Režim sourozenců

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
212
1.9.20 19:39

Režim sourozenců

Holky ahoj je tu někdo kdo má/měl dítě ve věku 3-4 a letos se mu narodilo či má narodit sourozenec? Jaký máte nastavení režim? Jak zvládala dopřát staršímu kvalitní čas strávení s vámi aby se necítil odstrčen? Nebo jak se připravujete na péči obou děti. Díky předchozímu těhotenství jsem strašně dlouho odmítala připustit to, že jsem znovu těhotná. Nyní v 28tt jsem se konečně probrala :D. Snažím se lehce upravit režim našeho syna, než se narodí malá. Třeba spaní, aby si pomalu zvykal, že bude nově spát ve školce a vyzvedávat ho budu až po spaní. Nebo večer nebudu ležet vedle něj dokud neusne, ale přečtu pohádku popřeju dobrou noc a odejdu, ať se učí usínat sám. Jinak je hodně šikovný, zvládá se sám najíst, oblékat se, dojít si do ledničky pro jídlo, uklidit po sobě. Samozřejmě na miminko jsme ho začli připravovat skoro od začátků, takže na sourozence se opravdu těší. Jenom mám obavy jak skloubit režim dvou dětí tak, aby to fungovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22796
1.9.20 19:54

Zatím to asi neřeš a uvidíš v průběhu, jak co bude komu vyhovovat. Mě se druhá dcera narodila, když malé byly 3 roky a 2 měsíce, týden na to nastoupila na dopoledne do školky, já měla čas na miminko a odpoledne jsem se věnovala jí. Večer se koupaly holky ve stejný čas, chodily spát také tak..měla jsem obě v posteli. Mmčo jsem kojila, druhé četla pohádku a bylo ;)
Nemá cenu nic plánovat, zatím se nestresuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3023
1.9.20 20:12

Prvniho pul roku at udelas cokoli, se bude starsi citit odstraněn. Teda to bylo u nas. Mimino stejne jen spalo a my se starsi sli s kocarem na zmrzku, hriste, atp. Takze naopak mela pozornosti vic nez pred tim nebo stejne. Jinak rezim - kazda ma jiny. Mladsi spi dopo, nebo odpo = od toho se odvíjí cas na jidlo, takze nemuzou svacit nebo veceret obe stejne. Ale jsem s tim na pohodu. Neres to a uvidis jaky bude mimco a jak se k tomu postavi ta starsi, vsechno se kazdym tydnem bude menit. Spis to chce resit za pochodou, st to vyhovuje vsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
1.9.20 20:26

Nejsme v te situaci byla loni. Navíc se mimino narodilo 2 týdny před tím, než kluk šel poprvé do školky. Pro mě teda mimino nebylo důvod, proč by starší musel ve školce spát. Naopak, obě skolkove děti pořád chodí po o, aby si odpoledne uzily toho sourozence a mě. Pripravovala jsem sd na to asi tak, ze jsem s dětma o tom mluvila, chystali jsme spolu věci atp. Režim mělo to tříletý dítě takový, že nebylo třeba ho upravovat. Nejvíc jsem makala až po narození, nás prostřední je lehce nestandardní a i teď, po roce, je problém udržet ho, aby segre neublížil. Většinou omylem, ale občas ma i nějaké inteligentní nápady, naštěstí spíš takové, že se malá lekne, vydesi, uteče… Jinak všeobecně je dobře staršího naučit cp nejvíc samostatnosti. Bez plenek, bez uspavani, sám si vezme některá jídla, sám se obléct, utřít si zadek… ale u 3 až 4 roky starého děcka toto většinou nebývá problém. Zbývá připravit psychicky, na sourozence natesit, vysvětlit, že to mimino si s ním hrát nebude, že bude brečet, smrdět, blikat, nespat… he s nebudeš muset o něj starat a on, jako velkej brácha, ho může všechny dovednosti naučit. (Taková nějaká pohádka měla úspěch u nas).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
1.9.20 20:27

