Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,
máte někdo zkušenosti se zrušením nočního krmení UM?
od 5 týdnů jsme na UM - přišla jsem o MM
. když jsem se pokoušela rozkojit, zhubla Barča 3 dkg a doktorka mně doporučila malou večer alespoň 1× budit na krmení. takže jsem budila ve 23 h. a ráno kolem 2 h. se malá budila sama na další krmení.
Barča váží 7,6 kg a měří 70 cm. teď máme cca následující režim,
chystáme se na zavedení dopolední svačinky
.
8 - 9 h. 50 - 160 ml
11 h. 170 ml
14 h. masozeleninový příkrm - 120 - 170 ml
17 h. 170 - 200 ml
20 h. 170 ml
23 h. 170 ml
2 - 5 h. 170 ml.
zkoušela jsem dát ve 20 h. UM zahuštěné rýžovou nemléčnou kaší. Barča zblajzla 180 ml, od 23 h. se vrtěla a v 01 h. už řvala - zblajzla 170 ml a v 5 h. dalších 170 ml
.
nová doktorka mi radí noční krmení odbourat úplně. je pravda, že krmení kolem 8 h. je problematické, zřejmě je malá přecpaná z noci. na dnešek jsem zkusila ve 2.30 h. dát pouze 100 ml a krmení v 8 h. proběhlo v pohodě.
tak mám takovou představu, že dnes dám ve 23 h. jen 100 ml a ve 2 h. 60 ml a zítra ve 23 h. 60 ml a ve 2 h. 30 ml a pozítří ve 23 h. 30 ml a ve 2 h. nic
no, tolik teorie
.
a na tu praxi bych se chtěla zeptat Vás, zkušeněších. bojím se, že až nedám nic a pokusím se vnutit dudana, nastane řev …
.
díky za každou radu
.
Ahoj,
Myslím si, že Barča je ještě hodně malinká a na noční krmení má nárok. Mimčo k nočnímu nekrmení musí dozrát.
Já jsem krmila 2× v noci do roku a 1× do roku a půl. Potom ze dne na den zlom a konec. Nic jsem nelámala přes koleno a šlo to bez breku a stesu.
Ale teorii máš pěknou
![]()
Radka
Ona časem přijde na to, že spánek je lepší než mlíko…
Vstávat dvakrát je docela v pohodě… Přejde to, neboj.
Já to přes koleno taky nelámala a Vojta přestal chtít UM v noci v 9m, Valče je rok a pořád pije kolem 5h ranní 150 ml… ![]()
Jen jí dej čas.
Doporučuju zavést si s mužem služby ![]()
Ahoj, ja jsem okolo pul roku zkousela nabizet dudlik, kdyz to nepomohlo tak caj nebo vodu. Pokud ani to ne, tak jsem dala teprve mleko. Ale nic jsem nedelala nasilim, pokud chtela mleko, tak ho dostala - asi mela fakt hlad. Ted ve 14 mesicich se budi poprve mezi 5-7 na mleko a potom jeste usina.
opravdu je ještě malá na odbourání celého krmení v noci,dvakrát to je výhra to dobře znám,náš malej jí něco po šesté chodí spát mezi sedmou a osmou dostane 150-180ml Hajaja od Hami,je to hustší mlíčko, a pak se budí jen jednou a to různě v 1.00 nebo až v půl páté ráno,jednou se probudil až v 5.30,před tím jsem mu dávala mlíčko a to jedl.v 22.00 pak ve tří a pak ráno,a s věkem se to upravuje,asi to moc na stravě nezáleží,a dát jen dudlík,to zkus až bude straší,u nás to zatím neprošlo,pořád si o to jedno krmení řekne,zkus vydržet Pá.J
Ahoj.
Radim jedl v 5 měsících velmi podobně. Na úplné odbourání nočního krmení UM je podle mě moc brzy. My jedli a dodnes jíme kolem 7:30 řídkou kaši (normálně z flašky). Asi v 7 měsících se odbouralo krmení kolem půlnoci, zůstalo nám jedno ve 2, pak jedl kolem 8. To druhé krmení se od 8 měsíce posouvalo na 3, 4, 5 hodin, pak jej občas vynechal, až v 10 měsících úplně zmizelo. Jinak spal jak zabitý, žádný problém s opětovným uspáním.
Beruška ![]()
Ahoj Lucko,
já bych řekla, že to s tím nočním krmením není zas až tak dramatické. Míša se tak asi do půl roku budil dvakrát za noc na UM - jedl kolem osmé večer, pak kolem jedné a pak v pět - a to už jsme měli budíček… S příkrmama mlíka přes den moc nevypil, tak jsem byla ráda, že pije aspoň v noci (zdaleka toho nevypil tolik, co tvoje malá). Teď možná měsíc a půl se budí jednou - ve dvě v noci a pak v šest, jestli to se už považuje za ráno. Vypije v noci 200 ml a v 6 150. Jen když jsme byli pár dní v lese na chatě, tak tam zničehonic spal celou noc až do těch šesti, ale jakmile jsme se octli doma, zas se to vrátilo do starých kolejí.
