Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám doma téměř ročního chlapečka, ale nemáme žádný režim. Teď přes léto si říkám, že to zatím nevadí, ale od září bych ho chtěla naučit pravidelnému režimu. Teď nemá žádný, vstane, kdy chce a jde spát kdy chce, ale hlavně neusne sám v postýlce, ale v naší velké posteli. Zajímá mne, jaký máte režim vy. Představovala bych si, třeba v 19:30 koupání, pak v 20h jídlo, pak ho dát do postýlky, přečíst mu pohádku (nevím, zda již má smysl) a pak aby třeba usnul. Ale jak to udělat, aby usnul. Po přečtení pohádky zhasnout a odejít? To třeba bude řvát, mám ho nechat? Nebo prosím jak jste ho naučili vy? A máte smysl, když občas domů přijedeme třeba až v 9h, nenaruší se to tím? Moc děkuji za rady maminky ![]()
Nemame rezim…
Mala ma dva a pul, zijeme dost akcni zivot, stale vylety, navstevy, akce, prace, sport, pratele… mala je stastna, vychovana…
Nekdy usne sama, nekdy musim s ni, nekdy usne v osm, nekdy usne v deset, ted v sobotu jsme se z gril party vratili o pulnoci… ![]()
Udelejte si to tak, at jste spokojeni…
Na cteni brzy neni, si tedy myslim ![]()
@market.km Ahojky, máme 13 měsíčního, režim máme jakž takž, ale spaní máme taky náročnější - přes den v kočárku, v noci s náma v posteli
. Na samostatné spaní v postýlce chci učit od září-října, až se bude dříve stmívat a nebudou různé grilovačky venku, kdy mi ani nevadí, že chodí spát později. Takže u nás momentálně - v 7h vstává (výjimečně trochu později), dáme mlíko, v 9 sváča, v 10 kočárek a spí 1-2 hoďky, ve 12 oběd, kolem 15-16 mlíko a v kočárku šlofíček, tak do 17 hodin. Kolem 18 ovoce, jogurt…koupeme kolem 20.30, potom kaše, vyčistit zuby a do postele. V té většinou poskakuje tak půl hoďky a pak to zalomí
. Usíná tak kolem 21. - 21.30. Dřív mi neusne, zkoušeli jsme dát spát jen po obědě, že bude večer unavený a dřív jak v těch 21 neusnul. Ale od září bych ho ráda přestěhovala do své postýlky. Začnu asi tím, že už budu dávat spát jen jednou denně, po obědě, ať je večer utahanější. Dám do postýlky, a uvidím co se bude dít:-). Řvát ho tam o samotě nenechám, budu mu něco povídat, něco přečtu, pustím svítící želvičku atp…snad se to nějak poddá
.
Cteni musis zkusit. To je ruzne. Ale obecne to deti bere az pozdeji tak kolem 2 let
ale pokud mu normalne neco vypravis nez usne treba se mu to libit bude.
Obecne si myslim ze prodeti je rezim dobry a ten zaklad se da vetsinou dodrzet vzdy. Obcasna vyboceni nevadi. Nasilim bych to nedalala, ale pokud to tak citis jdi do toho. Nebude to ze dne na den ![]()
My máme režim už nějak od třech měsíců, postupně se sice měnil, ale poslední dobou se ustálil na tomto:
5:30 - 6:00 Vstává - snídaně (240 ml UM)
7:30 - 9:00 Dopolední spánek
10:00 Svačina (bílý jogurt)
11:30 - 13:00 Odpolední spánek
14:00 Oběd
14:15 - 19:15 Hraní, venek, návštěvy, apod.
19:15 - 19:30 Koupání
19:30 Večeře (240 ml UM) + Pohádka po které většinou usne bez pláče - jinak stačí ještě chvíli zazpívat/pohoupat na balonu, apod.
EDIT: jinak myslím, že když už ten režim máš „zajetý“ tak nějaké zpoždění o tu hodinku moc nevadí, ale než si dítko zvykne, tak asi jo
Příspěvek upraven 12.08.13 v 11:52
Ahoj mám doma 4letou a roční. a obě mají stejný režim, teda ta starší chodí spát o něco pozdějc ale tak cca do 2.5-3let chodila spát stejně jako asi od 10m. a to v mezi 18-19hod
holky vstávají brzo obě
co se týče den té roční:vstane cca 6hodin dá sí trochu mléka pak běhá, nebo hraje postýlce atd, kolem 8má kaši do misky a jde spát. cca do 10.potom zase sváča, pohraje si nebo se jjde ve-n pak jde spát po 12-12.30 tak cca do 2-3hodin no a pak jsem venku a večer kolem 18-18.30 se jde koupat, večeřet a chrupkat usne sama hned nebo si tam chvili brblá ale usne vždy sama, někdy tam musim víckrát jít, lehce jí sprdnout
ona na to slyší. a pak usne.
