes vyzkoušíme, třeba by pomohl…
U vás mě napadá, že by možná Domíka chtělo dávat o něco později večer spát.
Moc jsem neporadila, ale nejste v tom sami.
Berča a Jiříček
Ahoj, mám obě děti nespavé a půlhodinkové. Ten starší začal spát lépe až kolem 1. roku.
Nic neděláš špatně, ani tvoje dítě nic nedělá špatně. Nehledej důvody, proč to tak je, prostě to tak je. Je takové, alespoň já mám tu zkušenost, že sebelepší rady nikdy nezabraly, akorát mě uvrhly do ještě hlubší deprese. Hlavní je, že je zdravé, ne?
Makýš a tygříci nespaví
Makysek:Souhlas
je to fakt…Mě nevadí že nespí,ale jak spí málo tak pak pláče a já ho musím nosit a nic neudělám…Časem se to třeba zlepší ![]()
Berca:Jsem to zkoušela posunout mu koupání a to byl řev a byl strašně přetaženej
čekám na posunutí času a potom to bude v pohodě…
Nanka,Helen78:Jsem ráda že nejsem sama,…spoustu lidí mě za to odsoudilo že malého uspávám že jsem otrok a bla bla,ale co nezajímá mě to a tak uspávám no a co…Hlavě že je v klidu a spinká…
Markétkaa a Dominik
Ahoj Marketkaa,
nezoufej, určitě se to zlepší a hlavně to pust z hlavy. Každé dítě je jiné…máme příklad dvou protikladů…a výchova a způsoby nezmůžou nic. Jediné co můžeš udělat je režim.
Mladší má teď režim asi takový 6-6,30 budíček, 9-10,30 (nekdy míň spí-vetšinou v kočárku), 12-13 spí také kolem 1,30hod, a k večeru dá ještě chvilku šlofíka kolem 17 (taky v kočárku).
Starší v této době spal tak 2×40 min a to jsem ho musela nosit, jak jsem ho položila byl řev. Teď (ve 2 a 1/4) spí odpoledne i 2,5 hod a chodím ho budit
. Ubrečenej je teda pořád a to dost (narodil se ve 36tt).
Jak už tu holky psaly, pokud ti usne jen na chvilku, probudí se a chce zase spát, může chtít jen kontakt, houpání atd…Porod má prý na děti, psychiku a spánek obrovský vliv a také jestli byl předčasně nebo v termínu.
Hlavně jsem zjistila, že čím víc ten spánek řeším a snažím se uspávat tím hůř. Chce to, aby jsi byla v pohodě a netrápila se tím, všechno se přenáší na miminko. žádný stres a hlavu vzhůru…bude líp ![]()
Sendy