Podle mě to se snižováním dávek zkusit můžeš - píšeš, že ráno je malá přecpaná, tak jí to možná prospěje ![]()
Já vím, jsi z toho už unavená, ono nachystat UM v noci je přece jen něco jiného, než pohodlně vytáhnout prso… Já jsem měla v půl roce krizi - byla jsem hrozně unavená a chodila s kruhama pod očima, ale už to zase přešlo
Ale jak psaly holky výše, ještě na to noční krmení má nárok a já osobně si myslím, že se to časem samo upraví. Taky jsem si už kolikrát říkala, že mu dám napít čaje a ať spí dál (on se nikdy úplně neprobudí, jen kňourá a dávku vypije v polospánku), jenže za chvilku se vrtí a kňourá zase a mě to zase vzbudí, tak vždycky vyměknu.
Monika
Ahojky,
kdysi jsem někde četla, že mimi má do 1 roku nárok na noční krmení.
Dcerka jse taky skoro od počátku na UM, asi do 2 měsíců spinkala celou noc a pak se začala budit 1× za noc, což trvá dodnes.
Podle mě si dítě stejně zavede nějaký režim samo a nám nezbyde, než se přizpůsobit.
ahoj,
moc děkuji všem za odpovědi. rozhodla jsem se, že to nechám, jak to je, maximálně zkusím zavést na večer kaše. ať si Barča sama rozhodne, kdy přestane. dělá to na mě dojem, že nejde o rozmar, že má opravdu hlad.
ty směny s manželem by byly bezva, ale bohužel jsou neproveditelné. manžel má trochu atypické povolání - muzikant. v praxi to znamená, že od narození Barušky jsem se nevyspala
. asi mám menší krizi. nemáme nikoho na hlídání, babička pouze jedna a daleko, hypotéka na krku, manžel hodně v práci atd.
k tomu má teď Barča z ničeho nic nějaké vztekací období, nechce si hrát sama, nejradši by se pořád nosila a běda, pokud je položena
. trochu jí to toleruju, protože máme třmeny, tak chápu, že už by chtěla lézt a sedět a ono to moc nejde, takže je většinu času na zádech jako chrobák
. a navíc jako bonus se rozhodla zlobit s UM - odtrhává se od lahvičky, nechce pít - už jsme to jednou řešili kolem 3 měsíce - něco jako bojkot kojení. prostě slabší období
a to nás ještě čekají zoubky
.
ale nechci si stěžovat, Baruška je vymodlené mimčo po 10 letech čekání, takže mám naspáno
. jenom pro dokreslení mého momentálního mentálního rozpoložení… ![]()
díky moc, dobrou noc ![]()
Ahoj Lucko,
to je mi Barči líto, že má ty třmeny, to se není čemu divit, že občas „zlobí“.
Ty večerní kaše zaveď - Míša je už je v Barčině věku taky jedl. Nám teda na noční spaní moc nepomohly, ale u vás to může zrušit třeba jedno noční mlíko, přece jenom kaše zasytí.
Tak ať Barči chutná - a ty třmeny ať nemusí dlouho nosit.
A pevné nervy - já jsem v půl roce měla taky pěknou krizovku z nočního vstávání - manžela nemám vůbec, takže i když bydlím s rodiči, tak ti mě teda fakt v noci nezaskočili ![]()
Monika
Ahoj holky, zrovna jsem začala přemýšlet o tom, jestli už se mám snažit odbourat noční krmení u našeho Samíka, protože moje Mudr. mi tvrdí, že by už v noci jíst neměl potřebovat, že si trávící trakt taky už potřebuje odpočinout atd.. no, vlastně si nejsem jistá, jestli se to naše krmení počítá za noční, nebo už je to ranní
. Samíkovi je šest měsíců a kousek a nakrmíme v půl osmé večer nemléčnou kaší, zapije to zbytkem mléka (celková dávka 230ml) a pak krmíme až kolem páté ráno. Potom ještě spinká většinou do 7-8 hod. Ještě před měsícem jsme krmili 2× za noc, i když jsem dávala kaši - nepomohlo to. Asi čtrnáct dní před půl ročními narozeninami, o)..jsme přešli na pokračovací Nutrilon a najednou přeskočil to první noční (kolem 2h). Ale jakože bych ho dala v osm večer spát a pak se vzbudil až v 5 na krmení..to zas jako ne..většinou k němu stejně párkrát vylezu, protože se vzbudí a mrčí. Dám dudu, on se otočí na bok a je klid, někdy jen přikryju a pohladím. Takže abych to shrnula, jsme na tom tak nějak asi průměrně, myslím.. - krmíme 1× k ránu a k tomu vstávám ještě 1×-4× na dudlíka, podle toho, jakou má zrovna noc. Už se i stalo párkrát, že jsem vstala jen jednou za noc..a to je teda paráda!!
Jo, ale aby to nebylo tak jednoduché, tak se nám už asi dva dny prořezává první zoubek, takže se spaním opět žádná hitparáda.