Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak u nás to vypadá zhruba takto: Vstává kolem 7:30-8:30, pak snídaně (většinou jogurt nebo kaše), následují hry, potom šlofík, oběd 12:00-13:00, podle toho jak dlouho spí, pak nějaké ty aktivity (třeba procházka), sváča, šlofík, další aktivity, kolem 19:30 koupeme a zhruba za hodinku dáváme mlíčko. Usíná kolem 21:30-22:00. Usíná víceméně bez problémů, když nepočítám ty blbiny co dělá před spaním a spí celou noc. Máme skoro 11 měsíců
.
Příspěvek upraven 12.08.13 v 13:34
Režim máme téměř od narození. Jen se mění dle potřeb spánku. Od 1. roku je pořád stejný. Vstává v 7, snídaně, procházka, svačinka nejlíp na procházce, oběd (polívka), spánek ve 12 (Zhruba 2hoĎky), Oběd (druhý chod), odpolední program (zahrada s bazénem a pískoviště - nejčastěji), svačinka na zahradě nebo na výletě, 19.00 návrat domů, večeře, koupel, spánek (nejpozději o půl9). Bez režimu bych se zbláznila. Podle mě je to zápřah na nervy a to pro celou rodinu. Když jde večer spát a my máme ještě chvilku pro sebe, otevřem si v klidu pivčo nebo vínko a v klidu si dáme, nebo shlídnem seriál a tak. Dodala bych i to, že když jsme venku dýl a to i třeba o půl hoďky je nervní a vyřízenej. Uspáváme s mužem na střídačku.
Bez režimu bych se asi zbláznila
A taky mi je líto dětí, co musí kvůli rodičům absolvovat mejdany do půl noci… sorry Barčo. Naši známí takto tahaj dvouletou holčičku… podle mě je to chudák.
Tak koukám, že máte téměř všichni režim. My právě patříme k těm, kteří furt někam cestují, u přátel, k babičkám atd. Takže od září to zkusím nastavit také. Ale nevím jak ho mám donutit, aby, když ho dám do postýlky, spinkal…
@market.km Já ho dávám do postýlky až když je hodně unavený nebo až když spí. Někdy s náma večer leží v posteli a plácá se v peřinách až usne
. Ale v posteli s náma nespí, to spal jen jednou když byl nemocný. Jsem ráda, že se to nenaučil.
Naší cácorce je 13 měsíců a přes všechny mé snahy není režim žádný´, k mému politování, musím říct, ale co se dá dělat
Chodí spát též když je unavená, každý den jinak, někdy 2X a jde spát už kolem 7., jindy 3X a to pak po osmé. Vstává kolem půl 7. Snad se to někdy zlomí a bude v tom trocha pravidelnosti
Ale když se dítě režimu brání, rodič se může na hlavu postavit a žádný prostě není ![]()
My máme 18. měsíční holčičku a do začátku léta měla režim že se 19:00 šla koupat, 19:30 se napapala a 20:00 šla spát. V noci se vzbudila asi tak 10 x
ale to se upravilo když jsme jí před měsícem dali do vlastního pokojíčku. Ale přes léto nijak režim nemá protože to býváme venku dlouho. Jo a od třech měsíců jsme jí učili spinkat v postýlce ( do té doby spala s náma ). Začala jsem odpoledním spánkem, položila jsem jí tam a odešla jsem a zachviličku si zvykla i v noci ![]()
Našemu klučíkovi je 13 měsíců a základní režim má, ale určil si ho sám.
Ráno vstává kolem 7,vyčistit zoubky, snídaně, pak následuje hraní nebo jdeme ven. Kolem 10 spánek tak do půl 12.Pak je oběd a zase hraní nebo výlety. Kolem 3 svačinka a spánek na hodinku, pak zase hraní. Koupání kolem 19:00-19:30.Šup do postýlky, přečtu 2-3 kratší pohádky, u toho ho hladím po vláskách a usíná kolem 8.
(má strašně rád, když se mu čte.) Kolem 1 se budí na mlíčko a jde spát k nám do pelíšku. Spal s námi od narození, ale postupně si říká o svoji vlastní postýlku. Často býváme venku od rána až do pozdních večerních hodin, ale malý má režim stejný, jen se ten den nekoupe. Usně v kočárku a jak příjdem jenom ho přenesu do postýlky. ![]()
Dceři bude na konci srpna rok a „režim“ máme podobný už delší dobu…vstává mezi 6-8hod, mlíko, okolo 9h si ještě na chvíli zdřímne, ale poslední dobou už se jí moc nechce…Přesnídávka v 10h, oběd okolo 13hod, a svačina okolo 17hod. Koupání v 19:30 a pak kaše a jde spát… Spí cca od 7 měs. ve svém pokojíčku a úplně bez problémů. Usíná sama bez asistence…