Žárlivost batolete na miminko

22
17.8.20 19:18

Žárlivost batolete na miminko

Ahoj, jdu si pro názor, zkušenosti zkušenějších…
Máme 16ti měsíčního kluka a před třemi týdny se nám narodila holčička. Malý byl do té doby veselé dítko, občas se zavztekal, když mu něco nešlo nebo nebylo po jeho, což k tomuhle věku asi patří.
Pak se narodila malá. Byly jsme týden v nemocnici (jinými slovy z ničeho nic jsem na týden zmizela) a co jsme se vrátily, vypadá to, že syn začal žárlit. V situacích, kdy třeba přebaluju nebo kojím malou, začne brečet, doslova řvát a je z toho kolikrát hysterický záchvat třeba na třičtvrtě hodiny, kdy se válí po zemi a řve a řve. Nepomáhá nic, ani moje náruč, klidná slova, tiché obejmutí… Jindy ale třeba jde a malou jen tak pohladí, nebo jí přinese nějakou hračku. Je ve věku, kdy tu konkurenci už vnímá, ale ještě nedokáže rozumově pochopit.
Popravdě jsem z jeho hysterických záchvatů nešťastná, vím, že je to projev toho, že ho něco trápí (dřív to fakt nedělal), ale neumím mu pomoct a cítím se v tu chvíli prostě hrozně :,(
Zažil jste někdo něco podobného? Co vám v tu chvíli pomohlo? A co by mohlo pomoci, aby si to brzy sedlo? Snažíme se mu s manželem věnovat, co to jde, ale jsou situace, kdy to prostě nejde, tak jak býval zvyklý… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34473
17.8.20 19:22

No tak si bude muset zvyknout, co mu zbyde jinýho, když muselo být honem druhé. Hlavně že si vyhrajou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
17.8.20 19:28
@terien píše:
No tak si bude muset zvyknout, co mu zbyde jinýho, když muselo být honem druhé. Hlavně že si vyhrajou

Zarlit může i 4lety děcko ;) to není o věku, ale o povaze.

• Citovat
  • Upravit
34473
17.8.20 19:35
@mackA159 píše:
Zarlit může i 4lety děcko ;) to není o věku, ale o povaze.
Čtyřletému už aspoň leccos vysvětlíš
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4443
17.8.20 19:44

Taky si myslím že je moc maličký… A bude to pro něj těžké. V dušičce je to ještě mimi. Ale co už. Zkus při kojení si s ním třeba prohlížet knížky. Někde jsem četla nějaká doporučení Jak se věnovat staršímu dítku. Jinak záchvaty vzteku by za chvíli měl i tak. Mému synovi je 19m a už se rozčiluje hrozně také. Musíš udržet klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
17.8.20 19:54
@terien píše:
. No tenhle koment je ji platnej jak mrtvymu zimnik a hadam, ze to druhy dite ted do babyboxu neponesou :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
17.8.20 19:58
@ocean.mama píše: . No tenhle koment je ji platnej jak mrtvymu zimnik a hadam, ze to druhy dite ted do babyboxu neponesou :mrgreen:

Třeba si na něj vzpomene, až bude potřebovat třetí. Tohle je bohužel příčina a řešení je opravdu jen to, že si prvorozený zvykne, že tu máma není když jí potřebuje. Smutné u takového prcka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
17.8.20 20:04

Ano, je maličký. A upřímně, @terien, ono to druhé dítko nemuselo být honem, bylo tak trochu překvapení ;) (i to se stává) - a stejně jsem šťastná, že je máme oba.
Knížky zkoušíme, docela funguje i přenášení věcí sem a tam atp., ale v okamžiku, kdy nepláče, případně ještě to zafunguje, když začne natahovat… Ale jak spustí… Nepomáhá nic. :(
Snažím se zachovat rituály, které jsme spolu měli před narozením malé (např. ráno společné mazlení v posteli když malá ještě spí), tak, abych měla čas jen na něj… Ale zároveň vím, že on to vycítí, že i když se zrovna věnuju jen a jen jemu, pořád mám někde „na radaru“ to druhé, které spí vedle v kolíbce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
17.8.20 20:09

@terien A já právě řeším to, jak to udělat, aby vnímal, že tu ta máma je. Nehledě na to, v jakém věkovém odstupu jsou, miluji je oba nadevše a právě proto řeším, jak to zaonačit, aby oba dostali to, co potřebují.
Mimochodem žárlivost mezi sourozenci je věc zcela přirozená, nicméně pro mě osobně taky úplně nová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
17.8.20 20:11
@Luciaashek píše:
Ano, je maličký. A upřímně, @terien, ono to druhé dítko nemuselo být honem, bylo tak trochu překvapení ;) (i to se stává) - a stejně jsem šťastná, že je máme oba.
Knížky zkoušíme, docela funguje i přenášení věcí sem a tam atp., ale v okamžiku, kdy nepláče, případně ještě to zafunguje, když začne natahovat… Ale jak spustí… Nepomáhá nic. :(
Snažím se zachovat rituály, které jsme spolu měli před narozením malé (např. ráno společné mazlení v posteli když malá ještě spí), tak, abych měla čas jen na něj… Ale zároveň vím, že on to vycítí, že i když se zrovna věnuju jen a jen jemu, pořád mám někde „na radaru“ to druhé, které spí vedle v kolíbce..

To je hezké že ty jsi šťastná, tvůj syn momentálně asi tak úplně šťastný není a je úplně jedno, jestli jste to plánovali nebo ne. Dej tomu čas, nic jiného dělat stejně nemůžeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
17.8.20 20:14
@Luciaashek píše:
@terien A já právě řeším to, jak to udělat, aby vnímal, že tu ta máma je. Nehledě na to, v jakém věkovém odstupu jsou, miluji je oba nadevše a právě proto řeším, jak to zaonačit, aby oba dostali to, co potřebují.
Mimochodem žárlivost mezi sourozenci je věc zcela přirozená, nicméně pro mě osobně taky úplně nová.

To právě dostat nemůžou, leda byses naklonovala. Ano, sourozenci na sebe někdy žárlí, proto je lepší mít druhé v době, kdy to první je schopné tu situaci aspoň pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
17.8.20 20:16

Tak u nás bylo daleko větší žárlení u šestileté na novorozence. Než pak dvouleté na novorozence.
Takže o věku to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pet32
17.8.20 20:16

Normální žárlivost, můžeš malého zapojit do péče. Pomoci rozetřít krém, něco podat… pak dát malou manželovi a být tam jen pro syna

• Citovat
  • Upravit
3906
17.8.20 20:19
@terien píše:
To je hezké že ty jsi šťastná, tvůj syn momentálně asi tak úplně šťastný není a je úplně jedno, jestli jste to plánovali nebo ne. Dej tomu čas, nic jiného dělat stejně nemůžeš

Zakladatelko, máme tři děti během tří a půl let, sedne si to. A @terien… Jo, vyhrajou si, je to fajn ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
17.8.20 20:19
@terien píše:
To právě dostat nemůžou, leda byses naklonovala. Ano, sourozenci na sebe někdy žárlí, proto je lepší mít druhé v době, kdy to první je schopné tu situaci aspoň pochopit.

Prosím a tyhle absolutní pravdy jsi vzala kde? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin