Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám 8 měsíčního chlapečka, 4. února mu bude 9. měsíců. Jeho denní režim vypadá takto:
7hod je už vzhůru, pokuď nebrečí nechám ho ještě v postýlce, jak začne kňourat tak mu do ní přidám hračky, pokuď ani hračky nezabírají, tak si ho beru k sobě do postele, kde ho nakojím, v 8hod se přesunem do obýváku, kde se chvílí placatí na zemi, po chvilce je mrzutej, tak si s ním hraju, kolem 9:30 dostává buď ovoce nebo jogurtík a v 10h jde spinkat, spí tak do 13hod. Probudí se a dostane obídek maso zeleninu atd,pak se zase placatí, snaží se tedy už plazit, kolem 15hod jde zase spinkat a to ho jen před spaním nakojím nebo dostane přesnidávku, spí tak do 17:30, kolem 18:30 koupačka, 19hod kašička a do 20hod už spinká, před spaním ho ještě nakojím. Někdy usne sám v posýlce bez problémů, někdy brečí a dožaduje se ještě prsa. Jak to máte vy holky, taky něco podobného, uvažuji o tom, že mu vysadím to odpolední spinkání, připadá mi totiž poslední dobou, že je večer málo unavený.
To mame skoro stejne stare ditka.
Samik se budi kolem 8 hod, chvilku si vyklada v postylce, pak ho nakojim a jde si hrat (houpacka, choditko, plazeni atd.), po 10.30 jogurtik a dopoledni spani (spi ale jen tak 30 min max 1 hod), zase hrani, kolem 13.30 masozelen., pak jdeme na prochazku, kdyz ne, tak doma odpoledni spani (asi od 14.30), ale taky max 1-1,5 hod, aby byl do 16 hod vzhuru (jinak nechce usnout vecer), pak svacinka, zase hrani, kolem 18.30 kase, pak hygiena, pred 19 hod jeste kojim a pak jde spat. (kdyz by mi spal tak moc a tak pozde jak tobe, tak by urcite neusnul) Nekdy usne u prsa, nekdy uspavam v postylce, tak ze u neho sedim a hladim.
Ja bych asi to vase odpoledni spani posunula na driv ( i kdyz to asi neusne, kdyz se ti budi az ve 13 hod) nebo spis zkusila zkratit.
já jsme nedávno vysadila podvečerní spaní které bylo tak kolem 17 hodiny a večer je unavenější a líp usíná.takže spíme jen odpoledne 2 hodinky.
Taky uvažuju o tom, že vysadím odpolední spaní, sice bude nevrlej, ale to se nějak zvládne. O víkendu jsem zkusila vysadit noční kojení bude mu 9m tak si myslím, že v noci už kojení nepotřebuje, vše proběhlo v pořádku, jednu noc jsem k němu vstávala já, nabídla jsem vždy čajík, chvíli pochovala, dala zpět do postýlky, nechala mu rozsvíceno a za chvilku jsem ho šla zkontrolovat, pokuď spinkal, přikryla jsem ho, zhasla a šla spát do obýváku, aby mě necítil. První noc v poho,probudil se dvakrát, druhou noc probudil se jen jednou a to k němu šel manžel, ale dnes v noci jsem myslela, že se zblázním do 4hod do rána byl vzhůru a nechtěl spát, prso jsem mu nedala, ale byl to boj, jsem zvědavá na dnešní noc. Já myslela, že když první dvě noci to bylo ok, tak to bude jen lepší a ouha tvrdě jsem narazila. Možná mu lezou zuby, nevím.
Chtěla jsem se tě zeptat jaké máte hopsadlo,taky se chystám mu něco takového koupit, ale vůbec netuším jaké. Díky za odpověď
No u nas bylo nocni kojeni od zacatku uplne v pohode, tak do 5ti mesicu se budil jen jednou a az k ranu, od te doby spi celou noc.
Hopsadlo mame takove (snad to pujde trochu videt) 
je tam strasne rad a hopsa a hopsa, ma i odrazedlo, ale k tomu se zatim pritahuje jen do kleku.
Tak to máš zlaté dítě, malej jak měl ty tři měsíce,taky noční kojení v poho, ale čím je starší tím to bylo horší, tak jsem to utnula, díky za foto
Bářč bude 1,2 osm měsíců.. Nebudu psát papání jen spaní. Vstává kom půl sedmé ( probudí jí vstávání Elišky so školy), spát jde za 2 hodiny hraní ( máme dvě hrací stanoviště - ložnice a obývák) spí cca jen 45 min, další spaní zase od probuzení za 2 až 2,5 h a také jen 45 min a další spaní to samé. Před večerním spaním je vzhůru 3až 4 hodiny a chodí spát tak kolem 7. Noční kojení kolem 3 až 4hod.