My máme děti tedy jen s rozdílem 20 měsíců, ale myslím, že se na to prostě připravit nedá. Já se snažila syna připravit, aby usínal sám, byl zvyklý chodit od roka na odpoledne do jeslí a stejně, když se ségra narodila, bylo vše jinak. Byla spavé a hodné miminko, takže jsme o ní prvních půl roku pořádně ani nevěděli. Syn si užíval maminku jako dřív. Pak ho začala víc a víc zajímat, když se začala pohybovat. A dneska, když je malé přes rok, jsou úžasní parťáci, skvěle se mlátí :roll: a ona dokážou dát najevo žárlivost. Nech to, jak to přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
1.9.20 20:40
@Theburnette píše:
Holky ahoj je tu někdo kdo má/měl dítě ve věku 3-4 a letos se mu narodilo či má narodit sourozenec? Jaký máte nastavení režim? Jak zvládala dopřát staršímu kvalitní čas strávení s vámi aby se necítil odstrčen? Nebo jak se připravujete na péči obou děti. Díky předchozímu těhotenství jsem strašně dlouho odmítala připustit to, že jsem znovu těhotná. Nyní v 28tt jsem se konečně probrala :D. Snažím se lehce upravit režim našeho syna, než se narodí malá. Třeba spaní, aby si pomalu zvykal, že bude nově spát ve školce a vyzvedávat ho budu až po spaní. Nebo večer nebudu ležet vedle něj dokud neusne, ale přečtu pohádku popřeju dobrou noc a odejdu, ať se učí usínat sám. Jinak je hodně šikovný, zvládá se sám najíst, oblékat se, dojít si do ledničky pro jídlo, uklidit po sobě. Samozřejmě na miminko jsme ho začli připravovat skoro od začátků, takže na sourozence se opravdu těší. Jenom mám obavy jak skloubit režim dvou dětí tak, aby to fungovalo.

Myslím, že se to syna nijak extra zvlášť nedotklo. Ze školky chodí většinou po obědě (proč taky ne, když jsem doma)? a aby miminko nerušilo tatínka, spi se synem v pokojíčku :nevim: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2005
1.9.20 20:46

Ja starsi dceru naopak zacala vyzvedavat uz po obede. Mimco spinka od 13-16h. Starsi by musela byt ve skolce zbytecne az do zaviracky… Venuju se ji prave po obede, to je nase chvilka - cteme, hrajeme hry apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
1.9.20 20:51

Všem moc děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
1.9.20 20:58

U nás je právě možnost vyzvedávat buď mezi 12-13 po obědě nebo po spaní ve 15:00. Dvakrát týdně bude mít kroužky takže to ho vyzvednu hned po obědě, a přemýšlím že zbytek dnů bych ho tam nechala do tří. Je hodně společenský, když jsme byli jenom ve dvou po skole, jaem mu vždycky vymyslela nějakou zábavu, ale já si právě vůbec nevěřím, že budu schopná od pondělí do pátku i s tím druhým dítětem furt něco vymýšlet. Hrát s ním doma bohužel nepřipadá v úvahu, málej je hodně hyperaktivní dítě. Vydrží doma v klidu si hrát tak hodinku, většinou to bývá před spaním. Ikdyz jsem na rizikovém tak přes prázdniny, jsme museli furt někde být, nebo zvát přátelé s dětmi domů. Toho se právě obávám jak to bude, ale uvidím. Snad to nějak rozumně skloubim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2015
1.9.20 20:59

Kdyz se narodila mala bylo dvojcatum 26mesicu a nechodily do skolky. Rezim se nastavil tak nejalk sam. Hlidani nemame, manzel dlouho v praci. Kdyz mala dopoledne spala, chodili jsme ven s kocarem (holky uz jen pesky) a vraceli se pred krmenim (mala byla od narozeni na UM). Kdyz si mala zdrimla pres den, venovala jsem se dvojkam (vetsinou slozitejsi cinnosti jako modelina, vodovky, orstove barvy, peceni perniku..). Nebo pozdeji jsem vse delala s malou v naruci. Vecer jsem si brala k sobe vsechny tri. Holkám jsem zpivala a malou houpala v naruci dokud vsechny tri neusly. Pak sem malou prendala do postylky. Pozdeji spala na posteki s holkama a se mnou i ona (tak od pul roku cca).

