Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A nedávat spát po obede? Mě kolem druhého roku už kluci ten denní spánek odbourali úplně, protože jak usli odpol, tak taky pak koukali do půlnoci. Nicméně osobně, pokud nemáš další dítě, se kterým musíš ráno vstavat, práci apod, tak bych to nechala, ten spánek se holt meni a většinou se to upraví samo.
Mám to stejně. 21 měsíců a spí 22.10-6.00 hodin + 2 hodiny přes den. Delka poledního spánku nemá vliv na večerní usnutí. Má to tak už několik měsíců. Už od porodnice ale na něj neplatila bělá okna.
Mně se v tomto věku dcera vzdala denního spánku. Takže nedávám spát přes den, večer jde spát kolem půl osmé, spí do rána cca do osmi.
@Kolicek95 mně cca v 17.00 odpadne
Bez spánku to zatím úplně nedá. Na chození spát pozdě mu stačí ale klidně 20 minut.
@Kolicek95 13 hodin spánku? Neumím si vůbec představit. T spí 10 hodin celkem.
i s tím polednem.
Kolem 2r moje deti prestaly spat po obede, nejmladsi uz driv, cca 19-20m. Pro me to byla neskutecna uleva, logisticky byl spanek po obede uplny des..
Zadny rezim bych na silu nedelala a nechala bych dite spat tak, jak potrebuje.
Tenhle vek je na to vzdycky blbej, nez prestane spat pres den. Pak si to sedne.
Pres den ti spi zbytecne dlouho. Nemusela by mít uz spanek vubec a rano vyspava. Ten rezim ji urcujes ty, tak ji to proste uprav, aby to vyhovovalo vam, ale zároven dostala tolik spánku, kolik potrebuje.
@kocourGarfield píše:
@Kolicek95 13 hodin spánku? Neumím si vůbec představit. T spí 10 hodin celkem.i s tím polednem.
Jj, celkově je celkem spáč
. Ale dokud spala přes den, taky stačila chvíle a byly baterky nabité až do deseti do večera
.
@Tosidelassrandu a můžeš konkrétněji prosím napsat jak ten režim upravit? Zakladatelka píše, že dítě spí přes den 1-2 hodiny. Kolik by ho mela nechat spát?
A večer chodí 24-8 hodin. V kolik by mělo dítě vstávat, aby „nevyspávalo“?
Mně třeba to dítě bez spánku nevydrží. Vytuhne v 17 hodin a stačí mu 15 minut a je ok.
Pokud bych ho nějakým zázrakem uspala ve 20.00 hodin, bude vstávat ve 4 ![]()
@kocourGarfield píše:
@Tosidelassrandu a můžeš konkrétněji prosím napsat jak ten režim upravit? Zakladatelka píše, že dítě spí přes den 1-2 hodiny. Kolik by ho mela nechat spát?
A večer chodí 24-8 hodin. V kolik by mělo dítě vstávat, aby „nevyspávalo“?Mně třeba to dítě bez spánku nevydrží. Vytuhne v 17 hodin a stačí mu 15 minut a je ok.
Pokud bych ho nějakým zázrakem uspala ve 20.00 hodin, bude vstávat ve 4
Já nerozumim dotazu. Přece ten režim určuje vždycky rodič. Udělej to stejně, jako od narození, když to bylo potřebovat nastavit. Pokud usíná dítě o pulnoci, tak ho nenechám spát přes den dvě hodiny, ale jen pul. A prostě ho dá spát v nejakej rozumnej cas. Misto do 8 bude vstavat normalne v 5-6. Co je na tom tak tezkyho?
@Tosidelassrandu když ho nechám spát 15 minit tak stejně usne ve 22.00 hodin a úplně bez spánku ( i těch 15 minut) to celý den nedá. Odpadne v 17.00 hodin na 15 minut. Proto se tě ptám, jak se konkrétně nastavuje ten režim.
A to dítě už teď i s 15 minutami v poledne spí 22 - 6.00. Kam a jak to mam posunout? Já bych hrozně ráda, měla večer volný, ale pokid nějak docílíme že usne ve 20.00 ( nevim jak to udělat), tak bude vstávat ve 4?
Ptám se na konkrétní příklad a rada si nechám poradit.
@Tosidelassrandu píše:
Já nerozumim dotazu. Přece ten režim určuje vždycky rodič. Udělej to stejně, jako od narození, když to bylo potřebovat nastavit. Pokud usíná dítě o pulnoci, tak ho nenechám spát přes den dvě hodiny, ale jen pul. A prostě ho dá spát v nejakej rozumnej cas. Misto do 8 bude vstavat normalne v 5-6. Co je na tom tak tezkyho?
Ne, neurcuje ho rodic. Jsou deti, ktere nefungujou na cudlik.
Nehlede na to, ze existuji nejake potreby ditete a ty je fajn respektovat.
Nebo ty bys byla v pohode, kdyby te po pulhodine spanku nekdo budil a diktoval ti, v kolik mas usnout a v kolik vstavat..??
Moje zkusenost je, ze pokud dite spi, kdy potrebuje, je daleko vic v pohode a navic ziska navyky v tom, ze umi naslouchat telu a ridit si spanek pozdeji samo.
On ten navyk „jsem unaveny=jdu spat=usnu“ pro dospeleho cloveka je dost zasadni, staci se podivat okolo, kolik lidi ma problemy se spankem
.
Ahoj holky, jdu si k vám pro radu nastavovala jste některá režim 21 měsíčnímu dítěti? Už jsem zoufalá malá spí většinou okolo 13:00 hodinku až dvě hodinky a pak je do půlnoci vzhůru😳 už jsem unavená režim měla krásný ale pak začala být hodně fixovana na otce kterej dělá kratkej dlouhej do 22:00 do večera takže když neusne do 22:00 tak pak neusne vůbec ale bohužel mi nejde uspat teď už vůbec až okolo ty půlnoci. Pak se budí v 8 ráno