V souhrnu - spí 3× denně po 30 - 45min. pokud si to natáhne na hodinu a více spí jen 2×, aby byla unavená na večer.
Spíte tedy oproti nám dost přes den ( závidím od 10-13,00??? krása)
achjo, jak závidím. Vstáváme kolem osmé, hrajeme si, začínám učit znakovku, tancujeme na písničky, zkládáme si kostičky, nebo pěnové puzzle. Pokaždé, když se na chviličku zabaví sám, tak letím něco rychle udělat (vyluxovat, uvařit apod.). v 11 usíná, spí obvykle 30-60 min. Pak si opět hrajeme, odpo už si vydrží hrát více sám,když nevím coby, postavím ho k akvárku a kouká na rybičky, to vydrží i 15 min v kuse
. Kolem 14h. vycházíme ven, v kočáru mi usíná (úmyslně chodím tak, abych měla jistotu, že usne). Jdeme za babi a dědou. Spí tak 1,5h, pak si hraje s prarodiči a já mám chvilku oddech. Kolem 18.cesta domů, dorážíme zároveň s tatínkem, takže se večer staráme oba. Koupeme před osmou, kolem půl deváté až deváté usíná, ale budí se skoro co hodinu. Noční spaní je děs a bída a i když už ho „školím“ skoro měsíc na 2 kojení v noci, tak jsme se z místa nehli. Spíš bych řekla, že se budí čím dál častěji. Příští týden jsme objednaní k homeopatce ![]()
Kakiko to mi vysvětli, jak to, že si některé děti vydrží hrát samy i když jen pár minut. Já musím pořád smrdět s ní na dece ( nemusím nutně nic dělat ale musím tam být) jinak spustí operu..Jdu na záchod řve, jdu na hygienu řve, udělám krok řve..takže jím jen když spí a nebo je v manduce.. chjooo. Akvárko jsme měli s první dcerou a taky to měla místo tv..Ted nevím co by.. ![]()
Dudyško, kdyby mi spal Daneček takhle přes den, tak by asi usnul pak až o půlnoci. Spí dopol. max. 1,5 hodiny a odpol. taky a musí být nejpozději do 16hod.vzhůru, jinak pak straší do deseti. A já chci mít večer klid a čas pro sebe. Jinak já nekojím, ale noční krmení jsem neodbourala a odbourávat nebudu, protože Daneček mi několikrát zhubnul a vůbec málo přibírá, tak proto.
Lizbeth - to je novinka posledních asi tří týdnů, že vydrží chvilkami sám. Vlastně od té doby, co začal lézt a stavět se, tak se občas zapomene a nepotřebuje mě. Ale když jdu na záchod, tak s šíleným řevem leze za mnou, když stojím u dřezu, tak stojí za mnou a visí mi na kalhotech, takže většinou je to víc o nervy, než když byl sice víc náročný, ale nehrozilo, že se někde přizabije. Vůbec si poslední dobou všechno začíná řvaním vynucovat, ale snažím se, když je to „jen“ to vzteklé řvaní, nevyhovovat mu, nebo aspoň ne hned. Spíš mu nabídnout jinou aktivitu.
Přes den to ještě jde, ty noci jsou hrozné. Odmítám ho 30 minut po uspání tahat z postýlky a už došel tak daleko, že mi včera předstíral dušení se, hrozný kašel, že se nemůže nadechnout a fakt už jsem ho chtěla vytáhnout z postýlky, protože herec je to dokonalý, ale zjistil, že na to „neberu“, tak si v postýlce stoupnul a začal se opět vztekat. Nakonec po půl hodině usnul, ale za hodinu to bylo znova
. Výdrž má tedy šílenou.
Kakiko - tak na mě si s řvaním v noci nikdo nepříjde. Tak nějak jsem až nechutně flegmatická a vydržím hodně.. Vím, že to stojí za to. a dnes už jsou to 2 dny kdy ani nehlesne, když po uložení odcházím. Dřív alespon bekla a nyní vyškolená už to vzdala a je v pohodě..
přes den je fakt hysterická když si jdu odskočit - žíly mi to netrhá, ale začíná to fakt přehánět - slzy, nudle..
Však do příští středy to s ním přežiju, uvidíme, co nám řekne homeopatka a už jsme se s přítelem domluvili, že pokud nic nezabere, tak jdu nocovat do kuchyně a začne prostě tvrdší výchova. Nedělalo mi problém kojit v noci po dvou hodinách, ale abych byla vzhůru každých 15 minut, to už je i na mě moc.