já jí tam vždy dám pusinku a odcházim okamžitě jak by mě cejtila tak by neusnula, někdy když si hraje a jen provokuje tam teda jdu dám dudák, pohrozim a jdu pryč a když už to je po několikátý tak prostě jí nechám chvili pořvat většinou pak usne, když ne tak jí něco trapí a musim pochovat ale to se stane opravdu zřídka. nechala bych chvily vyvztekat a vyplakat at si nezvyká že knikne a máma je tam at se snaží. nejhorší je dlouho budovaný režim který se pak naruší když dítko třeba stůně a rozchová se to se pak musí začít znovu
ale naše se hodí zpět sama.je to takové zlaté dítě
u té starší to bylo horší obcházela vnoci postýlku a cítila sem ve tmě ja na mě upřeně kouká, ale za žádnou cenu sem nesměla vstát, několikrát obešla poplakala a pak to vzdala a usnula. každé je jiné, přeju hodně sil.vim od kamaradky že některé děti se to prostě nenaučí ta dá spát kluka v 8 a ikdyby se stavěla na hlavu usne v 11.a to už mu jsou 4 roky
![]()
Malé je 14,5měsíce, režim jsem zavedla od narození.
takže cca v 8hodin vstává, posnídame, hrajeme si, posvačíme, jdeme chvilku ven, pak vaříme, po obědě jde spát do svého pokojíku.
dostane čaj, želvičku, pusu, popřeji dobrou noc, zapnu kolotoč a jdu pryč. sama usne.
po spaní opět si hrajeme.
a v 19:30jdeme koupat, to jí jde tatínek připravit, já napustím vanu a koupu. pak po vyndání z vany se jdeme podívat na hodiny, oblékneme. popřejeme dobrou noc tatínkovi(tomu zamává a pošle pusu), vezme si želvičku, láhev s kaší, pustíme kolotoč, popřejeme dobrou noc a jde spát. ![]()
My taky režim máme, nejprve se přizpůsoboval malého potřebám, posledních cca 5 měsíců hlavně mým potřebám. Nic ale nelámu přes koleno a do ničeho ho nenutím, když nechce spát v osm, tak ať usne, až sám bude chtít.
@Barca12345
Ano, já mám, samozřejmě plus mínus nějaké minuty, jednou jsem zkoušela jít s ním ven, že jako koupat budeme třeba o hodinu později, a už to bylo znát na jeho chování.
@Barca12345 Tak každý to má nastavené jinak, já jsem ráda, že si to malá určila tak jak to je.. do ničeho ji nikdo nenutil a ustálilo se to takhle ![]()
Když někam chceme jít večer, tak hlídá mamka, nebo když jdu sama tak manžel.
Jo a s tím čtením, sice z toho nic neměla, ale četla jsem prakticky od narození, občas jsem vynechala - hlavně když jsem byla unavená, ale teď už bez pohádky neusne ![]()
My máme režim takový, že kolem sedmé vstává, dostane čaj a najíst, za dvě hodiny jde spát. Vstává jak kdy a pak jde spát zase po třech hodinách. No a pak o půl osmé koupačka a v 8 jí položím do postýlky a usíná sama. Ohledně toho usínání, byl to asi týdenní boj, jí to naučit, ale vyplatilo se to ![]()
Mě teda pevný režim vyhovuje moc, vim kdy půjde spát a pak mám čas na sebe, manžu nebo resty. někdy to svádí být venku dýl je hezky ale jdem podle plánu a já pak mám večer klid a můžu posedět třeba na terase nebo cokoliv, je to fajn v zimě kdy je brzo tma to je fajn aby jsme to vlétě narušily v zimě bych si asi fackovala.ale ona by to ani nevydržela je prostě zvyklá. brzo asi odpadne jedno spaní a půjde jen po obědě a pak do 19h hup do postele
zatim ale dopolko spát musí jinak prořve den ![]()
Režim je podle mých zkušeností úleva a pomoc pro matku i dítě. Holky, já jsem naprosto chaoticky typ, neustále jsme na cestách, návštěvách atd. Ale naše prďolka má jasný režím..a porpavdě řečeno si ho zavedla sama:)
Už od tří měsíců vyžadovala spánek v přesný čas. Stačilo to na ni jen rozpoznat. Myslím, že režim je pro dítě důležitá jistota, lépe odpočívá a i lépe tráví čas bdělosti. A dá se zvládat za jakýchkoliv podmínek. My teď třeba byli týden na táboře pod stanem. Když někde sedíme večer a je ok, tak to trošku portáhneme, nebo ji prostě můžeme dát spát kdekoliv do kočáru. Když jsme třeba někde na výletě a je v nosičce, tak si sama schrupne jak chce. A pro mě je to zase jistota, že vím přesně kdy budu mít čas pro sebe a svou práci:D
Marianka vstává kolem půl sedmé, nasnídáme se, kolem deváté nějaká malá sváča, před dvanáctou oběd a jde spát a spí minimálně do tří. Pak sváča, kolem sedmé večeře a v osum jde chrupkat.
Usíná sama, jen ji položím do postýlky. Usne dobře, když je to ve srpávný čas a vypadá unaveně. Myslím, že právě ta pravidelnost ji v tom pomáhá. Někdy si ještě než jde do postýlky prohlížíme knížky, ale v postýlce už jen zavře očka.
Rezim jsme zavadeli pomalinku od cca 2-3 mes. Teda spise jsme se podridili rytmu maleho a trosku ho casove uoravili i k potrebam nasich.
I ja osobne jsem nesva kdyz nemam rezim nebo kdyz mi hodi vidle do planu
…
Kazdopadne je to individualni…udelaj jak citis.
Jinak obcas z planu nekdy vybocime…grilco, svatba atd…ale nemyslim ze by ho to nejak vykolejilo, myslim ze v roce jeste nevi zda je 8 vecer nebo pul desaty ![]()