Ted to bude horší. Cekame ctvrtou dceru a ma se narodit, kdyz bude treti dceri zase 26mesicu (a dvojkam o 26mes vic). K tomu dvojky chodi do skolky, takze je treba dodrzovat i tento rezim.. Ale verim, ze to zvladneme. Hlavne at jsme vsichni zdravi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37114
1.9.20 21:02

Uvidis, to si sedne. Taky mam deti 4 roky od sebe. Akorát teda s rozdilem, ze starsi uz byl zvykly, ze je ve skolce dlouho, chodila sem mezi detma do prace, byl komplet samoobluzny, nikdo mu neasistoval cely den, usinat usina sam nekdy od roku, max pustim pohadku (audio). Hraje si taky vetsinou sam. Jinak se tesil, vozil kocarek, to byl fakt pyšný brácha. Zapojila jsem ho do chodu domácnosti i péče o miminko a někdy strčím menšího chlapovi a sem jenom s tim starším. Ale treba z té školky bych vyzvedavala brzo, proc tam musi spat, kdyz jsi doma? Ja nechavam syna spat jenom, kdyz maji odpoledne krouzky, aby nelital tam a zpatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
1.9.20 21:11

@Kriss Tina Říkám si ať si pomaloučku zvyká, kdybych s malou vůbec nezvládála ať si nemyslí, že najednou tam musí spát jenom kvůli ní 8o. Navíc by byl tam tři dny v týdnu, dva dby v týdnu má kroužek. Když ho vyzvednu ze školky, musím mu vymyslet na odpoledne program, jelikož doma mi prostě nevydrží, ani si nevydrží se mnou hrát. Nevím, nevím možná nakonec bude všechny jinak, zatím se připravují nato, že miminko může být dost neklidný. Pokud bude všechno více, méně v klidu budu si ho brát dřív ať je s námi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37114
1.9.20 21:19

@Theburnette jono, jenom aby si nepripadal prave odstrceny, ze mate miminko a jeho radsi nechate ve skolce, nez se s nim obtezovat. My hodne chodili ven, mimco spalo v kocarku a starší jel na kole, kolobezce, sli sme na hriste, v zime na sanky, dlouhe prochazky. Doma bych se zblaznila a vymyslet program pro oba bylo taky slozitejsi, teda dokud byl mensi uplne malinky, tak to slo, to byl s satku a se starsim sem hrala treba deskovky, ale jak mensi zacal lezt, tak musel mit 100% pozornosti. Ale zas od roka, co poradne chodi, trochu komunikuje, je to uz pohoda, se deti zabavi samy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30563
1.9.20 21:26

Mam tri deti behem 5 let. Zakladni poucka, kterou jsem uspesne praktikovala, je, ze chod rodiny se neprizpusobuje novemu diteti, ale nove dite se prizpusobuje chodu rodiny. Jasne, nektere male ustupky jsou treba - prebalit a nakojit to novorozene clovek musi - ale jinak bylo ditko v pripade klidu nekde lozene a pozorovalo, v pripade neklidu na ruce/ v satku a jelo se vse jako driv. Zarlivost starsich sourozencu neznam. Novorozenec vetsinou rychle pochopil, jak to doma chodi. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
1.9.20 21:28

@Kriss Tina
No snad ne, ale uvidím, když tak budu vyzvedat po obědě. Navíc jeho nejlepšímu kamarádovi jsou nyní 5 tak přešel do vedlejší třídy. Jelikož na spaní zůstávají míň děti, tak třídy se spojí dohromady, po spaní si děti ještě hrají tak si říkám aspoň tam bude ještě chvílí s ním. Že by to třeba ocenil víc. Samozřejmě že se navštěvují, ale během šestinedělí domů nikoho nepouštím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin